Israelin armeija ilmoitti yöllä aloittaneensa rajoitetun maaoperaation Libanoniin. Syyrian mukaan Israel teki myös ilmaiskun Damaskoksen alueelle.
Israelin armeijan hyökkäys kohdistuu Israelin rajan läheisyydessä oleviin kyliin ja niissä sijaitseviin äärijärjestö Hizbollahin asemiin.
- Seuraamme Israelin hyökkäystä Libanoniin tässä artikkelissa.
Israelin pääministerin turvallisuuskabinetti hyväksyi maaoperaation maanantai-illan kokouksessaan.
Operaation nimi on Pohjoiset nuolet, ja se jatkuu yhtä aikaa Gazan sodan kanssa. Israelin mukaan operaation tavoitteena on turvata Israel ja mahdollistaa Pohjois-Israelista paenneiden ihmisten paluu koteihinsa.
Lähes 60 000 ihmistä on vuoden aikana paennut Pohjois-Israelista Hizbollah-järjestön raketti- ja ohjustulta.
Mihin Israel iskee?
Israelin armeija ei tarkemmin ole luetellut kyliä, joihin se iskee. Uutistoimisto Reutersin mukaan asukkaat ovat raportoineet taistelutoimista ainakin rajan pinnassa sijaitsevissa kahdessa kylässä, Ayta ash Shabissa sekä Rmaychissa.
Sidonin kupeessa sijaitsevaan Ain al-Hilwehin palestiinalaispakolaisten leiriin tehtiin yöllä ilmaisku.
Kohteena oli uutistoimisto Reutersin sekä israelilaislehti Haaretzin mukaan pakolaisleirissä asuva Libanonin Al-Aqsan marttyyrien prikaatien komentaja, Mounir al-Maqdah. Järjestö on puolisotilaallinen ja länsimaat enimmäkseen luokittelevat sen terroristijärjestöksi. Israel syyttää al-Maqdahin järjestön toimittavan aseita Iranista mm. Länsirannalle.
Reutersin mukaan kyseessä oli ensimmäinen Ain al-Hilwehiin tehty isku liki vuoden kestäneen kriisin aikana. Ain al-Hilwehin leiri on Libanonin suurin palestiinalaisten pakolaisleiri. Vuonna 1948 perustettu leiri on käytännössä yli 70 tuhannen asukkaan kaupunki.
Al-Maqdah selvisi qatarilaisen uutiskanava Al Jazeeran mukaan hengissä, mutta viisi muuta ihmistä kuoli ilmaiskussa.
Syyrian median mukaan Israel teki yöllä myös kolmen ilmaiskun sarjan Syyrian pääkaupungin Damaskoksen alueelle. Iskuissa olisi kuollut kolme ja loukkaantunut yhdeksän ihmistä. Israelin armeija ei kommentoi iskuja.
Miten Israelin tukija Yhdysvallat reagoi?
Yhdysvallat on jo kuukausia yrittänyt tuloksetta välittää tulitaukoa Gazan taisteluihin. Sille ei sodan laajeneminen Libanoniin ole mieluisaa.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmaisi maanantaina, että hän vastusti Israelin maahyökkäystä Libanoniin.
– Olen tietoisempi tilanteesta kuin ehkä tiedättekään. Ja olisin tyytyväinen, jos he lopettaisivat. Meidän pitäisi saada nyt tulitauko, sanoi Biden toimittajille, kun he kysyivät, tiesikö hän Israelin aikeista aloittaa rajoitettu maaoperaatio Libanonissa.
Muutamaa tuntia myöhemmin Yhdysvaltain ulkoministeriö tiedotti, että Israel oli kertonut aloittaneensa operaation.
Yhdysvallat kuitenkin tukee Israelin oikeutta puolustaa itseään.
Yhdysvaltain puolustusministeriö ilmoitti maanantaina lähettävänsä Lähi-itään pari tuhatta sotilasta ja F-15-, F-16-, A-10- ja F-22 -hävittäjiä.
Pentagonin mukaan lisäjoukkojen tarkoitus on suojella alueella jo entuudestaan olevia yhdysvaltalaisjoukkoja.
Miksi maahyökkäykseen ryhdyttiin nyt?
Israel on jo kesästä lähtien sanonut olevansa valmis maahyökkäykseen, koska Hizbollahin rakettitulitusta Pohjois-Israeliin on vaikea muuten saada loppumaan.
Hizbollah aloitti raketti-iskut vain päivä Hamasin 7. lokakuuta 2023 Israeliin tekemän terrorihyökkäyksen jälkeen. Järjestöt tukevat toisiaan ja saavat rahaa ja aseistusta Iranilta.
Konflikti laajeni 17. syyskuuta, kun Israel räjäytti tuhansia Hizbollahin jäsenillä olevia hakulaitteita. Seuraavana päivänä räjäytettiin satoja radiopuhelimia. Kaikkiaan yli neljäkymmentä ihmistä kuoli ja kolmisen tuhatta haavoittui.
Viime perjantaina Israel tappoi ilmaiskussa Hizbollah-järjestön pitkäaikaisen johtajan, Hassan Nasrallahin.
Hizbollah on vannonut kostoa, mutta sen komentajista on iso osa saanut Israelin ilmaiskuissa viime kuukausien aikana surmansa. Riveissä on kuitenkin tiettävästi 20 000–30 000 taistelijaa, ja sen lisäksi reservissä on 20 000 miestä.
Israelin runsaan viikon kestäneessä voimakkaassa ilmahyökkäysten kampanjassa on kuollut tuhatkunta ihmistä ja pakosalle on lähtenyt jopa liki miljoona libanonilaista.