Talousvaliokunnan lausunto käsittelee pääasiassa saamelaiskäräjälain yhteistoiminta- ja neuvotteluvelvoitetta.
Eduskunnan talousvaliokunta on saanut valmiiksi lausuntonsa hallituksen saamelaiskäräjälakiesityksestä. Valiokunta arvioi, miten lakiesitys vaikuttaa elinkeinonharjoittamiseen ja heidän yhdenvertaisuuteensa.
Talousvaliokunta kiinnittää huomioita erityisesti saamelaiskäräjälain yhteistoiminta- ja neuvotteluvelvoitteeseen.
Yhteistoiminta- ja neuvotteluvelvoitteen mukaan viranomaisten on neuvoteltava saamelaiskäräjien kanssa silloin, kun valmistellaan lainsäädäntöä, hallinnollisia päätöksiä ja muita toimenpiteitä, joilla voi olla erityinen merkitys saamelaisille.
Lakiesityksessä velvoite laajennetaan koskemaan nykyistä kattavammin eri toimenpiteitä. Kotiseutualuetta koskevien hankkeiden lisäksi neuvotteluja tulisi käydä myös saamelaisten kotiseutualueen ulkopuolella toteutettavista hankkeista, mikäli niiden vaikutukset ulottuvat saamelaisalueelle.
Ehdotuksessa on aiempaa yksityiskohtaisemmat säännökset yhteistoiminta- ja neuvotteluvelvoitteen mukaisista menettelyistä ja niiden ajoittamisesta hankkeen suunnittelun ja sitä koskevan päätöksenteon näkökulmasta.
Neuvottelujen sujuvuuden turvaaminen tärkeää
Talousvaliokunta pitää tärkeänä yhteistoiminta- ja neuvotteluvelvoitteen tavoitetta saavuttaa yksimielisyys saamelaisille merkityksellisissä asioissa. Se pitää myös perusteltuna, että lailla pyritään turvata neuvottelujen sujuvuus. Kiireellisissä hankkeissa neuvotteluille varattu määräaika voi olla tavallista lyhyempi, saamelaiskäräjien passiivisuus neuvotteluissa ei estä päätöksentekoa, eikä sillä ole päätöksentekoa koskevaa veto-oikeutta.
Valiokunta korostaa, että sääntely ei saa kohtuuttomasti estää tai hidastaa investointihankkeiden suunnittelua ja toteutusta. Tämä on valiokunnan mukaan tärkeää houkuttelevan investointiympäristön ja puhtaan siirtymän kannalta.
– Talousvaliokunta pitää tärkeänä, että neuvottelu- ja yhteistoimintavelvoitteen vaikutuksia sekä saamelaisten oikeuksien toteutumiseen että käsittelyn sujuvuuteen ja hankkeiden toteutumiseen seurataan myös jatkossa, ja sääntelyä tarvittaessa täsmennetään saatujen kokemusten perusteella.
Myös maa- ja metsätalousvaliokunta sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunta lausuivat lakiesityksestä viime viikolla perustuslakivaliokunnalle. Se tekee esityksestä mietinnön eduskunnalle.