Hem Sverige Ulf Kristersson (M): ”Vi kommer att lägga om kursen rejält”

Ulf Kristersson (M): ”Vi kommer att lägga om kursen rejält”

förbi admin
0 kommentar

– Man kommer märka att det är en ny kurs i brottsbekämpningen, invandringspolitiken och energipolitiken för att nämna tre saker. Sverige har ganska många problem samtidigt just nu som nästan alla svenskar märker. Inte minst kostnaderna. Så vi kommer att lägga om kursen rejält, men det kommer också att ta ett tag, säger Ulf Kristersson.

Bland det första regeringen kommer att ta tag i är, enligt Kristersson, att så snabbt som möjligt införa ett högkostnadsskydd för elpriser. Men att det skulle kunna vara på plats redan den 1 november, som utlovades inför valet, menar han dock är omöjligt. I stället utlovas hushållen retroaktiv kompensation för höga elräkningar.

Vill ha ”bred enighet” i nationella säkerhetsfrågor

Statsministern fick också frågor om utrikespolitiken, där han sagt sig vara öppen för samverkan med oppositionen. Inte minst när det gäller att få till ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen Nato.

– Sex av åtta partier står bakom ansökan. Jag sätter stort värde på det. Jag skulle gärna se att vi kunde hitta enighet i fler sakfrågor. Utrikespolitiken är ett sådant område där jag vill ha bred enighet i stora nationella säkerhetsfrågor.

Utvecklade ”bristande vandel”

Ett annat intervjuämne var den nya regeringens migrationspolitik. I Tidöavtalet anges bland annat ”bristande vandel” som en orsak till att utländska medborgare inte ska få stanna i Sverige. Ulf Kristersson fick utveckla vad som menas:

– Begreppet är lite gammaldags, men fanns till 2005. I grund och botten handlar det om att det inte går att komma som utländsk medborgare till Sverige och göra saker som inte är bra för Sverige.

Vad menas med bra för Sverige?

– Det är inte godtyckligt. Det handlar om att arbeta, försörja sig själv eller studera. På olika sätt bidra till samhället, inte komma och utnyttja samhället. Sen ska det kläs i en snygg juridisk prosa som är korrekt och fungerar i domstolar.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ulf Kristersson (M) har precis blivit Sveriges nya statsminister.

Du kanske också gillar