Hem Sverige Utredare inom BINR, Funktionsinriktad Polisutbildning, Jönköpings län

Utredare inom BINR, Funktionsinriktad Polisutbildning, Jönköpings län

förbi admin
0 kommentar

Organisation


Polisregion Öst


Kommun


Jönköping


Län


Jönköpings län


Utlyst


27 januari 2023


Ansök senast


16 februari 2023


Referensnummer


C123094/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Drömmer du om att bli polis? Sitter du idag med arbetslivserfarenhet samt en högskoleexamen som du önskar att du kunde kombinera med att arbeta som polis och därigenom bidra till att göra vårt samhälle tryggt och säkert? Då har vi en spännande utmaning för dig! Under våren 2023 kommer vi rekrytera till den funktionsinriktade polisutbildningen (FPU).

Vad innebär den funktionsinriktade polisutbildningen?
Den funktionsinriktade polisutbildningen är en grundutbildning till polis för prioriterade funktioner i Polismyndighetens verksamhet. Studierna löper på heltid med en hög studietakt under 1 år med ca 15 närstudieveckor som är obligatoriska och sker på tilldelat lärosäte, Malmö universitet. Utbildningen vänder sig till specifika målgrupper som bär med sig särskild kompetens och erfarenhet, vilket gör att utbildningen kan komprimeras i omfattning och utformning. Deltagare på FPU är anställda och har en fast lön under utbildningen.

Sökande som får anställning kommer utbildas till polis i enlighet med Funktionsinriktad polisutbildning (Polisförordning 2014:1104 samt Förordning om utbildning till polisman 2014:1105).

Efter avslutade och godkända studier och aspirantutbildning samt säkerhetsprövning anställs deltagaren som polisassistent, får en tillsvidareanställning och placeras vid Region Öst med aktuellt polisområde med funktionen utredare brott i nära relation.

Läs mer om den funktionsinriktade polisutbildningen: polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/polisutbildningens/funktionsinriktad-polisutbildning/

Beskrivning av din blivande arbetsplats:
Region Öst består av Jönköpings län, Östergötlands län och Södermanlands län. Region Öst är indelad i tre polisområden och nio lokalpolisområden. Huvudort är Linköping för Regionen. I Region Öst arbetar sammanlagt cirka 2850 personer varav cirka 1900 är poliser. Du kommer att placeras i Jönköpings län för denna rekrytering gällande specialistrollen Utredare inom Brott i Nära Relation.

Arbetsbeskrivning

Brott i nära relation är ett samlingsbegrepp för flera brott där offer och förövare har eller har haft en nära relation. Som utredare arbetar du i huvudsak med åklagarledda förundersökningar. Du håller förhör, inhämtar information, sammanställer material och utför andra relevanta utredningsåtgärder. I uppdraget som utredare ingår att objektivt värdera information från flera källor, ta fram specifika fakta, dra slutsatser, bedöma samband och sammanfatta uppgifter till en logisk helhet.

Arbetsuppgifterna är varierande och kräver att du självständigt kan planera ditt arbete efter rådande prioriteringar och har förmåga att ta egna initiativ och driva förundersökningen framåt. Det förutsätts att du har intresse för och håller dig uppdaterad med aktuell lagstiftning och regelverk. Arbetet präglas av många interna och externa kontakter såsom tex särskilt brottsutsatta, brottsmisstänkta, socialtjänst, skolpersonal, advokater och åklagare och ställer krav på din kommunikativa och sociala förmåga.

Utöver utredarrollen är du även polisområdets resurs för att genomföra yttre utredningsåtgärder, t.ex. verkställa beslut om frihetsberövande, hämtning till förhör, husrannsakningar, förhör ute på plats, dörrknackningar m.m. Dessa arbetsuppgifter är kopplade till dina polisiära befogenheter.

Arbetet innebär att du arbetar med komplexa ärenden och utredningsmaterial som kan upplevas som stötande eller obehagligt.

Vi vill rekrytera dig som har ambition och förutsättningar att bli bland de vassaste utredare som polisen kan erbjuda. Du står själv för intresse, vilja, engagemang och de rätta personliga egenskaperna som behövs för denna viktiga tjänst. Kontinuerlig handledning erbjuds och vi ger dig den utbildning och erfarenhet du behöver för att lyckas med uppdraget hos oss!

