Helsinkiläinen taloyhtiö sai taloutensa tasapainoon, eikä vastikkeita tarvitse enää nostaa. ”Helpottaa”, sanoo hallituksen puheenjohtaja.
Janne Toivonen,
Emmi Siljamäki
Helsingin Kalasatamassa sijaitsevassa taloyhtiössä on käsillä odotettu tilanne: yhtiövastikkeita ei tarvitse enää nostaa.
– Tällä hetkellä on kaikki kunnossa talouden osalta, sanoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jori Hurula.
Asunto-osakeyhtiö Newton on 16-kerroksinen tornitalo, joka valmistui vuonna 2021. Hurula johdattaa tottuneesti tilasta toiseen ja kertoo, että aluksi vastikkeen tasossa oli hakemista.
Uudiskohteeseen ei ollut heti helppo löytää sopivaa summaa, ja inflaation ja korkojen nousukin sekoitti pakkaa. Viimeisin korotus tehtiin tänä keväänä.
Korotusten päättyminen helpottaa psykologisestikin, Hurula uskoo.
– Ei tarvitse elää kädestä suuhun.
Danske Bank: Maksurästit pudonneet murto-osaan
Taloyhtiöiden tilanteen helpottuminen on pantu merkille myös pankeissa.
Taloyhtiöasiakkaiden maksurästit ovat tänä kesänä enää murto-osan siitä mitä aiempina kesinä, kertoo Danske Bank.
– Tämä on erittäin hieno uutinen, sillä maksurästien kasvu viime vuosina oli huolestuttava trendi, sanoo Ville Roihu, Danske Bankin asunto-osakeyhtiörahoituksesta vastaava johtaja.
Myös lainanlyhennysten maksuaikoihin ja maksueriin on viime kuukausina haettu vähemmän lykkäyksiä ja muutoksia.
Roihun arviot perustuvat tuoreisiin tilastoihin. Hän tarkastaa tilanteen aina kesälomakauden lopulla.
– Olen seurannut lomien jälkeistä aikaa jo useita vuosia putkeen. Tässä kohdassa nähdään, onko taloyhtiössä puskurikassat kunnossa, Roihu sanoo.
Taloyhtiöiden on ollut pakko tehdä ryhtiliike
Taloyhtiöiden on ollut pakko tehdä ryhtiliike sen jälkeen, kun korot ja inflaatio alkoivat jyllätä.
Se näyttää onnistuneen, sanoo asunto-osakeyhtiöitä edustava Kiinteistöliitto.
– Monessa taloyhtiössä havahduttiin asiaan, kun kustannukset viime vuonna ja sitä edellisenäkin nousivat. Taloutta ja puskureita ryhdyttiin laittamaan kuntoon, sanoo liiton talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen.
Liitto teki toukokuussa jäsenilleen hoitovastikekyselyn, johon vastasi runsaat 4 800 taloyhtiötä.
Kyselyn perusteella kovimmat korotukset nähtiin viime vuonna, ja nyt nousu on hidastunut.
– Kerrostalopuolella puhuttiin viime vuonna paikoitellen kymmenen prosentin korotuksista. Tänä vuonna on oltu kolmen–neljän prosentin paikkeilla, Järvinen sanoo.
Danske Bankin Roihu toivoo, että nyt kertyviä puskureita käytettäisiin remontteihin. Niitä on lykätty monessa yhtiössä kahden viime vuoden aikana.
– Nyt olisi erittäin hyvä hetki käynnistää näitä korjauksia. Kun vielä rakennusalallakin on matalasuhdanne, niin hyviä tarjouksia ja osaavaa työvoimaa on saatavissa, Roihu vinkkaa.
”Uskalletaan tehdä enemmän” – pienenä peikkona alv-muutos
Kalasataman Helsingin Newtonissa ei uutena yhtiönä ole isoja korjaustarpeita.
Talon rakentanut Lehto Asunnot meni tosin konkurssiin, ja nyt Newton on pyytämässä tarjouksia viimeisiin takuukorjauksiin.
Hallituksen puheenjohtaja Hurula toivoo, että ainakin hyvät tekijät olisi nyt helppo löytää.
– Olemme taloyhtiössä aika toiveikkaita, että nyt uskalletaan tehdä enemmän asioita, investoida ja korjata kuin jos oltaisiin säästöliekillä, Hurula sanoo.
Hän nostaa esiin vielä yhden asian, joka voi tulla taloyhtiöille yllätyksenä: yleinen arvonlisäverokanta nousee 24 prosentista 25,5:een syyskuun alussa.
– Noin prosentin korotus hintaan ei ehkä ole mullistava juttu. Mutta kun se iskee joka laskuun sähköstä huoltopalveluihin, niin se voi tulla monille yllättäen.