Hem Sverige Ukraina: Vi har sprängt ryskt pansartåg i Melitopol

Ukraina: Vi har sprängt ryskt pansartåg i Melitopol

förbi admin
0 kommentar

Under det senaste dygnet har det kommit flera rapporter från regionen kring staden Melitopol. På tisdagskvällen uppgav styret i Zaporizjzja i sin Telegramkanal att man ”likviderat flera ryska militärer av hög rang” i Melitopol. Senare kom det rapporter om flera granatexplosioner vid den byggnad som Ryssland valt ut som bas för sitt förband i den ockuperade staden.

På onsdagen rapporterar lokala nyhetssajten Ria Melitopol att ukrainska armén lyckats spränga ett pansartåg om tio vagnar plus lok. De hänvisar till uppgifter från lokalbefolkningen och en icke namngiven källa. Spränganordningen ska ha placerats på undersidan av tåget och det är oklart hur många personer som skadats av explosionen. Tågrälsen på vilket tåget stod placerat har förstörts delvis, enligt Ria Melitopol.

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan säger att Ryssland alltid har genomfört sina operativa transporter via järnväg.

– Pansartåg hade man redan under första världskriget. Det är helt enkelt ett tåg där tågvagnarna är i pansar med kanoner och kulsprutor. De är till för att transportera krigsmateriel. Ryssland har till och med grupper inom militären som är utbildade för att just arbeta med dessa transporter, så kallade järnvägstrupper, säger han.

Han kan inte verifiera om informationen om pansartåget i Melitopol stämmer men säger att det i sådana fall skulle vara en bedrift från den ukrainska sidan, i synnerhet som det i så fall har skett så djupt in på område som kontrolleras av ryska trupper.

– Det är svårt att bedöma vikten av just det här pansartåget och hur stora förlusterna blir för Ryssland. Men det är onekligen anmärkningsvärt, säger Paasikivi.

DN har tidigare rapporterat om att Ukraina i allt större utsträckning har tagit över initiativet i det pågående kriget. Paasikivi säger att den utvecklingen forsätter och blir allt tydligare.

– Det går bra för Ukraina utanför Charkiv. Det finns indikationer på att man håller på att skära av ryssarna i trakterna av Izjum. Man försöker helt enkelt att blockera deras underhållsvägar, en av dem går genom Izjum.

Samtidigt har den ryska sidan ökat attackerna i hela Luhansk-regionen, enligt Paasikivi.

– Jag tror att ryssarna nu försöker att koncentrera sina resurser där. Man ger upp allt fler av de tidigare ambitionerna och försöker istället befästa de övertag man har i Luhansk. Ju mer koncentrerade styrkorna är på ett ställe, desto mer stillastående och sköra blir ju fronterna på andra platser, säger Paasikivi.

Han säger också att man nu kan beskriva Rysslands styrkor som en engångsarmé.

– De resurserna som finns är de som finns helt enkelt. Och de resurser som tillförs kan inte ersätta Rysslands förluster. Men Ukraina däremot som får stöd från väst är i en uppbyggnadsfas. De kan alltså rotera förband och personal.

Joakim Paasikivi.

Foto: Ali Lorestani

Det finns i nuläget ingenting som tyder på att Ryssland ska få militärt stöd från några andra länder, enligt Paasikivi.

– Nej, inte ens Rysslands egen försvarsallians CSTO är ju intresserade av att stödja Putin. De har stadgar ungefär som Nato för att militärt stöd bara gäller för yttre hot, men här har ju Ryssland själva invaderat ett land. Inte heller Kina verkar vilja stödja Ryssland i praktiken, utan väljer att endast göra det verbalt. Jag tror att de är oroliga för att de också ska få sanktioner mot sig annars. Att ha tillgång till den ryska gasen och handeln med Europa är fördelaktigt ekonomiskt för Kina, säger Joakim Paasikivi.

Rysslands vice premiärminister Marat Khusnullin har varit på besök i Melitopol under de senaste dagarna. Om oroligheterna i regionen har med hans besök att göra är oklart.

– Jag tror att Zaporizjzja-regionens perspektiv framöver kommer att handla om att samarbeta i vår vänskapliga, ryska familj. Det är därför jag är här för att visa maximalt stöd för integrationen, säger han enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Ria.

Han passade också på att lova att Ryssland kommer att återuppbygga alla ”befriade” regioner i Ukraina, alltså de av Ryssland ockuperade regionerna. Zaporizjzja- regionen har till stor del varit ockuperad av Ryssland sen början av kriget. Khusnullin lovade nu också att boende där ska få löner och pensioner utbetalade i rubel istället för den ukrainska valutan hryvnia i slutet av maj.

Du kanske också gillar