Hem Sverige Ulf Kristersson verkar vara otursförföljd

Ulf Kristersson verkar vara otursförföljd

förbi admin
0 kommentar

Våga tänk tanken att det handlar om kompetens

Visst är det lustigt att Sverige alltid råkar hamna i kris när vi styrs av en borgerlig regering? Carl Bildts regering körde med stöd av Ny Demokrati landet rakt i diket på 1990-talet. Kronan flöt och räntan var 500 procent. Lasermannen gjorde tillvaron osäker för alla som inte var blonda och blåögda.

Fredrik Reinfeldt och Alliansens ”arbetslinje” gjorde tio år senare livet svårt för sjuka och arbetslösa. Skola, vård och omsorg såldes billigt till riskkapitalister. Arbetskraftsinvandringen skapade ett permanent skuggsamhälle.

Och nu sitter vi med en konservativ regering som styrs av ett fiffigt högerextremt parti som kan söndra och härska, men slipper ta ansvar.

Rekord i kriser

Antalet kriser som statsminister Ulf Kristersson har att hantera börjar bli svårt att hålla räkningen på.

Efter ett år med avtalet som slöts på Tidö slott mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna är inflationen fortfarande hög. Hushållens ekonomi pressas från alla håll.

Terrorhotnivån har höjts och antalet skjutningar och sprängningar når nya rekordnivåer. Matpriserna fortsätter att öka och klimatpolitiken monteras ned. Kronan tappar i värde och i veckan höjdes priserna på diesel och bensin till den högsta noteringen för i år. Kommuner och regioner larmar om de största budgethålen sedan 90-talskrisen. Koranbränningarna fortsätter och vår relation till den muslimska världen är skadad.

Och då har vi inte ens nämnt Nato-processen.

En sak som blivit bättre

Finns det något som blivit bättre i Sverige det senaste året? Det skulle vara Ulf Kristerssons eget bostadslyft. Ingen statsminister har tydligare njutit av att bo på Sagerska palatset och av att ta igen sig i residenset på Harpsund.

Hela världen går igenom olika slags kriser just nu. Problemet med Sveriges är att så lite görs för att vända utvecklingen. Till och med högerregeringens främsta hejarklackar i Svenskt Näringsliv och tankesmedjan Timbro är kritiska mot att regeringens höstbudget, som presenteras i september, är för stram. Fattig på både pengar och idéer.

Låt dig inte luras

Ingen bör låta sig luras att alla dessa kriser bara handlar om att Ulf Kristerssons högerregering råkat ha väldigt mycket otur.

Det mesta handlar om politik – och brist på kompetens.

Chatta med Jonna Sima om texten och regeringens politik klockan 09:00. Du kan skicka in frågor och synpunkter redan nu!

 • Tack för idag, många ville vara med och chatta. Ledsen att jag bara hann svara på en bråkdel. Återkom gärna vid nästa möjlighet till chattande! /Jonna

 • Du har rätt att det handlar om omfattande kompetensbrist hos regeringen. Men också hos en stor del av svenska folket, som röstat fram dem. Och som inte verkar ändra uppfattning om M, enligt opinionsundersökningarna. M borde falla som ett sänke med tanke på hur illa det går för Sverige nu. Men icke!

  Micke

  Det är långt kvar till valet och mycket kan hända på tre år. Men i dagsläget är osvuret bäst om den här Tidö-regeringen kommer att hålla fram tills 2026.

 • Är man förvånad eller? Vi har oduglingar och egoistiska och giriga människor som styr, med ett rasistparti. Dessa människor tänker bara på sig själva och bryr sig inte om andra som har det svårt ekonomiskt. Börja prata om att det är dags att byta ut denna lögnaktiga regering som inte är kapabla att styra landet. Folk som röstat fram dom måste vara så besvikna, och sossarna är inte bättre med att dom har gått för långt åt höger. Sverige håller på att bli ett uland om de får fortsätta att urholka landet. Det är så få som ifrågasätter deras styre utom ni. Vad anser du? Bra skriven ledare Jonna.

  Ghost X

  Jag tror att den här regeringens väjare + SD:s är oerhört besvikna. Det blir lätt så när man, som högerpartierna gjorde under valet, säger sig ha enkla läsningar på svåra problem. Vad hände med sänkta priser på maten? Amorteringspausen? Sänkta priser på drivmedel? Förtydligande: jag tycker inte att det är en bra idé att sänka priser på bensin och diesel. Men KD, M, och SD LOVADE att dessa priser ska sänkas.

  Nu ligger dieselpriset på över 25 kr litern.

 • Problemet med högerns politik är att de inte vill att hela samhället ska må bra. Man vill ha en underklass som passar upp överklassen. Sen lindar man in det med floskler. Därav kan inte högerregeringar hanteras kriser som är bra för hela Sverige. Den “hyllade” alliansen har ju varit en värre sänke än regeringen bildt för sverige. Bildt raserade ekonomin medan alliansen raserade samhället och därtill har vi en socialdemokrati som inte törs vara socialdemokrater längre. Därav regeringens passivitet, ca 10% av befolkningen blir rikare medan resten fattigare. Allt medan regeringen gillande ser på.

  robertb

  Du har lyssnat på Cervenkas “Sommar”-program hoppas jag? Där får han verkligen blodet att koka på lyssnaren. Hur har vi kunnat, som du skriver, stillatigande kunnat se på när en liten klick i samhället har berikat sig så oerhört?

  Eller ja, en viss ledarsida har inte varit stillatigande. Men vi har dessvärre inte fått tillräckligt gehör för kritiken.

 • Jag förstår att Aftonblade är en s-tidning, men detta var väl ändå en ovanligt ohederlig ledare.

  jannepettersson96

  Aftonbladet har en oberoende socialdemokratisk ledarsida. Precis som alla tidningar har politiskt märkta ledarsidor. Övrig journalistik är oberoende och opartisk.

Du kanske också gillar