Hem Sverige Ulf Kristerssons löften leder till fler brott

Ulf Kristerssons löften leder till fler brott

förbi admin
0 kommentar

Du är inte ensam om att bli rädd när det smäller

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Moderaternas Ulf Kristersson lovade strängare straff på Järvaveckan i somras.
Moderaternas Ulf Kristersson lovade strängare straff på Järvaveckan i somras.

Vi är bara inne i oktober men redan är 2022 det dödligaste året för skjutvåld i Sverige. Aftonbladet.se har en unik karta över alla dödsskjutningar. Den senaste är från Kristianstad där en man sköts ihjäl på öppen gata. Han blev nummer 48 i den dystra statistiken som påbörjades 2016.

Förutom skjutningarna är sprängdåden något som bokstavligen skakar hela Sverige.

I förra veckan detonerade explosioner i flerfamiljshus i Solna och därefter på Södermalm i Stockholm. Det bör betraktas som ren tur att ingen människa kom till skada. I alla fall inte fysiskt.

Psykiskt är en annan fråga.

– Hur ska jag våga flytta tillbaka, säger en av de boende till SVT.
Skräcken för nya attentat är inte lika lätt att reparera som ett trasigt fönster.

Bomb eller nyårsraket

Den dramatiska våldsutvecklingen påverkar inte bara de offer som drabbats direkt av sprängningar och skjutningar. Vi har alla blivit traumatiserade.

När man tidigare hörde smällar var den naturliga tanken att det var något “pojkstreck”, att det bränts av en gammal nyårsraket eller att det sprängts på någon byggarbetsplats.

Nu tänker nog de flesta av oss mörkare tankar. Vi tvingas fundera på hur man ska skydda sig och eventuella barn i närheten. Det är en vedervärdig situation och det är inte konstigt att kriminaliteten var en av väljarnas mest prioriterade frågor i valet.

Dessvärre har politikerna oftare exploaterat rädslorna än kommit med trovärdiga lösningar.

Ulf Kristerssons löften om snabba åtgärder kommer sannolikt inte fungera. Inte om man ska tro på forskning och beprövad vetenskap i dessa komplexa frågor.

Snarare riskerar våldet att eskalera.

Sverige – ett skolexempel

I Aftonbladet-kollegan Anderas Cervenkas omtalade bok “Girig-Sverige” tar han upp att ökande klyftor leder till mer social oro och kriminalitet. Sverige är redan i dag det mest ojämlika landet i västvärlden.
Den blåbruna regeringen har utlovat fler skattesänkningar till dem med höga inkomster och sänkta bidrag och strypt a-kassa till de redan mest utsatta.

“Sverige ser ut som ett skolexempel på vad som händer när ett samhälle glider isär ekonomiskt”, skriver Cervenka.

Det sorgliga är att signalpolitiken övertrumfar fakta. Bättre att “de” får höjda straff än att jag får höjd skatt. Men inga hundralappar skyddar mot kulor och bomber.

Så länge våra politiker inte vågar säga det kommer rädslan i landet att fortsätta spridas som ett gift.

Du kanske också gillar