Hem Sverige Ukraina avancerar på flera fronter

Ukraina avancerar på flera fronter

förbi admin
0 kommentar

Exakt hur kriget framskrider på olika platser runt om i Ukraina, är väldigt svårt att veta. Men det finns vissa verktyg som militärexperter och underrättelseverksamheter kan använda sig av för att skaffa sig ledtrådar åt vilket håll det lutar.

Brittiska försvarsministeriet har publicerat en karta som visar var det pågår strider just nu och vilken av sidorna som avancerar. Kartan, som publicerades på tisdagen visar att Ukraina slår tillbaka på fyra fronter: i Izjum, i Charkiv, i Zaporizjzja och utanför Mykolajiv.


https://twitter.com/DefenceHQ/status/1524033487426269190

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan, säger att uppgifterna från brittiska försvarsdepartementet är trovärdiga och stämmer överens med det som han själv har kunnat se i olika kanaler. Bland annat finns det satellitbilder från Nasa som visar att det så sent som i måndags brann kraftigt i skogen i området runt Izjum, något som enligt Paasikivi tyder på att det pågår artilleribeskjutning där.

– Det är där artillerielden ligger, när det blir nedslag sätter det eld på byggnader, fordon eller träd, säger han.

Han säger att ukrainarna går fram i det området med nya vapen, som nyligen levererats till ukrainska armén från USA och Kanada. Det handlar bland annat om fälthaubitsar av typen M777 som är militärtekniskt överlägsna de granater som den ryska sidan använder.

– De ryska granaterna exploderar först när de slår i marken, vilket gör att splittret sprider sig uppåt. Men de här nya av modell M777 har en liten radarfunktion, kan man säga, som gör att de exploderar redan innan de träffar marken, så att splittret sprids i en kon neråt. Det orsakar mycket större skada och träffar en mycket större yta. Det är detta som jag nu tror händer utanför Izjum, man har tagit ett artilleritekniskt steg framåt och skjuter mer effektivt, säger Joakim Paasikivi.

Han tror att Ukraina nu försöker ringa in ett mindre geografiskt område utanför Izjum för att stänga in de ryska soldaterna som befinner sig där.

– Även om det är ett mindre område kan det röra sig om 10 000 man, säger Paasikivi.

Vad som pågår utanför Charkiv är mycket svårare att säga enligt Paasikivi, men han tycker att britternas underrättelseuppgifter verkar trovärdiga.

– Det verkar i princip som att de ukrainska styrkorna har tryckt tillbaka ryssarna mot den ryska gränsen så att de inte längre kan skjuta mot staden med vanliga kanoner. De kan fortfarande skjuta med raketartilleri eller med flyg. Sen finns det uppgifter om att ryssarna försöker kraftsamla på andra sidan gränsen. Men där bedömer jag det som mer sannolikt att de kommer att skicka de resurserna till Donbassregionen. Ryssland försökte ta Ukrainas andra största stad men verkar inte lyckas med det.

Avancerandet i södra delarna av landet, utanför Mykolajiv och Zaporizjzja är av något mindre karaktär.

– Man började för ett par veckor sedan gå fram med de ukrainska styrkorna strax väster om Cherson. Man säkrar upp mot Mykolajiv. Sen finns det väldigt osäkra underrättelseuppgifter, som i och för sig låter logiska, att det finns en viss motståndsrörelse i dessa regioner som finns i ryggen på de ryska förbanden. Även om det kan se ut som att Ryssland har tagit mycket mark på kartan, är det mesta av landet fortfarande Ukraina. Ryssland kontrollerar vissa städer, byar och vägar.

Joakim Paasikivi tycker sig se en förändring i kriget sen förra veckan, med nya krafter från den ukrainska sidan.

– Initiativet har gått över till Ukraina. De har den strategiska delen nu med styrkeuppbyggnad över tid med stöd från väst. Ryssland kan fortfarande få några taktiska framgångar. De kan ta någon liten ort här och där, men det kommer inte förändra det strategiska läget.

Joakim Paasikivi, lärare vid Försvarshögskolan.

Foto: Ali Lorestani

Paasikivi tror att Ukrainas nya framgång har flera förklaringar.

– Jag tror att stödet från väst är avgörande. Men lika viktigt är också det faktum att de ryska förbanden är slitna. De förstärkningarna som kommit verkar vara ganska marginella och inte väga upp förlusterna. Man verkar heller inte ha löst sina strukturella problem. Det finns ingen offensiv kraft hos ryssarna.

Två veckor in i kriget förstod alla militära experter att den bild som västvärlden haft av den ryska armén inte stämde.

– Vi alla som trodde oss veta något om ryssarnas militär blev väldigt förvånade då det visade sig att den inte var särskilt modern. Men också att organisationen var så otroligt dåligt uppbyggd. Det kom ju rapporter om hur moralen brast när militärfordon övergavs och vi såg vilsekörningar. Samtidigt började vi se att stridsfordonen var sårbara och att armén inte hade någon samordning. Jag sa tidigt till exempel att ryssarna kommer etablera ett luftherravälde, det har inte inträffat, där hade jag och många andra helt fel, säger Joakim Paasikivi och lägger till att kriget har varit en ögonöppnare.

Hur det kommer sig att Ryssland lyckades lura hela västvärlden gällande sina militära muskler behöver analyseras framöver, säger Paasikivi.

– Man behöver förstå om det gäller strukturella problem eller om det är något fel på just den här operationen. Varför upptäckte vi inte hur det låg till? De militärövningar som de visade upp måste väl ha varit väl inövade. Jag antar att vi kanske speglade oss själva i motståndaren i det här fallet, att vi tänkte vad vi själva hade haft för armé om vi kunde göra den typen av saker som de visade upp på sina militärövningar. Vi bedömde dem som mer kompetenta än vad de var.

Du kanske också gillar