Hem Sverige Valaffishen på Dadgostar jämförs med bild på Stalin

Valaffishen på Dadgostar jämförs med bild på Stalin

förbi admin
0 kommentar

En av Vänsterpartiets valaffischer jämförs i sociala medier med en bild på Sovjetunionens tidigare ledare Josef Stalin.

En konspiration på hög nivå, menar V-ledaren själv.

– Det är en konspiration som är så bisarr att jag inte har hört talas om det. Det är det dummaste jag har hört, säger hon till Aftonbladet.

Spänningen tätnar när valrörelsen nu går in i sitt slutskede.

Gator och torg över hela Sverige har de senaste veckorna klätts i olika politiska kampanjbudskap – alla med olika innebörd och framtoningar.

En av affischerna som väckt stor uppmärksamhet är Vänsterpartiets.

I sociala medier har valaffischen med partiledaren Nooshi Dadgostar jämförts med en bild på Sovjetunionens tidigare ledare Josef Stalin. En av dem som har reagerat är konstkritikern Dennis Dahlqvist, som bland annat medverkat i SVT:s Kulturnyheterna. Han säger till Sveriges Radio att bilden på Nooshi Dadgostar är närmast ”stalinistisk”.

– Det måste vara en av de största haverierna i valaffischernas historia. Vad hon gör och hur hon framställs är väldigt socialrealistisk. Nästan som stalinism. Hon hänvisar i sin egen affisch till sin egen tråkiga, misslyckade historia. Den här typen av avbildning, där man stirrar i fjärran, och bilden är väldigt idealiserad, den kopplas direkt till socialrealism, säger han.

Valaffischen på Nooshi Dadgostar.
Valaffischen på Nooshi Dadgostar.

Bilden på Josef Stalin.
Bilden på Josef Stalin.

”Är osmakligt”

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar menar själv att jämförelsen är ”osmaklig”.

– Det är sorgligt att se att det är så många politiker som inte vill prata om det som upprör svenska folket nu. Alltså människor betalar högre elpriser än deras egna inkomster. Det är därför man nu försöker att prata om andra frågor, för att man inte vill prata om det som jag står och pratar om här nu, om sjukvårdspersonal som har sagt upp sig. Nu måste vi rikta frågorna till de politiska ansvariga. Varför har de borgerliga i den här regionen skapat den här vårdmarknaden som gör att människor säger upp sig? Att visa den här bilden, det har ju ingenting med oss att göra, säger hon till Aftonbladet i samband med att hon mötte väljare i Jakobsbergs Centrum under onsdagen.

Men hur har diskussionen kring bilden gått internt?

– Men detta är ju en konspiration på hög nivå. Du driver med mig eller? Du måste driva med mig.

Konstkritikern Dennis Dahlqvist anser bland annat att affischen måste vara en av de största haverierna i valaffischernas historia. Vad tänker du kring det?

– Vi fick det högsta betyget av TV4, så här kanske public service ska tänka till. Jag har aldrig fått så mycket bra kommentarer på ett valmaterial som vi har fått. Vi har människor som skriker efter allt merch vi har gjort, och som har hängt upp de här plakaten. Men i grund och botten så handlar den här valrörelsen om människors vardagsliv och de som försöker blanda bort korten nu, det är ju för att man vill fortsätta att sälja ut Sverige och svensk välfärd till utlandet.

Men kan du ändå inte se att det åtminstone finns en liknelse mellan bilderna?

– Det är en konspiration som är så bisarr att jag inte har hört talas om det. Det är det dummaste jag har hört.

Du kanske också gillar