Hem Sverige V redo att kompromissa mycket för regeringspost

V redo att kompromissa mycket för regeringspost

förbi admin
0 kommentar

– Vi är garanten för att det inte blir några neddragningar i välfärden, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar i en partiledarintervju med TT.

– Det är oerhört viktigt att andra utgifter inte ska bekostas av svårt sjuka i köer eller barnen i förskolan.

Vänsterpartiet går till val på att driva på för 100 000 fler anställda i välfärden fram till 2026, både för att öka antalet i takt med att befolkningen blir större samt för att öka personaltätheten. Det kostar enligt V uppemot 70 miljarder i höjda statsbidrag till 2026.

Rut och rot

Det ska betalas främst med skattehöjningar på uppemot 60 miljarder, en sänkning med 15 miljarder från tidigare V-skatteförslag. Att kapa i rut- och rotavdragen har nämnts som en tänkbar delfinansiering.

– Det är en diskussion vi får återkomma till, vi tycker att personer med mycket höga inkomster kan bidra och vi vill ta bort de kommersiella inslagen i skolan, vården och omsorgen, där är det mycket stora pengar som kommer tillbaka till välfärden, hävdar V-ledaren.

Partiet vill avskaffa karensdagen, stärka sjukförsäkringen, ordna Sverigepriser på el och få bort vinstintresset från skolan – “stoppa marknadsskolan” enligt V-parollen.

V:s kongress skärpte i vintras partilinjen till att det ska råda totalförbud mot vinstdrivande verksamheter i välfärden.

Partiet vill se mycket stora investeringar i infrastruktur och ny teknik för att klara klimatomställningen.

Högre pensioner står också på priolistan.

Relationsproblem

Ett problem för V är att andra i en tänkt rödgrön regering, som Centerpartiet, eller regeringssamarbete inte alls vill stoppa vinster i välfärden eller höja skatter. Och S-ledaren Magdalena Andersson och C-ordförande Annie Lööf har visat att de helst inte eller alls inte vill ha med V i en regering. För Lööf är V extremister.

Men Dadgostar har sagt att det är ett absolut krav att V får vara med i regeringen för att stödja Andersson som statsminister. Samtidigt har hon sagt att stöd för Moderatledaren Ulf Kristersson är uteslutet. Alternativet stödparti till en S-ledd regering vill hon inte tala om, just. Det är regeringsposter som är budskapet nu och V är kompromissvilligt, berett att ge och ta.

Inga röda linjer

– Kliver man in i ett rum kan man inte ha en massa röda linjer.

Magdalena Andersson har satt frågetecken för om V är regeringsdugligt. Hon har kritiserat att några av partiets riksdagsledamöter stod med den kurdiska, terrorstämplade organisationen PKK:s flagga i Almedalen i somras.

– Hon vet att det inte var något jag hade sanktionerat, säger Nooshi Dadgostar och kallar det svepskäl.

Socialdemokraterna borde, tycker hon, i så fall fundera över sin egen regeringsduglighet.

– Jag noterar ju att Socialdemokraterna är ett parti som har en väldigt utvecklad teknik för att ta emot pengar från anonyma finansiärer i så kallade bulvanupplägg, för att runda väljarna och gå finansiärers ärenden, säger Dadgostar.

Hon syftar på Kalla Fakta i TV 4:s avslöjande om att fem riksdagspartier (S, M, SD, L och KD) resonerat med tänkta givare om sätt att runda reglerna om anonyma bidrag till partierna.

– Hur regeringsdugligt är det?

Det vore dumt om Andersson, varnar V-ledaren, försöker sig på något slags samarbete med MP, C och kanske Liberalerna för att sidsteppa V.

– Det skulle bli en väldigt högerlutande regering, säger Dadgostar och tror att det inte skulle tas emot väl av många S-väljare.

Hon undrar om Sverige verkligen skulle må bra av ett skakigt januariavtal igen och råder Andersson att tänka på stabilitet som V, enligt henne, kan ge.

Svida i V-själen

På frågan om det inte vore enklare att med samarbete med en regering än att kräva platser i den och tvingas vara med på även på obekväma kollektiva regeringsbeslut säger V-ledaren nej.

V är till exempel motståndare till Sveriges ansökan om medlemskap i Nato och på vägen mot medlemskap kan det krävas många beslut som kan svida i V-själen. Partiet är mycket kritiskt till den överenskommelse Sverige gjort med Turkiet för att mjuka upp landets inställning till att slutligt godkänna svenskt medlemskap i Nato.

Kommer V att kunna vara med på beslut att utlämna kurder till Turkiet?

– Inte på Turkiets egen underrättelseinformation. Den är inget att lita på, säger Dadgostar.

Kan V säga ja till att exportera vapen till Turkiet (ett turkiskt önskemål) om ett sådant ärende hamnar på regeringens bord?

– Vår ingång är att vi inte ska göra det.

Jag är samarbetsvillig, säger V-ledaren om viljan att sitta i en rödgrön regering och kompromisser som kan krävas för det. Bild: Fredrik Sandberg/TT

100 000 fler anställda i vård, skola, omsorg.

Avskaffa marknadsskolan.

Höj pensionerna.

Investeringsprogram för klimatet på 700 miljarder – ska ge 80 000 jobb.

Inför Sverigepris på el – separera elmarknaden inom landet från exporten.

Höjt investeringsstöd för att bygga fler hyresrätter.

Avskaffa karensavdraget.

Stärk arbetsrätten.

Energieffektivisera bostäder.

Stoppa vinstjakt och privatiseringar i välfärden.

Källa: Vänsterpartiet

Du kanske också gillar