Hem Sverige Uppgifter: Priset på snus kan chockhöjas efter EU-förslag

Uppgifter: Priset på snus kan chockhöjas efter EU-förslag

förbi admin
0 kommentar

Snusskatten kommer, enligt förslaget, att tredubblas. Följden skulle bli att priset på en dosa portionssnus skulle öka med omkring 34 kronor. Före en dosa lössnus skulle prisökningen bli ännu större, ungefär 62 kronor, enligt Aftonbladet.

Förslaget som tidningen tagit del av är ännu inte offentligt och kommunicerat. Enligt Aftonbladet ska innehållet offentliggöras under december och efter det tas upp till debatt i medlemsstaterna.

– Den redan hårt beskattade svensken tycks tåla en hög grad av överförmynderi. Men här tror jag faktiskt vi passerar gränsen, säger Patrik Hildingsson, kommunikationschef på Swedish Match till Aftonbladet.

Han jämför med andra produkter.

– Tänk om EU skulle bestämma sig för att höja skatten för den italienska parmaskinkan eller det tyska ölet. Detta är i princip samma sak. I snusfrågan har EU valt att bortse från principen om medlemsstatens självbestämmande, säger han.

Sverige är det enda landet i EU där snus får tillverkas och säljas. Undantaget står inskrivet i Sveriges anslutningsfördrag till EU.

Swedish Match har drivit frågan om att göra snusförsäljning tillåter i resten av EU i domstol, men hittills utan framgång.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar