Hem Sverige Valkompassen 2022 – vilket parti ska jag rösta på?

Valkompassen 2022 – vilket parti ska jag rösta på?

förbi admin
0 kommentar

Hur har ni placerat Socialdemokraterna i Natofrågan?

– De vill ligga kvar på ”helt emot”, så de får vara kvar där så länge, vi avvaktar tills de fattat ett formellt beslut, säger Christer Isaksson.

Valkompassen anger i procent hur de åtta riksdagspartiernas ståndpunkter stämmer överens med åsikterna hos den som gör testet. Förvåning, besvikelse, lättnad – reaktionerna brukar variera på det egna resultatet. En del kan bli rätt upprörda.

– Det var tydligt med särskilt Sverigedemokraterna tidigare. Människor som tar avstånd från dem ville inte bli någon endaste procent SD alls. Men det är omöjligt eftersom SD delar politik med både vänster och höger, säger Christer Isaksson.

Säger Valkompassen åt en hur man ska rösta?

– Absolut inte. Det är en vägledning, säger Christer Isaksson.

Tommy Möller konstaterar att det finns en mängd faktorer som vägs in när en väljare fattar sitt beslut – förtroendet för partiet och ledaren, inställningen i regeringsfrågan, hur föräldrarna röstade, klass och så vidare. Men genom forskning vet vi också att sakfrågor är det viktigaste.

– Därför är det en demokratisk insats med valkompasser. Det kan bli mycket diskussioner om det politiska spelet och strategier, men en valkompass har hundraprocentigt fokus på sakpolitik, säger Tommy Möller.

För att säkerställa att Valkompassen blir korrekt och rättvis har konstruktörerna sett till att alla partier får med sina särskilda hjärtefrågor. Möller och Isaksson firar i år 20-årsjubileum som valkompass-konstruktörer. Partiernas inställning till fenomenet har förändrats genom åren.

Du kanske också gillar