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

 • Som lägst högskoleexamen inom exempelvis juridik, kriminologi, socialt arbete, beteendevetenskap eller pedagogik
 • Minst två års relevant arbetslivserfarenhet för funktionen på heltid och i närtid exempelvis ifrån Polismyndigheten, rättsväsendet, socialtjänsten eller annan arbetsgivare som arbetsgivaren bedömer relevant
 • Svenskt B-körkort (manuell växel)
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska
 • Arbetslivserfarenhet av svåra utredande samtal
 • Vana av att arbeta med dator i ditt dagliga arbete samt erfarenhet av Office-paketet.
 • Det är meriterande om du även har:

 • Minst 1 års självständigt utredningsarbete i närtid från exempelvis Polismyndigheten, Rättsväsendet, Socialtjänsten, Migrationsverket eller annan arbetsgivare som arbetsgivaren bedömer som relevant
 • Erfarenhet av arbete med särskilt utsatta brottsoffer, eller erfarenhet av kontakt med brottsutsatta, vittnen eller andra personer i en utredning
 • Arbetslivserfarenhet och/eller kunskap av hedersrelaterade utredningar
 • Erfarenhet av handläggning av familjeärenden i närtid

Sökande måste även uppfylla behörighetskraven och antagningskraven till polisutbildningen. Vänligen läs mer om dessa här: polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/antagningskrav/

Personliga egenskaper
För att trivas i rollen är det viktigt att du som person är trygg i dig själv och har empatisk förmåga. Du har en god förmåga att överblicka, prioritera och kommunicera information. Vi ser även att du är lösningsfokuserad och trivs med att arbeta både enskilt och i grupp. Du behöver kunna hantera stress och situationsanpassa ditt arbete med gott omdöme. Vi ser gärna att du har ett stort engagemang för dessa ärendetyper och har ett positivt förhållningssätt.

Att du har ett gott omdöme, är rätts- och säkerhetsmedveten och har en tydlig moralisk kompass är viktigt för oss. Hos oss kommer du att ställas inför utmanande situationer, din grundtrygghet är därför avgörande för att du ska trivas och må bra i rollen som polisanställd.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Om du har frågor om rekryteringsprocessen kontakta rekryteringsgruppen i Öst, Rekryteringsgrupp i Öst
[email protected]

Har du frågor den funktionsinriktade polisutbildningen eller om funktionen efter genomförd och godkänd aspirant är du välkommen att kontakta: Ida Fransson, Gruppchef
010-56 68682
[email protected]

Fackliga företrädare

För fackliga frågor kontakta SACO, ST, SEKO eller Polisförbundet via Polisens växel
11414

Övrig information

Rekryteringsprocessen:
Första urvalet baseras på enkätsvar samt inkomna ansökningshandlingar inkl. examensbevis. De sökande som går vidare kallas till en digital informationsträff. Efter den digitala informationsträffen sker prövningar vid Plikt och prövningsverket mellan vecka 15-18 på deras kontor antingen i Malmö, Stockholm eller eventuellt Göteborg.

De som blir godkända på prövningarna kommer därefter att bli inbjudna till en anställningsintervju till sökt funktion/roll.

Anställningsvillkor
Tidsbegränsad anställning som handläggare under genomförande av den funktionsinriktade polisutbildningen inklusive introduktion.
Tidsbegränsad anställning som polisaspirant under aspirantutbildningen (6 månader) i polisregion Syd.
Tillsvidareanställning som polisassistent erbjuds efter godkänd utbildning samt efterföljande godkänd aspirant (senast vecka 23, 2025). Anställningen inleds med en 6 månaders provanställning.

Under utbildningen och aspirantutbildningen utgår lön på 29,000 kr/månaden. Efter godkänd utbildning, godkänd aspirantutbildning och säkerhetsprövning görs en individuell lönesättning utefter sökt funktion/roll.

Har du en pågående tillsvidareanställning inom Polismyndigheten behåller du din anställning och dina anställningsförmåner och får ett tillfälligt placeringsbeslut under genomförandet av den funktionsinriktade polisutbildningen.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens rekryteringssystem Visma Recruit.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du kontaktar rekryteringsgruppen i Öst på mailadress [email protected].

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig med mail till [email protected].

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på polisen.se/jobb-och-utbildning/jobba-hos-polisen/det-har-erbjuder-vi/

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbetAnsökan sker via polisens rekryteringsverktyg

Du kanske också gillar