Hem Sverige Ukrainska flyktingar hjälper resenärer rätt på Arlanda

Ukrainska flyktingar hjälper resenärer rätt på Arlanda

förbi admin
0 kommentar

Förmiddag på Arlanda, terminal 4. Läget är under kontroll, men strömmen av passagerare konstant. Utspridda i terminalen, i gula västar, håller Iryna Petruk, Tetiana Taraneko och Kateryna Tarab all uppmärksamhet riktad mot flödet av människor. Ser någon ut att behöva hjälp? Flackar någon sökande med blicken? Då finns de till hands.

Efter bara några dagars introduktion arbetar de sedan en dryg vecka som flygplatsvärdar i hetluften på Arlanda. Om bara ett par dagar ska de vara tillräckligt varma i kläderna för terminal 5, platsen som under de senaste veckorna bestått av ett i medier uppmärksammat, köande kaos.

– Vi är otroligt lyckligt lottade. Jag har alltid drömt om att få arbeta på en flygplats och nu står jag här, säger Tetiana Taraneko, 29.

Hemma i Konotop, nordväst om Kiev, var hon lärare i engelska. När hon kom till Stockholm i slutet av mars började hon omedelbart leta efter jobb. Via sociala medier hittade hon Ukrainian Professional Support Center, som drivs av Beredskapslyftet – ett projekt där ett antal rekryterings- och utbildningsföretag gått samman för att möjliggöra för ukrainare att snabbt komma i arbete.

”Många behöver hjälp när de ska checka in vid automaterna så att det flyter på lite snabbare”, konstaterar Tetiana Taraneko, tidigare lärare i engelska i staden Konotop.

Foto: Magnus Hallgren

Precis som Iryna Patruk, som arbetade med personalfrågor på ett företag i Rivne och Kateryna Tarab, som arbetade på universitetet i det nu i princip sönderbombade Charkiv, bestämde sig Tetiana för att så fort som möjligt börja söka jobb i Sverige. Hon hade redan jobb på ett café i Stockholm när hon såg platsannonsen från Swedavia.

44-åriga Iryna ska i dagarna flytta från ett av Migrationsverkets förläggningsboenden i Arlanda stad till ett eget boende i Hässelby. Hon kommer att få betydligt längre resväg, men det bekommer henne inte alls. Även hon har sökt jobb från dag ett i Sverige:

– Jag har valt att kämpa. Som människa vill man vara i ett sammanhang, bidra till det samhälle man lever i. Jag var redo att göra vad som helst för att få tillbaka känsla av att leva ett liv. Att få det här jobbet var långt bättre än vad jag föreställt mig, säger Iryna.

För Swedavia, som under sommarmånaderna är i stort behov av personal för att möta den nästan explosionsartande ökningen av resande, blev kontakten med Ukrainian Professional Support Center och rekryteringsfirman Novare en lyckträff. Av 55 sökande presenterades 15 kandidater för Swedavia – 12 av dem anställdes, i första hand till slutet av augusti.

”Ibland kan det räcka med ett leende för att stressade resenärer ska känna att de har fått hjälp”, säger Iryna Petruk, flykting från Ukraina som precis fått jobb som flygplatsvärd på Arlanda. ”Jag är otroligt glad över att jag har fått den här chansen”, påpekar hon,

”Ibland kan det räcka med ett leende för att stressade resenärer ska känna att de har fått hjälp”, säger Iryna Petruk, flykting från Ukraina som precis fått jobb som flygplatsvärd på Arlanda. ”Jag är otroligt glad över att jag har fått den här chansen”, påpekar hon,

Foto: Magnus Hallgren

– Vi har snabbt fått tolv kompetenta, välutbildade personer med livserfarenhet och stor vana vid att möta människor. Bättre kan det knappast bli, konstaterar Andreas Binz, chef för Operations på Swedavia.

Det är första gången Swedavia ger avkall på kravet att de man anställer ska kunna prata svenska. Det har fungerat utmärkt, de resenärer som behövt hjälp på svenska har slussats till någon av de andra flygplatsvärdarna.

– Grundkravet på ukrainarna var att de skulle kunna mycket god engelska. Faktum är att vi på köpet fått ukrainska, polska och ryska. En av dem talar också hindi och urdu, vilket också är ett stort plus på en internationell flygplats, säger Andreas Binz.

Det tog bara ett par dagar av introduktion för att de nyanställda skulle få en bra överblick av flygplatsen.

– Vi kan redan guida människor rätt, vi hjälper till med att checka-in, vi fixar bagagetaggar, ledsagar personer med funktionshinder och ser till att personer som är sent ute hinner i tid, berättar Kateryna Tarab.

”Alla vi har stött på under rekryteringsprocessen har varit väldigt stöttande och välkomnande”, säger Kateryna Tarab, 21.

”Alla vi har stött på under rekryteringsprocessen har varit väldigt stöttande och välkomnande”, säger Kateryna Tarab, 21.

Foto: Magnus Hallgren

Faktum är att de nyrekryterade ukrainarna redan fungerar som handledare åt de övriga 150 sommarjobbande unga som Swedavia har anställt över sommaren.

– Det har gått väldigt fort att slussa in dem i jobbet. Det är ett jobb som kräver både tålamod och förmåga att uttrycka sig pedagogiskt. Med deras arbetslivserfarenhet har vi fått allt det, konstaterar Andreas Binz och tillägger att rekryteringen även ligger i linje med Swedavias arbete med mångfalds- och inkluderingsarbete.

Men rekryteringen har betytt mycket för honom även på det personliga planet:

– Att möta människor i en så svår situation och höra dem sälja in sig själva och visa sin vilja att bidra har känts i hjärtat.

För Tetiana, Kateryna och Iryna är jobbet på Arlanda ett viktigt och första steg mot att återerövra den självständighet flykten från Ukraina berövat dem. Även om framtiden fortfarande är oviss när det gäller boendet och de fortfarande de har svårt att planera framåt så vet de att erfarenheten de får nu kommer att betyda mycket.

– Att livet fått en mening är förstås det viktigaste här och nu. I höst har vi förhoppningsvis bra referenser att hänvisa till när vi ska gå vidare, säger Iryna.

Du kanske också gillar