Hem Sverige Värmebölja sveper in över Sverige – SMHI varnar

Värmebölja sveper in över Sverige – SMHI varnar

förbi admin
0 kommentar

Den extremhetta som drabbat stora delar av Europa, och som lett till värmerekord i Storbritannien, har nu nått Sverige.

Redan under tisdagen börjar temperaturerna klättra runt om i Sverige. Det kan bli upp emot 25, 30 grader varmt i Götaland, berättar Sandra Fyrstedt, meteorolog på SMHI.

SMHI varnar

Kulmen väntas nås under onsdagen och torsdagen. För dessa dagar har SMHI gått ut med en gul varning, som sedan oktober 2021 är den nya varningsnivån som ersätter den tidigare klass 1-varningen. Den gula varningen utfärdas “när vädret väntas medföra konsekvenser eller störningar” i samhället. Enligt SMHI gäller varningen inre och östra Götaland, inre Svealand samt sydöstra Norrland.

– Under onsdag och torsdag tar sig varmluften upp över Götaland, Svealand och södra Norrland med temperaturer som på många håll kommer att vara över 30 grader, förklarar Sandra Fyrstedt.

Allra varmast ser det ut att bli på torsdagen i de östra delarna av Götaland och Svealand. Då väntas temperaturer på omkring 35 grader på en del platser. Det svenska värmerekordet ligger på 38 grader – men om det blir riktigt så varmt återstår att se.

– Det blir väldigt höga temperaturer, det är inget som vi ser jätteofta. Vi kommer säkert att slå en del stationsrekord på orter i Sverige, men jag vet inte om vi slår Sverigerekordet, säger Sandra Fyrstedt.

Men värmeböljan håller inte i sig länge. Redan under torsdagen börjar värmen förskjutas österut och framåt fredagen och helgen väntas svalare väder. Fram tills dess gäller det dock att vara uppmärksam – inte minst om man planerar en grillkväll.

Stor brandrisk och långsammare tåg

Brandrisken är stor i Götaland och Svealand. I norra delen av Kalmar län, på Öland och Gotland samt i sydöstra Östergötland är brandrisken extremt stor enligt SMHI. I takt med att värmeböljan sveper in över landet så kommer det bli torrare även upp över Norrland, berättar Sandra Fyrstedt.

– Det är redan nu torrt i skog och mark i stora delar av Götaland och Svealand. Det här varma vädret kommer att göra att det fortsätter att bli allt torrare, så det är stor brandrisk fortsatt, säger hon.

Extremvärmen har även lett till att Trafikverket flaggat för försenade och inställda tåg på flera sträckor i Småland. Detta eftersom så kallade solkurvor kan uppstå, en utknäckning eller sidoförskjutning av ett tågspår, som ökar risken för att urspårning.

Drick mer vatten än vanligt. Helst ska du dricka innan du hinner bli törstig.

Det finns ingen exakt siffra för hur mycket vatten man behöver per dag. Normalt behöver man cirka en och en halv till två liter per dygn, men vid värme kan man behöva upp till fyra liter.

Det bästa rådet för att ha koll på vätskebalansen är att titta på sin urin. Om urinen är ljusgul, dricker man i regel lagom mycket.

Alkohol är uttorkande. Undvik helt eller se till att kompensera med extra vatten.

Släpp inte in värmen i bostaden. Minska solstrålningen genom att dra för gardinerna.

Vädra när det är svalt ute, till exempel på natten. Undvik att vädra dagtid.

Undvik träning när det är som varmast. Vid tropiska nätter (när temperaturen inte understiger 20°C under hela natten) ska du inte träna alls utan låta kroppen vila.

En blöt handduk runt nacken är ett alternativ när man inte kan duscha eller bada.

Löst sittande kläder i naturmaterial är svalare än åtsittande syntetkläder.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Karolinska institutet

Värmerekordet i Sverige ligger på 38,0 grader Celsius och har uppmätts vid två tillfällen. Dels i Ultuna, utanför Uppsala, den 9 juli 1933 och dels i Målilla i Småland, den 29 juni 1947.

Källa: SMHI

Du kanske också gillar