Hem Sverige Uppgifter till DN: Polisen ville stoppa Paludan i hela landet

Uppgifter till DN: Polisen ville stoppa Paludan i hela landet

förbi admin
0 kommentar

Under påskhelgen utbröt kravaller i flera städer i samband med att dansk-svenske Rasmus Paludans planerade besök. DN har tidigare rapporterat om kritiken mot hur polisinsatserna planerades, leddes och styrdes, något som plockades upp och debatterades i riksdagen under fredagen.

Påskens våldsamheter skakade polisledningen och veckan efter nekades Paludan tillstånd att hålla allmänna sammankomster i flera städer under nästa storhelg, valborgsmässohelgen. Däribland Borås.

Rasmus Paludan, ledare för danska partiet Stram kurs, överklagade Boråsbeslutet till förvaltningsrätten i Göteborg som konstaterade att Polismyndigheten gjorde fel som inte gav honom tillstånd.

Utöver Borås sökte Paludan den 27 april tillstånd i Uppsala, Stockholm, Trollhättan och Örebro men fick nej samma dag. I de två sistnämnda städerna hänvisade Polismyndigheten till att ansökningarna inte hade inkommit i tillräckligt god tid, vilket är en vecka.

Men enligt initierade källuppgifter ska Polismyndigheten samma dag, den 27 april, ha bestämt sig för att neka Paludan överallt, inte bara i de fyra städerna. Ett nationellt besked ska då, enligt DN:s uppgifter, ha gått ut till alla polisregioner.

Där förklarades att polisens inriktning var att Paludan skulle nekas tillstånd över hela Sverige under valborgsmässohelgen och fram till den 2 maj.

Det går tvärtemot tidigare besked. Nyligen sade rikspolischef Anders Thornberg till DN att besluten att neka Paludan tillstånd under valborgsmässohelgen hade fattats individuellt:

”Vi har på olika bevekelsegrunder tagit ett beslut att neka där vi tittar på varje enskilt fall.”

Att fatta ett beslut på ett bräde går även på tvärs mot polisens tidigare praxis och rättstillämpning. Där slås det fast att varken risken för oroligheter eller bristande resurser för att klara ordningen och säkerheten är något skäl att neka tillstånd.

DN har sökt Polismyndigheten för en kommentar utan resultat.

sin hemsida skriver Polismyndigheten att man ser beskedet om Borås från förvaltningsrätten i Göteborg som ett prejudikat.

”Nu har vi fått ett ytterligare förtydligande av förvaltningsrätten om vad som gäller kring dessa opinionsyttringar. Domstolens besked utgör en vägledning i kommande bedömningar”, säger nationell kommenderingschef Jonas Hysing.

Det är fler beslut som polisen har fattat i samband med oroligheterna som kommer att prövas. Som DN tidigare rapporterat blev Rasmus Paludan frihetsberövad, omhändertagen, på skärtorsdagen utanför Linköping. Ett beslut som väckt förvåning internt inom polisen, och som Paludan klagat på till förvaltningsrätten.

Ärendet ska nu även utredas av polisens avdelning för Särskilda utredningar.

”Ja, vi har upprättat en anmälan till Särskilda utredningar, SU, och förser nu löpande SU med de handlingar som enheten behöver för att undersöka om händelserna i Skäggetorp kan innebära att polisen skulle kunna antas ha begått några fel i något avseende”, skriver kommunikationsavdelningen i polisregion öst i ett mejl till DN.

Du kanske också gillar