Voiko museorakennuksen polttamisesta joutua vankilaan?
Tätä 15-vuotias Kari Laakkonen pelkäsi, kun hän odotti palokuntaa paikalle Krookilan kotiseutumuseoon Raisioon. Minuutit tuntuivat pitkiltä, kun liekit nuolivat rakennuksen ulkoseinää.
Vain hetkeä aiemmin Laakkonen oli poltellut kaverinsa kanssa tupakkaa vanhan tallirakennuksen edessä. Pojat löysivät maasta suihkepullon, jonka sisällä oli helposti syttyvää ainetta. Sillä he suihkivat kuvioita tallin seinään ja sytyttivät aineen palaamaan.
Tuntui jännittävältä katsoa, kun tuli piirsi kuvioita seinään.
– Ei meidän ollut tarkoitus polttaa mitään, Laakkonen muistelee 23 vuoden takaisia kauhunhetkiä.
Työkorvausta toivotaan lisää
Tulella leikkinyt Kari Laakkonen oli yksi vastaajista, kun Yle kysyi kokemuksia alaikäisenä tehdyistä hölmöilystä.
Alle 15-vuotiaat nuoret eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa, mutta myös heillä on korvausvastuu.
Sovittelutoimistot toivovat, että vahingon voisi korvata nykyistä useammin työllä. Tällä hetkellä se onnistuu vain murto-osassa tapauksista.
Esimerkiksi yritykset kieltäytyvät usein ottamasta vastaan työkorvausta, koska sen koetaan aiheuttavan lisätyötä, kertoo johtava sovittelun ohjaaja Katja Vahtera Satakunnan sovittelutoimistosta.
– Jos meillä on 500 tapausta vuodessa, niistä noin kymmenessä vahinko korvataan työllä.
Varsinais-Suomen sovittelutoimiston vs. johtava sovitteluohjaaja Nina Koistinen sanoo, että nuorten kohdalla työkorvaus on usein varsin toimiva. Eniten sitä käytetään Helsingissä.
Nuorten tekemät rikokset ovat viime vuosina lisääntyneet ja myös raaistuneet. Tilaston mukaan sovitteluun tulleista rikoksista noin joka kolmannessa on epäiltynä alle 18-vuotias.
Rangaistuksena aidan kaivaminen
Myös turkulaiset Toni Järvinen, 34, ja Kari Eteläkoski, 44, ovat jääneet kiinni nuorena tehdyistä tihutöistä.
Järvinen rikkoi 14-vuotiaana kavereidensa kanssa vanhan koulunsa ikkunan. Eteläkoski jäi kiinni, kun hän töhri kaveriporukassa teollisuusrakennusten seiniä.
– Myöhemmin saimme yli 200 000 markan korvausvaateen yrityksiltä, joiden omaisuutta olimme töhrineet. Olimme kovasti järkyttyneitä, Eteläkoski muistelee.
Kaverin isä neuvotteli yrittäjien kanssa korvauksista ja sai sovittua, että pojat hyvittävät tekonsa puhdistamalla seinät kesälomansa aikana.
– Säästimme pitkän pennin ja saimme lopulta kivat muistot, kun teollisuusalue raikasi kasettisoittimestamme räppiä ja hiphoppia samalla, kun jynssäsimme seiniä puhtaaksi. Töhrimiset jäivät siihen.
Ikkunan rikkoneen Järvisen tekoa ratkottiin sovittelutoimistossa. Vahingonkorvauksena kullekin pojalle tuli kahdeksan tuntia työkorvausta. Työnä oli kaivaa aidan perustuksia Paavo Nurmi -stadionin yläkentälle.
– Se opetti, että teoilla on seuraukset. Ei tullut enää rikottua paikkoja, kun tiesi, että siitä joutuu ilmaiseksi töihin.
Yli 26 000 euron korvaukset
Krookilan tallirakennuksen sytyttäneellä Kari Laakkosella kävi tuuri.
Rakennuksen seinät oli verhoiltu mineriittilevyillä, minkä ansiosta palo ei ehtinyt levitä ulkoseinästä sisälle, jossa säilytettiin museoesineitä.
15-vuotias Laakkonen vietiin yöksi putkaan, koska hänen vanhempansa olivat matkoilla. Myöhemmin pojille tuli 26 600 euron korvausvaade vahingoista. Tutkinnassa päädyttiin Laakkosen mukaan siihen, että tulipalo oli vahinko, ja rangaistukset jäivät kotiarestiin.
Videolla Kari Laakkonen kertoo, miten selvisi vahingonkorvauksista.
Laakkonen on joutunut hankaluuksiin myös aikuisiällä. Hänellä on nuoruusvuosilta useita tuomioita. Viimeisin tuomio on vuodelta 2019. Nykyisin Laakkonen on työelämässä ja elää omien sanojensa mukaan tavallista elämää.
Yle on nähnyt rikosrekisterin, mutta ei ole pystynyt varmistamaan tietoja tulipalon osalta.
Laakkonen ei usko, että kovempi rangaistus tai vahinkojen korvaaminen työllä olisi ehkäissyt myöhempiä tekoja.
– Minulla on ADHD, mikä on varmasti vaikuttanut elämääni. Olen ollut usein väärässä paikassa väärään aikaan.
Johtava sovittelun ohjaaja Katja Vahtera muistuttaa, että vaikka tapausmäärät ovat nousseet, suurimmalla osalla nuorista rikos jää kertaluonteiseksi.
– Hölmöily ei tarkoita, että koko elämä olisi pilalla. Valtaosasta heistä tulee tavallisia, kunniallisia veronmaksajia.