Asuntoa saa yhä käyttää takavarikosta huolimatta. Jos vastikkeet jäävät maksamatta, on taloyhtiöllä edelleen mahdollisuus asunnon haltuunottoon.
Vesa-Matti Ruuska,
Eino Kossila
Yle kertoi eilen, että Suomen valtio on takavarikoinut yli 40 Venäjän valtion omistamaa asuntoa ja kiinteistöä. Takavarikoidut asunnot sijaitsevat useissa osoitteissa ja taloyhtiöissä Turussa ja Helsingissä. Kiinteistöjä on takavarikoitu myös Siuntiossa, Kirkkonummella ja Ahvenanmaalla.
Mitä Venäjän omistama, takavarikoitu asunto tarkoittaa taloyhtiön näkökulmasta?
Isännöintiliiton johtavan lakiasiantuntijan Jenni Valkaman mukaan asunnon omistaja ei vaihdu, vaikka asunto takavarikoidaan.
Asuntoa saa edelleen käyttää, mutta takavarikoitua omaisuutta ei voi myydä tai luovuttaa eteenpäin, eikä asunnon omistajalla ole äänivaltaa yhtiökokouksessa.
– Omistajan pitäisi hoitaa myös vastikkeiden maksaminen, mutta tässä tapauksessa pakotteisiin ja Venäjän valtioon liittyen voi olla vaikeuksia saada maksusuorituksia kulkemaan, Valkama sanoo.
Takavarikko ei estä haltuunottoa
Taloyhtiö voi myös aloittaa toimenpiteet asunnon ottamiseksi haltuun, jos vastikkeita on maksamatta. Asunnon haltuunotto voidaan aloittaa takavarikosta huolimatta.
– Se on taloyhtiön keino puuttua tilanteeseen, jos vastikkeet jää maksamatta. Ensin annetaan varoitus ja sitten otetaan huoneisto hallintaan yhtiökokouksen päätöksellä. Siten turvataan taloyhtiön taloudellista asemaa.
Lainsäädännön näkökulmasta tilanne on taloyhtiön kannalta sama siitä huolimatta, onko asunnon omistaja Venäjän valtio tai joku muu. Valkaman mukaan käytännön haasteita voi toki tulla esimerkiksi siinä, miten mahdolliseen haltuunottoon liittyvät tiedonannot saadaan perille.
Valkama kehottaa taloyhtiöitä ottamaan yhteyttä Isännöintiliiton tai Kiinteistöliiton lakineuvontaan matalalla kynnyksellä, jos taloyhtiössä takavarikoidaan huoneisto.
Turun asuntojen käyttötarkoitus liittyi ehkä pääkonsulaattiin
Kaikkien Turussa sijaitsevien Venäjältä takavarikoitujen asuntojen käyttötarkoitus ei ole ollut Turun kaupungin tiedossa.
Kaupungin kansainvälisten asioiden päällikkö Mika Akkanen kertoi eilen Ylelle, että ainoastaan Sairashuoneenkadulla sijaitsevan takavarikoidun asunnon käyttötarkoitus entisen pääkonsulin virka-asuntona on ollut tiedossa.
Turussa sijaitsi vuosikymmenien ajan Venäjän pääkonsulaatti, mutta Suomi ilmoitti heinäkuussa 2023 peruvansa sen toimiluvan.
Kolme muuta Turussa takavarikoitua asuntoa sijaitsevat kaupungin keskusta-alueella Kerttulinkadulla, Puistokadulla ja Puutarhakadulla. Kaikki asunnot sijaitsevat korkeintaan muutaman kilometrin päässä entisestä pääkonsulaatista.