DAMASKOS/HELSINKI Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa diktaattori Bašar al-Assadin syrjäyttänyt islamistinen Hayat Tahrir al-Sham -järjestö näyttää ottavansa haltuunsa ripeästi Syyrian hallintoa.
Islamistinen HTS on tuonut pääkaupunkiin muun muassa poliiseja Idlibistä, joka on ollut jo aiemmin sen hallussa.
– Heillä on univormut ja Idlibin hallinnon merkit, kertoo Damaskoksessa oleva Ylen toimittaja Antti Kuronen.
Kurosen haastattelema liikennepoliisi vakuuttaa, että kaikki ovat turvassa. Liikennepoliisin mukaan HTS:n hallitsemassa Idlibissä kaikki olivat vapaita.
– Toivomme, että voisitte vierailla Idlibissä. Kaikki ovat siellä vapaita. Saa pukeutua ja uskoa miten haluaa. Siis kaikki, sanoo liikennepoliisi Maher Fastouk.
Tästä on myös muita tietoja. HTS-järjestö on YK:n, EU:n ja Yhdysvaltojen terroristilistalla.
Idlibissä on silti ollut vapaampaa kuin ääri-islamistisissa yhteiskunnissa, esimerkiksi Talebanin johtamassa Afganistanissa. HTS on myös onnistunut hallinnoimaan alueen infrastruktuuria varsin tehokkaasti. Turkki on tukenut Idlibin hallintoa.
Liikenteessä vilahtaa Isis-lippu
Damaskoksen kaduilla ihmiset juhlivat edelleen vallanvaihtoa ja tuntuvat pitävän HTS:n poliiseja ja asemiehiä suurina sankareina.
Huolestuneita kuitenkin on paljon. Monet eivät usko HTS:n maltillisiin puheisiin. On myös huoli, että radikaalimmat ryhmät saavat vallan liikkeen sisällä.
Esimerkiksi kristityissä kaupunginosissa monet ovat peloissaan, kertoo Kuronen.
HTS ei viime vuosina ole ollut islamistijärjestöjen jyrkimmästä päästä, Syyriassa on jyrkempiäkin ryhmiä, kuten al-Qaida ja Isis. Monet epäilevät että terroristijärjestö al-Qaidaan kuuluvia jihadisteja voi olla paljonkin Damaskoksessa, mutta heidän on käsketty pitämään matalaa profiilia.
Kurosen mukaan toinen epäilys liittyy HTS:n johtoon. Epäselvää on, onko maltillinen puhe heidän todellinen luonteensa.
– Ohitseni ajoi auto, jossa oli samanlainen musta lippu kuin millaista Isis käyttää. Onko heitäkin täällä, Kuronen pohtii.
Uuden hallinnon aikeet vielä arvailujen varassa
Uusi väliaikainen pääministeri Mohammed al-Bashir on luvannut, että siirtymäajan hallitus on vallassa vain maaliskuun alkuun asti. Kolmen kuukauden kuluessa tulisi päättää muun muassa, millainen poliittinen järjestelmä Syyriaan luodaan.
Uudet vallanpitäjät eivät ole vielä kertoneet yksityiskohtia siirtymäajan jälkeisestä ajasta eivätkä uuden perustuslain laatimisesta.
Italialaislehti Corriere della Seran haastattelussa al-Bashir ei sanonut, tuleeko uudesta perustuslaista islamilainen tai järjestetäänkö vaaleja.
Näistä yksityiskohdista päätetään perustuslakiprosessissa, hän vastasi lehdelle.
Hallitus lupaa turvaa vähemmistöille
Syyrian vallanvaihdon merkitystä syyrialaisten, etenkin naisten ja vähemmistöjen, tulevalle asemalle voi vasta arvailla.
HTS on islamistinen ja sillä oli aiemmin kytköksiä terroristijärjestö al-Qaidaan. Sen alaisuudessa taisteli monia muitakin ryhmiä.
HTS on kuitenkin ottanut viime vuosina etäisyyttä jihadisteihin ja fundamentalistiseen käsitykseen islamilaisesta valtiosta, vaikka järjestön yksittäisissä johtajissa onkin vankkumattomia konservatiiveja, kirjoittaa saksalaislehti Taz.
Naisilla ei esimerkiksi ole velvollisuutta käyttää huntua, eikä heitä suljeta pois korkeakouluista.
Yhdysvaltain entinen Syyrian-suurlähettiläs Robert Ford sanoo uutiskanava NPR:lle, ettei HTS ole samanlainen kuin se oli silloin, kun Yhdysvallat luokitteli sen terroristijärjestöksi. Myös EU on luokitellut sen terroristijärjestöksi.
Syyrian suuntaa on arvuuteltu muun muassa sen perusteella, miten HTS on hallinnut Idlibiä. Järjestö on pyrkinyt antamaan itsestään nykyaikaisen kuvan ja ihmisillä on ollut vapauksia. Se on myös tehnyt yhteistyötä YK:n ja muiden avustusjärjestöjen kanssa.
HTS on vakuuttanut useaan otteeseen, että se suojelee vähemmistöjä, kuten kristittyjä.
Idlibssä HTS:n johtaja Ahmed al-Sharaa (taistelijanimeltään Abu Mohammad al-Julani) on tehnyt niiden kanssa yhteistyötä ja puheissaan korostanut Syyrian monimuotoisuutta.
Naisilla ja vähemmistöillä ei kuitenkaan ole ollut paikkaa Idlibin johdossa. Jotkut ovat esittäneet saman huolen Syyrian uudesta hallinnosta, Reuters toteaa.
Idlibissä HTS:ää on syytetty toisinajattelun tukahduttamisesta ja verrattu jopa al-Assadin diktatuuriin, kertoo Britannian yleisradio BBC.
HTS on sanonut haluavansa tuoda maahan jatkuvuutta ja yhtenäisyyttä.
Al-Assadin armeijan sotilaille hallitus lupaa armahduksen. Kidutukseen osallistuneita ei armahdeta.
HTS sanoo olevansa valmis yhteistyöhön kaikkien maiden kanssa, jotka eivät puolusta al-Assadia. Muun muassa Yhdysvallat on asettanut suhteiden ehdoksi terrorismin tuomitsemisen, kemiallisten aseiden tuhoamisen ja naisten sekä vähemmistöjen oikeuksien kunnioittamisen.
Sharialain käyttöönotto voi tarkoittaa hyvin erilaisia asioita
Mikäli Syyrian uusi hallitus päättäisi ottaa käyttöön islamilaisen sharialain, se ei vielä kerro, millaista elämä maassa olisi.
Professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta toteaa, että on valtava määrä erilaisia tulkintoja siitä, mitä islamilainen laki missäkin kysymyksessä tarkoittaa.
Lievimmissä muodoissa se on tarkoittanut, että perheoikeuden asiat, kuten naimisiinmeno ja periminen, ovat uskonnollisten tuomioistuimien alaisuudessa tai noudattavat shariasta nousevaa lain tulkintaa.
Jyrkemmässä muodossa myös esimerkiksi rikosoikeuden asiat alistetaan sharian tulkinnalle.
Jos sharialla on merkittävä rooli, se merkitsee rajoitteita naisten ja uskonnollisten vähemmistöjen asemaan sekä demokratiaan. Vähemmistöjä suojellaan, mutta ne eivät ole tasa-arvoisia.
Juusolan mukaan Syyrian HTS ei vaikuta tulkinnoiltaan kovin jyrkältä sen perusteella, mitä Idlibistä tiedetään.
– Mutta minkälaisia heidän käsityksistään muodostuu on asia erikseen, Juusola toteaa.