Hem Sverige Ungas löner högst i Gällivare – rika Lund i botten

Ungas löner högst i Gällivare – rika Lund i botten

förbi admin
0 kommentar

Jenny Nilsson Ranta har försökt sova extra länge för att orka med det kommande nattpasset. Klockan 22.00 stämplar hon in på statliga gruvjätten LKAB:s område i Gällivare kommun. Tillsammans med kollegorna på Malmbanan ser hon till att vagnar med eftertraktad järnmalm rullar ut i världen.

– I början förstod jag inte hur bra jobb och lön man fick. Jag var manisk, shoppade och reste hela tiden men det har lugnat ner sig, säger Jenny Nilsson Ranta.Foto: Erik Simander

Det har gått fem år sedan hon gjorde sitt första arbetspass på LKAB. I dag tillhör hon gruppen ungdomar som tjänar bäst i Sverige. Jenny Nilsson Ranta kan få ut upp till 32 000 kronor i handen varje månad, om hon jobbat lite övertid.

Enligt siffror som Statistiska centralbyrån (SCB) har tagit fram åt DN har unga mellan 19-24 år i Gällivare högst medelinkomst i landet, drygt 23 000 kronor i månaden. Följt av grannkommunen Kiruna och ytterligare tre Norrbottenskommuner – Pajala, Arvidsjaur och Överkalix.

I botten ligger inkomster för unga i studentstaden Lund, där medelinkomsten ligger på drygt 6 000 kronor i månaden. Därefter följer Uppsala, Linköping samt de välbärgade Stockholmsförorterna Lidingö och Danderyd.

Jenny Nilsson Ranta i kontrollrummet på området där skärmar visar pågående avlastning av järnmalm från tågen.Foto: Erik Simander

Jenny Nilsson Ranta jobbar skift vilket innebär långa veckor där dag-, eftermiddags- och nattsarbete varvas. Fördelen med skiftarbetet är att hon är helt ledig i snitt var tredje vecka.

– I början hade jag svårt att hitta rutiner i vardagen, men det har jag lärt mig. När ledigveckorna kommer hinner jag återhämta mig och kan till och med fara iväg på semester.

På gymnasiet läste hon ekonomi och hade inga planer på ett jobb i gruvan. Hon arbetade istället i olika butiker. Men när LKAB sökte personal bestämde hon sig för att pröva.

– Nu har jag ett svinbra jobb och det är svårt att tänka sig vad som hade lockat mer.

De flesta av Jenny Nilsson Rantas kompisar jobbar i gruvan och hon tror att många söker sig dit på grund av lön och arbetsvillkor.

– Hög lön och ett fast jobb har gjort att jag har stannat. Man blir sjukt bekväm med att ha så bra lön och blir rädd för att börja plugga. Det blir en stor omställning.

DN har tidigare berättat hur gruvjättarna i Malmfälten lockar personal från den kommunala sektorn och både vård och skola skriker efter folk. Vid sidan av kommunen är gruvbolagen LKAB och Boliden de största arbetsgivarna.

Jenny Nilsson Ranta kliver ur sin fyrhjulsdrivna Volvo på lågfjället Dundret där hon ofta är ute och promenerar på sin lediga tid.Foto: Erik Simander

Jenny Nilsson Ranta har hunnit köpa två nästan nya Volvobilar och två snöskotrar under tiden på LKAB. Både hon och hennes kompisar har skaffat sig dyra livsstilar som en följd av höga inkomster.

– Många tänker inte på hur bekvämt livet blir med ett sånt här jobb. Men det är inget fel med att vara bekväm och bo i Gällivare. Jobben är bra och naturen fin.

Anders Forslund är professor emeritus via statliga IFAU, institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering. Han är inte förvånad över att unga tjänar sämre i studentstäder i södra Sverige och i rika Stockholmsförorter.

– Det är få unga som arbetar där, de studerar och har kanske ett extraknäck vid sidan av. Eller så har de fått sitt första jobb inom exempelvis restaurangsektorn där man i regel inte är välbetald i början.

”Så länge gruvan finns kvar så lever många ett gott liv. Men slår den igen och det är enda jobbet man haft så blir det kärvt. Den som studerat vidare har större chans att söka ett annat jobb där kunskaperna kommer till användning”, säger Anders Forslund, professor emeritus via statliga IFAU.Foto: Beatrice Lundborg

Han lyfter fram att i orter där fler studerar är det viktigare vilken familj man föds i.

– Familjebakgrunden spelar mer roll söderut, både när det gäller förutsättningar att plugga vidare men också hitta ett boende. Norrut är det smidigare att göra en karriär själv utan hjälp från familjen och det är även lättare att fixa en bostad, även om boendepriserna ökar även där, säger han.

Antalet personer som har en eftergymnasial utbildning i Gällivare är betydligt lägre jämfört med Lund. Och en eftergymnasial utbildning kan spela roll i ett senare skede menar Anders Forslund.

– Så länge gruvan finns kvar så lever många ett gott liv. Men slår den igen och det är enda jobbet man haft så blir det kärvt. Den som studerat vidare har större chans att söka ett annat jobb där kunskaperna kommer till användning.

Jenny Nilsson Ranta läste ekonomi på gymnasiet och hade aldrig någon plan på att jobba i gruvan.Foto: Erik Simander

Gruvarbetaren Jenny Nilsson Ranta funderar på att ta tjänstledigt och plugga någon annanstans men vad har hon inte riktigt bestämt sig för.

– Jag tänker att jag aldrig får ett lika bra liv eller en lika bra lön. Det är ett svårt beslut att ta. Men jag måste ge mig ut, plugga och fundera på vad jag faktiskt vill göra. Gruvan står kvar om jag ångrar mig.

Läs mer:

Mindre arbetskraftsinvandring hotar satsningar i norra Sverige

Du kanske också gillar