Lapin hyvinvointialue päätti keväällä siirtää synnytykset pois Kemistä vuoden lopussa. Päätökselle tuli kesällä toimeenpanokielto. Nyt ei tiedetä, missä Meri-Lapin jouluvauvat syntyvät.
Torniolaiseen Jenna ja Aleksi Gullstenin perheeseen on tulossa toinen lapsi, ja laskettu aika on jouluaatto. Kemissä Milena Pallas-Saksi ja Santeri Saksi odottavat kolmatta lastaan syntyväksi niin ikään vuodenvaihteessa; laskettu aika on tapaninpäivänä.
Perheissä – sen paremmin kuin missään muuallakaan – ei vielä tiedetä, syntyykö tulokas Kemissä vai jossain muualla. Sekä Gullstenit että Pallas-Saksit toivovat, että synnytys tapahtuisi Kemissä, Länsi-Pohjan keskussairaalassa. Toiveissa on myös, että synnytyspaikka selviäisi nopeasti.
– Toivottavasti mahdollisimman pian tulisi selvyys, jotta saisi loppuodotukseen rauhaa. Tuntuu siltä, että välillä heitetään pelastusrengasta ja sitten se vedetään pois, sanoo Milena Pallas-Saksi.
Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytysosaston tilanne on nyt hyvin epäselvä: periaatteessa Kemissä pitäisi voida synnyttää ainakin kuluvan vuoden loppuun asti, mutta sekavan päätöksenteon takia ei ole varmaa, pystytäänkö toimintaa jatkamaan vuoden viimeisinä kuukausina.
Mieluummin Ouluun kuin Rovaniemelle
Pallas-Saksin kahden ensimmäisen lapsen synnytys on jouduttu käynnistämään, joten on hyvin mahdollista, että kolmaskaan lapsi ei synny laskettuna aikana tapaninpäivänä, vaan synnytys menee uuden vuoden puolelle.
– Oulu on meille ensimmäinen vaihtoehto, sinne tuntuu luonnollisemmalta lähteä. Ja tie on parempi ja nopeampi, Santeri Saksi kertoo.
Oulu on aiottu suunta myös Gullstenin perheessä.
– On surullista, että tilanne on tällainen. Esikoisen synnytys Länskässä oli todella hyvä kokemus, joten toivon, että voisin toisenkin siellä synnyttää. Jos se ei onnistu, sitten mennään Ouluun, se on meille luontevampi kuin Rovaniemi, Jenna Gullsten sanoo.
Neuvolakin on tässä asiassa neuvoton
Myös alueen neuvoloissa ollaan nyt neuvottomia.
– Kyllähän tilanne on todella hämmentävä. Toivomme kovasti, että tulisi jo selkeä päätös, mitä tapahtuu ja milloin, terveydenhoitaja Miia Keränen Kemin neuvolasta sanoo.
Torniossa terveydenhoitaja Adele Vuokilalla on sama toive kuin kollegallaan, sillä epätietoisuus stressaa odottajia.
– Varsinkin jos on ensisynnyttäjä, tilanne saattaa muutenkin jännittää. Samoin, jos aiempi synnytys on ollut nopea, raskaana olevat pohtivat, miten asiaa pitää ennakoida, Vuokila sanoo.
Oulun suosiolle on useita syitä
Pallas-Saksin ja Gullstenin perheet eivät ole suinkaan ainoita merilappilaisodottajia, jotka aikovat valita synnytyspaikaksi Oulun, ellei Kemissä voi enää synnyttää.
– Me Lapin hyvinvointialueen neuvoloissa tietysti ohjeistamme Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle, mutta suurin osa täkäläisistä odottajista on kertonut valitsevansa Oulun, Adele Vuokila kertoo.
Terveydenhoitajien mukaan Meri-Lapin synnyttäjät ovat hakeutumassa Ouluun monesta syystä. Kulkuyhteydet ovat hyvä, ja Oulun yksikkö on yliopistollinen. Moni haluaa mennä suoraan yliopistolliseen sairaalaan, sillä jos synnytyksessä tulee ongelmia, Rovaniemeltä Ouluun tulee merilappilaiselle yli 200 turhaa ajokilometriä.
– Monella on myös läheisiä Oulussa, eli jos perheessä on muita lapsia, heidän hoitonsa järjestyy siellä helposti, Vuokila sanoo.
Epäselvästä tilanteesta huolimatta terveydenhoitajat rauhoittelevat odottavia perheitä. Neuvolassa raskautta seurataan aivan entiseen tapaan, ja synnytyspaikkakin löytyy ajoissa.
– Kyllä asioilla on tapana järjestyä, Keränen tuumaa.
Tänä vuonna Lappiin on syntynyt runsaat 700 lasta. Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä synnytyksiä on ollut vähän yli 500 ja Länsi-Pohjan keskussairaalassa Kemissä hiukan yli 200.