Brutalistisesta ja harmaasta betoniarkkitehtuuristaan tunnettua Helsingin Merihaan kaupunginosaa on vaikea yhdistää muotiin tai muodikkuuteen.
Tämä mielikuva muuttui viimeistään torstai-iltana, kun kaupunginosaa halkovassa, autoliikenteelle tarkoitetussa tunnelissa järjestettiin suuren luokan muotinäytös. Mallistoja nähtiin muun muassa Latimmieriltä ja Hedvigiltä, catwalkilla taas pyörähteli Erika Vikman.
– Muotinäytöksen järjestäminen Merihaassa ja nimenomaan tässä tunnelissa on ollut unelmani yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Rakastan betonibrutalismia, olen lähiölapsi betonihelvetin sydämessä, muotinäytöksen luovana johtajana toiminut stylisti Minttu Vesala summaa.
Merihaan muotinäytös on osa vuosittaista Fashion in Helsinki -tapahtumaa, joka tarjoaa läpileikkauksen kotimaisen muodin nykytilaan ja ehkä tulevaisuuteenkin. Minttu Vesalan mukaan kotimaisesta muodista löytyy tällä hetkellä useita ilonaiheita.
– Suomalaisia suunnittelijoita on sisällä melkein jokaisessa maailman suuressa muotitalossa – joko harjoittelijoina, pääsuunnittelijoina tai jossakin siinä välissä. Hatunnoston arvoinen asia on sekin, että kotimaiset muotikoulut on rankattu maailmalla huippujen joukkoon.
Vesalan mielestä juuri nyt suomalaista muotia kuvastaa omaperäisten konseptien rakentaminen ja rohkeus.
– Tämä tarkoittaa nimenomaan sellaista muotia, joka tähtää ja jota tehdään kansainvälisille markkinoille. Kotimaiset suunnittelijat erottuvat toisistaan uniikeilla, omannäköisillä konsepteillaan: kenttä on monipuolinen.
Muoti on ajankuvan tulkki
Minttu Vesalan fiiliksenä on, että kotimaista muotia arvostetaan enemmän ulkomailla kuin Suomessa. Täältä esimerkiksi löytyy street style -bloggaajia, joita seurataan muotitaloissa ympäri maailman.
– Olisi ihanaa, jos suomalainen valtamedia tekisi paikallisesta muodista enemmän juttuja, jolloin muoti arkipäiväistyisi ihmisten elämässä. Tämä johtaisi siihen, että suomalaiset nuoret suunnittelijat ja uudet brändit saisivat valtavirrassa ääntään kuuluville: suomalaisen osaamisen jalansija vahvenisi maailmalla, koska se tarvitsee pohjan josta ponnistaa.
Vesalan mukaan kotimaisen muodin kipupisteisiin kuuluu kentän pienuus.
– Suomessa on varsin vähän muodin kuluttajia, ja haasteena on myös saada brändi kohtaamaan kuluttajan. Suomessa on myös aika usein vallalla jokin tietty tyyli, joka myy oman aikansa. Koska suomalaisia on niin vähän, meistä ei riitä vettä kaikille kukille.
Minttu Vesala tähdentää, että muoti on osa itse kunkin yleissivistystä: se on alusta, jonka törmäyspisteessä yhdistyy paitsi usea taiteenala, myös moni kummallinen asia, tieteestä puhumattakaan. Muoti on alustana ajankuvan tulkki.
– Jotta jokin olisi muotia, sen pitää resonoida aikaa ja olla tavallaan myös vähän aikaansa edellä.
Tässä mielessä Vesala kaipaisi kansainvälisen muotiskenen haastamista ja ”pöllyttämistä”: sinne pitäisi saada lisää uutta happea, koska kyse on kuitenkin melko vanhanaikaisesta konstruktiosta.
– Puhutaan miesten ja naisten muotiviikoista, vaikka samaan aikaan yritetään päästä eroon konseptista, joka käsittää vain miesten ja naisten pukeutumisen. Jos ajatellaan tulevia sukupolvia, muotiskene saisi uusiutua isolla kädellä.
Kun mehiläiset kuolevat
Fashion in Helsinkiin kuuluu myös Aalto-yliopiston muodin ja tekstiiliosaamisen kärkitapahtuma Näytös/Näyttely25, jossa sekä muodin kandidaattipääaineesta että muodin ja tekstiilin maisteripääaineesta valmistuvat opiskelijat esittelevät osaamistaan.
