Hem Sverige Var sjunde kandidat på Nyans lista dömd för brott

Var sjunde kandidat på Nyans lista dömd för brott

förbi admin
0 kommentar

Nyans grundades 2019 av den tidigare centerpartisten Mikail Yüksel, som uteslöts efter samröre med den högerextrema turkiska organisationen Grå Vargarna. Inför valet riktar sig partiet, som fortfarande leds av Mikail Yüksel, till invånare i utsatta områden med valfrågor som att erkänna muslimer som en nationell minoritet. Partiet kandiderar i 24 kommuner, i tre regioner samt till riksdagen.

En av de mest kända på Nyans riksdagslista är Bashir Aman Ali, som grundade Al-Azharskolan. Han frigavs i slutet av 2021 efter tre års fängelse. Detta efter att han stulit över tio miljoner från skolkoncernen. Bashir Aman Ali står på plats nio på Partiet Nyans riksdagslista, och skulle därmed troligen bli riksdagsledamot om partiet mot alla odds skulle lyckas ta sig in i riksdagen. Till DN säger Mikail Yüksel att Bashir Aman Alis kriminella bakgrund inte är något problem.

– Tittar man på partiprogrammet ser man att vi förespråkar hårdare tag, i vissa fall vill vi göra det lättare att utvisa personer i samband med till exempel våldtäkt och mord. Men vi tycker också att alla förtjänar en andra chans. Bashir Aman Ali har avtjänat sitt straff och min bedömning är att han inte har gjort det här felet med flit, utan det var ett misstag, säger Mikail Yüksel.

Bashir Aman Ali är inte den enda på Partiet Nyans riksdagslista som dömts för brott. Av 67 personer är tio dömda för brott. Det rör sig bland annat om misshandel, narkotikabrott, ofredande och dataintrång.

En av kandidaterna, en man i 70-årsåldern, dömdes så sent som i april 2022 för dataintrång. Detta efter att han lyckats logga in på sin ex-frus Facebook-konto och tagit reda på var hon och parets gemensamma barn befann sig, trots att de flyttats till ett skyddat boende. En annan kandidat dömdes 2020 för olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott efter att ha kört bil påverkad av Tramadol och cannabis.

Två av kandidaterna är dömda för misshandel. En man på listan, som i dag är i 40-årsåldern, dömdes 2012 för misshandel och dopningsbrott på grund av att han innehaft anabola steroider samt misshandlat sin dåvarande partner. En annan kandidat, en kvinna i 30-årsåldern, dömdes 2015 för att vid två tillfällen misshandlat en annan kvinna som ”pratat skit” om henne.

– Vi känner till alla, och jag vet inte om det är någon som har undanhållit information från oss. Har man gjort det har vi ingen tolerans med sådant. Men vi har faktiskt frågat alla och de har varit öppna med vad de gjort. Här i Göteborg har vi en ex-kriminell som står på listan. Han är öppen med det, nu är han engagerad i att unga inte ska lockas in i kriminalitet. Varför inte ge en sådan en andra chans? säger Mikail Yüksel.

Mikail Yüksel.

Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Nyans kandiderar i 24 av Sveriges kommuner inför kommunvalen i september. Men på de 335 listplatserna står bara 81 kandidater. Det innebär att de flesta kandidater står på listan i flera kommuner. Bashir Aman Ali står till exempel på listan i 18 kommuner och Mikail Yüksel i 16. Räknar man även med listorna till region- och riksdagsvalet rör det sig om 85 namn på totalt 630 listplatser.

Det innebär att en stor mängd platser skulle stå tomma om Nyans tar plats i alla kommuner där de ställer upp, inte minst eftersom en kandidat inte kan väljas till kommunfullmäktige i en kommun där denne inte är folkbokförd.

Du själv står nu överst på valsedlarna till 16 kommuner men måste ju ändå bestämma dig för var du ska vara skriven på valdagen.

– Visst, och det beror då på valresultatet. Säg att vi får tio mandat i Stockholm, fem här i Göteborg och sju i Malmö… ja, jag är osäker, men jag skulle göra ett övervägande mellan Göteborg och Stockholm då. Och kanske flytta till Stockholm som ändå är huvudstad för att etablera partiet där.

Blir det inte bedrägligt mot den väljare som går till vallokalen och ser ditt och andras namn att ni faktiskt inte kan bli invalda där eftersom ni bor någon annanstans?

– Men det gjorde SD också långt innan… Jimmie Åkesson har själv sagt att de gjorde så när de var nya. Vi vill stötta våra kandidater i de här kommunerna. Och det är många som röstar utifrån namn, jag vet till exempel att många turkar röstar på det om de ser ett turkiskt namn utan att egentligen veta vem den är. Det handlar om känslan av samhörighet, av tillhörighet, där man identifierar sig med den personen.

Läs mer:

Professor om Nyans listor: ”Uppenbart bedrägligt”

Du kanske också gillar