Kärkölän Järvelässä asuvan Riina Kirsin mitta alkaa olla täynnä.
– Ollaan todella vihaisia! Lämmintä vettä ei ole tullut kahdeksaan viikkoon ja arki on todella hankalaa, Kirs purskahtaa.
Kirsin asuman kärköläläisen kerrostalon kaikki 26 vuokra-asuntoa ovat olleet ilman lämmintä vettä heinäkuun alusta asti.
Asukkaiden mukaan vuokraisäntä, taloyhtiön omistaja, on luvannut kerta toisensa jälkeen asian hoituvan, mutta mitään ei ole tapahtunut. Asukkaat ovat turhautuneita siihen, että rehellisiä vastauksia ei tule, eikä omistaja välttämättä vastaa viesteihin ollenkaan.
Yle ei ole tavoittanut kerrostalon omistajaa kommentoimaan asiaa lukuisista yrityksistä huolimatta.
Lämpimän veden lisäksi huolto laahaa
Asukkaat ovat huomanneet kiinteistön rapistuvan pikkuhiljaa. Taloon saapuva huomaa ensimmäiseksi, että rappukäytävän ulko-oven lasi on rikki. Korjaajia ei ole näkynyt, vaikka asiasta kerrottiin omistajalle jo puoli vuotta sitten.
Rappion merkit ovat näkyvissä joka puolella porraskäytävässä ja asunnoissa. Lämpö on kortilla, kertovat asukkaat.
– Täällä oli viime talvena todella kylmä. Jouduin nukkumaan kolmen peiton alla, pipo päässä. Voin onneksi käydä töissä suihkussa. Kylmä suihku kylmässä asunnossa ei houkuta, sanoo Kirs ja avaa wc:n pesualtaan hanan.
Lämpimässä asennossa vettä ei tule kuin pienenä norona. Kylmä vesi tulee normaalipaineella.
– Mistään ei ole huolehdittu pariin vuoteen. Viemärit tukkeutuvat ja haisevat. Olemme joutuneet siirtymään valmisruokiin, jotka syödään kertakäyttölautasilta, koska tiskivesi pitäisi lämmittää erikseen hellalla, jatkaa toinen asukas, Jonna Luuri-Soininen.
Harvinaista, muttei tavatonta
Tilanne tuntuu ainutlaatuiselta, mutta Kiinteistöliiton mukaan tällaisia tapauksia on nähty ennenkin.
– Harvinaistahan tämä on, kertoo Kiinteistöliiton lakiasiantuntija Tapio Haltia.
Lämpimän veden ja kaukolämmön katkaisu ei Haltian mukaan ole laiton toimenpide, sillä kyseessä on asunto-osakeyhtiön ja lämmönjakeluyhtiön välinen sopimus. Kaukolämpöä myyvän yhtiön ei voida olettaa toimittavan lämpöä ja lämmintä vettä omaan piikkiinsä.
Kerrostaloa hallinnoiva asunto-osakeyhtiö on hakeutunut velkasaneeraukseen. Taloyhtiöllä on lämpöyhtiölle, Kärkölän Lämpö Oy:lle, maksamattomia laskuja yli 20 000 euron edestä.
Tämän lisäksi taloyhtiöltä peritään ulosotossa noin 20 000 euroa kiinteistö- ja varainsiirtoveroja.
Yhtiö kertoo oikeudelle saneeraushakemuksessa, että sen hetkelliset taloudelliset vaikeudet johtuvat ennakoimattomasta ja erittäin suuresta kustannusten noususta.
Yhtiön tilaaman kaukolämmön hintaa on saneeraushakemuksen mukaan korotettu lyhyen ajan sisällä yli 30 prosenttia.
Kärkölän Lämpö Oy:n mukaan tilanteeseen on etsitty ratkaisua jo pitkään.
– Olemme yrittäneet löytää ratkaisua, eli toimivaa maksuohjelmaa yhdessä yrittäjän kanssa jo liki puolentoista vuoden ajan. Tämä ei ole tuottanut tulosta, joten meille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa, kertoo yhtiön hallituksen jäsen Juha Voho.
Asukkaat kertovat ottaneensa yhteyttä kuluttajaneuvontaan. Vastaus oli, että palveluiden kovan kysynnän vuoksi saattaa mennä pari vuotta, ennen kuin asiaan otetaan kantaa.
Asukkaat lähtevät joukolla
Riina Kirs ja Jonna Luuri-Soininen ovat jo päättäneet lähteä. Vuokrasopimukset uusista asunnoista on jo tehty.
– Tällä hetkellä ollaan sitä mieltä, että ei makseta vuokraa. Omistaja on niin monta kertaa luvannut, että lämmintä vettä on tulossa muutaman päivän kuluttua, mutta mitään ei ole tapahtunut. Yhteydenpito on hidasta ja satunnaista, kertoo Luuri-Soininen.
Vuokran maksamatta jättäminen ei Kiinteistöliiton lakiasiantuntijan mukaan ole kuitenkaan oikein, vaikka omistaja onkin pettänyt lupauksensa. Kyseessä on vuokralaisen ja vuokranantajan välinen sopimus.
– Oikea tapa on lähettää vuokranantajalle vuokrasopimuksen purkuilmoitus, jos kerran uusi sopimuskin on jo tehty. Ilman tätä vuokrasopimus ja vuokranmaksuvelvollisuus jatkuu, Kiinteistöliiton Haltia sanoo.
– Tällaisessa tapauksessa asukkaat voivat neuvotella vuokranantajan kanssa vuokran alentamisesta. Mikäli omistajaan ei saada yhteyttä, voi purkuilmoituksen toimittamisessa turvautua haastemieheen, Haltia sanoo.
Vuokralaisella on mahdollisuus viedä vuokrasopimuksen laiminlyönti myös oikeuteen, jolloin edessä voi olla pitkä ja kallis prosessi.
– Molempien osapuolten kannattaa harkita tarkkaan, onko se järkevää. Neuvottelemalla saavutettu sopu on kuitenkin aina helpompi ratkaisu, muistuttaa Haltia.
Juttua muutettu 27.8.2024 kello 11.30: Täsmennetty asunto-osakeyhtiön omistusjärjestelyitä ja velkasaneerauksen yksityiskohtia.