Hem Sverige Victor lurades i blockuthyrningskedja i Stockholm

Victor lurades i blockuthyrningskedja i Stockholm

förbi admin
0 kommentar

Det var i september som Victor Otamanskji, som en blixt från en klar himmel, fick veta att hans hyreskontrakt på en etta i Hässelby var illegalt.

Han, hans fru och 8-åriga dotter fick två veckor på sig att lämna lägenheten. Beskedet lämnades via en hotfull lapp som sattes upp på hans ytterdörr.

Själv trodde han att han hade tecknat ett förstahandskontrakt – men i själva verket hyrde han i tredje hand. Viktor var den sista – och mycket utsatta – länken i en kedja av blockuthyrda företagslägenheter (se faktaruta).

Han var långt ifrån ensam. 110 andra hyresgäster i Hässelby i Stockholm och i Häggvik i Sollentuna som också tecknat sina kontrakt med bolaget RentXpress, råkade ut för samma sak. Fredagen den 30 september massevakuerades de från fastigheterna under tumultartade former.

De fick alla samma besked: att deras hyreskontrakt ogiltiga eftersom de tecknats med ett bolag som inte hade rätt att hyra ut lägenheterna till privatpersoner. Med de regler som gäller kring blockuthyrning av bostäder var de rättslösa.

Bild 1 av 2

Foto: Eva Tedesjö

Bild 2 av 2

Foto: Eva Tedesjö


– Det var surrealistiskt. Jag tror inte någon av oss hyresgäster förstod vad som hände eller varför. Jag blev fruktansvärt arg. Jag hade gjort rätt för mig, betalt en månadshyra i deposition och aldrig varit sen med någon hyra, säger Victor.

Nu har det gått två månader. Victor trotsade kravet på att lämna lägenheten – i hopp om att få tillbaka sin deposition. Varken fastighetsägaren Svenska Nyttobostäder eller bolaget han tecknade hyreskontraktet med har hört av sig under tiden han bott i lägenheten, han har inte betalat någon hyra.

– Vi har valt att ligga lågt, vi har inget hyresförhållande till honom och vi har heller inte hyrt ut de aktuella lägenheterna till någon annan än. Nu har vi nya rutiner på plats för att vi inte ska riskera att vi blockuthyra lägenheter till bolag som hyr ut dem i andra hand mot gällande avtal, säger Tommy Johansson, vd på Svensk Nyttobostäder.

Enligt honom erbjöds Viktor flera lägenheter via Essens of living, det bolag som Nyttobostäder hade hyrt ut sina lägenheter till, men Viktor tackade nej.

– Nu har vi i alla fall 43 kvadrat meter för 10 500. Den förra lägenheten var på 23. I vår situation är vi utlämnade till de företag som förmedlar hyreskontrakt på lägenheter som är blockuthyrda, konstaterar Viktor Otamanskji.Foto: Ulrika By

Någon deposition har inte Viktor fått tillbaka. Så vitt DN kunnat utröna har ingen annan av hyresgästerna heller fått tillbaka de depositioner om en månadshyra de betalat till RentXpress. Bolaget har i dag ett 20-tal betalningsanmärkningar. Det största kravet är på 1,9 miljoner kronor och kommer från Essens of Living, det bolag som blockuthyrde lägenheterna i andra hand till RentXpress. Företrädaren för Essens of Living har tidigare sagt till DN att RentXpres aldrig betalade hyran för de lägenheter de själva hyrde ut.

Victor Otamanskij skakar på huvudet:

– Stockholms bostadsmarknad är stenhård. För sådana som jag, som har fru och barn, finns det inga alternativ. Jag är helt utlämnad till de företag som hyr ut bostäder i andra hand. Vi får betala dyrt för få kvadratmeter och det känns väldigt osäkert. Situationen i Hässelby visar ju att vi aldrig kan veta vilka som egentligen har rätt att hyra ut, säger han.

Viktor är på väg att flytta in i en ny andrahandslägenhet med sin fru Iryna och dottern Sofia. ”Min familjs framtid är det viktigaste, men nu lever man med en känsla av att man hela tiden riskerar att bli lurad”, säger han.Foto: Ulrika By

Viktor kom till Stockholm från Ukraina i november 2020 då han hade fått jobb i byggbranschen. Den första tiden ordnade hans arbetsgivare ett boende. När kriget i Ukraina bröt ut i februari i år flydde hans fru Iryna och dotter Sofia hemstaden Zjytomyr i nordvästra Ukraina. I ett halvår fick de bo gratis i ett hus i Sollentuna.

Sedan tecknade de det ödesdigra kontraktet på lägenheten i Hässelby. Han hittade annonsen på internet. ”Vi erbjuder tillsvidarekontrakt omgående”, var budskapet. Enligt Hyresgästföreningen har marknaden för blockuthyrda bostäder exploderat, den omfattar i dag minst 15 000 lägenheter.

I dagarna flyttar Victor och hans familj återigen i en av dem – den är 43 kvadrat och hyran är på 10 500 kronor. Fastighetsägaren Landia har blockuthyrt lägenheterna till ett företag som heter Arrendo. Vd:n för det företaget säger till DN att affärsidén är att hyra ut till företag, men att man ibland gör undantag och hyr ut till privatpersoner.

Victor hittade annonsen på den ryskspråkiga sajten ruletka.se.

– Det är en fin lägenhet, jag tycker hyran är okej och det verkar seriöst. Jag kan bara hoppas att vi vår lugn och ro nu. Vi är så många som blir utnyttjade på den här marknaden, säger Viktor.

DN har upprepande gånger försökt nå företrädarna för RentXpress, men inte lyckats. De har tidigare sagt att deras ambition är att depositionerna ska betalas tillbaka.

Läs mer:

Över 100 hyresgäster fick två veckor på sig att flytta ut – ”Vi har blivit grundlurade”

Hyresgästerna rättslösa när kontrakten plötsligt sades upp

Du kanske också gillar