Miska Ketun Busy Bees -malliston pääosassa ovat kaikille tutut pörriäiset. Kettu on luonut dystooppisen yhteiskunnan, jossa mehiläiset ovat kuolleet ja ihmiset ovat ottaneet omakseen rooleja, jotka löytyvät mehiläispesän sisältä.
– Post-mehiläismaailmassani tarvitaan paljon nahkaisia työvaatteita, jotka kestävät käyttöä seuraavat sata vuotta. Ihmisillä on nahasta ehkä hieman väärä kuva – ettei se ole niin eettistä. Jos mietitään nahan elinkaarta ja sen uudelleenkäytettävyyttä, kyse on hyvin ekologisesta tuotteesta, kun se on vain tehty oikein.
Busy Bees -mallistoon kuuluu muun muassa viininpunainen, peurannahasta valmistettu salkku, jonka erikoisuutena on lasileikattu logo.
– Halusin tehdä logon muutoin kuin vaikkapa brodeeraamalla. Lasinen logo sopii myös mainiosti postapokalyptiseen tyyliin, Kettu kertoo.
Kuten Busy Bees -mallistokin vihjaa, Miska Ketun mielestä muodissa olisi suotavaa löytyä tarina.
– Tarinankerronnan kautta muotimaailmaan – joka saattaa joskus olla pinnallinenkin – tulee syvyyttä, yksilöllisyyttä ja mielenkiintoisuutta.
Viktoriaanisuus kohtaa digiajan virheet
Eetu Heikkisen Hang, Freeze, Crash -mallistossa videopelien digitaaliset virheet eli glitchit kohtaavat 1800-luvulla vaikuttaneen viktoriaanisen aikakauden estetiikan.
– Viktoriaanisuutta näkee monissa peleissä nimenomaan pelihahmojen asuissa. Olen pelannut itsekin viktoriaanishenkisiä pelejä. Viktoriaanisuus edustaa melko kaukaista historiaa, ja kun se yhdistetään moderniin konseptiin, lopputulos on sekä hauska että kiehtova. Olen tavoitellut historiallisen ja modernin ajan välitilaa.
Hang, Freeze, Crash -malliston lähestulkoon kaikki materiaalit ovat Heikkisen itse tekemiä.
– Koska viitekehyksenäni ovat olleet etenkin viktoriaaniset naisten vaatteet, tämä on tarkoittanut monen seikan huomioimista.
Näyttelyssä olevasta takista esimerkiksi löytyy Heikkisen suunnittelema jacquard-kuosi, jonka hän on maalannut käsin ja päällystänyt pitsikankaalla. Takki itse on hyvinkin kolmiulotteinen.
Hang, Freeze, Crash -malliston keskiössä on epätäydellisyys.
– Meiltä odotetaan nykyisin täydellisyyttä, epätäydellisyys taas antaa tilaa kokeilulle. Projekti lähtee yleensä liikkeelle ajatuksesta, ettei virheitä saisi tapahtua, mutta se syö kokeellisuutta.
Kiiltäviä univormuja
Konsta Eskolan Runway Ready -malliston inspiraationa ovat olleet univormut. Hän on käyttänyt materiaalina Finnairin käytöstä poistettuja työvaatteita sekä – alumiinia.
– Minua kiehtovat nimenomaan univormuihin liittyvät pukeutumissäännöt. On tarkkaa miltä asiat näyttävät ja kaiken pitää olla tip top: laitettu, kiillotettu, prässätty. Pohdin sitä, kuinka voin viedä tämän ajattelutavan mahdollisimman pitkälle ja vähän ylikin. Mieleeni juolahti alumiini, koska siitä saa tehtyä krominkiiltävän – kunhan vaan jaksaa kiillottaa tarpeeksi kauan, Eskola kertoo.
Kiilto on myös oleellinen osa Runway Ready -mallistoa ja sitä löytyy alumiinin lisäksi myös itse vaatteista.
– Kiilto on syntynyt lämpöliimapastan avulla. Olen kiillottanut sitä itse kehittämälläni tekniikalla, joka löytyi tänä keväänä sattuman kautta.
Konsta Eskolalla selkeä kuva siitä, millaiset asiat Aalto-yliopistolaisessa muodissa tällä hetkellä trendaavat.
– Ne ovat kiilto ja muovisuus.