Oulussa tapahtuneet kauppakeskuspuukotukset ovat vaikuttaneet vain vähän ostoskeskusten toimintaan muualla Suomessa.
Kauppakeskus Valkeassa Oulussa on tapahtunut kaksi puukotusta lyhyen ajan sisällä.
Yle kysyi kauppakeskuksilta eri puolilla Suomea, ovatko ne tehneet muutoksia turvatoimiinsa puukotusten jälkeen. Soittokierroksella selvisi, että suurin osa ostoskeskuksista on jatkanut toimintaansa entiseen malliin.
Esimerkiksi Helsingin poliisi ei pidä kauppakeskuksia muita julkisia paikkoja todennäköisempinä tiloina väkivaltaisille hyökkäyksille.
– Ei meillä ole mitään semmoista linkkiä, että tämä olisi jokin ilmiö, että kauppakeskuksissa tehtäisiin väkivallantekoja, Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Heikki Porola sanoo.
Katso alta, millaisia vastauksia saimme eri paikkakunnilta.
Kaakkois-Suomi
Kotkassa kauppakeskus Pasaatissa ei ole tehty erityistä varautumista väkivallantekoihin Oulun Valkeassa tapahtuneiden puukotusten vuoksi. Asiaa on kauppakeskusjohtaja Sari Puhilaksen mukaan käyty läpi järjestyksenvalvojien kanssa.
– Oulun tapaukset eivät ole aiheuttaneet täällä mitään erityistä liikehdintää, Puhilas sanoo.
Pasaatin tiloissa oleskelleiden hallussa havaittiin menneen kevään aikana aiempaa enemmän teräaseita. Niitä on esimerkiksi esitelty kaveriporukassa. Teräaseita on Puhilaksen mukaan löytynyt kaikenikäisiltä.
– Teräaseita löytyy ajoittain, mutta ei mitenkään suurissa määrin, Sari Puhilas kertoo.
Uhkaavia tilanteita Pasaatissa ei ole ollut.
Lappeenrannassa kauppakeskus Isossa-Kristiinassa ei Oulun puukotustapausten vuoksi ole tehty erityistä varautumista.
Lounais-Suomi
Turun Hansan ja Raision Myllyn kauppakeskuksissa turvatoimia ei ole lisätty viime aikoina.
Porin Puuvillan kauppakeskuksessa vartiointia lisättiin jo korona-aikana, kun nuorison käyttäytymisen huomattiin muuttuneen levottomammaksi. Uhkaavia tilanteita ei kuitenkaan ole ollut.
Lounais-Suomen poliisi tekee tiivistä yhteistyötä alueen kauppakeskusten kanssa.
Viime vuosina yleisillä paikoilla tapahtuneet väkivallanteot ovat Lounais-Suomessa lisääntyneet ja poliisi on tämän takia tehnyt jo aiemmin toimia valvonnan lisäämiseen. Poliisi on pyrkinyt lisäämään näkyvyyttä ja läsnäoloa sellaisissa paikoissa, missä liikkuu ihmisiä. Esimerkiksi tänä kesänä poliisi valvoo enemmän kaupunkien keskustoja.
Pirkanmaa
Lempäälän Ideaparkissa riskiarvioita tehdään toimitusjohtaja Visa Vainiolan mukaan jatkuvasti sen perusteella, mitä maailmalla ja erityisesti Suomessa tapahtuu.
Visa Vainiolan mukaan Ideaparkissa on todella vähän häiriökäyttäytymistä.
– Asiakkaamme ovat pääsääntöisesti lapsiperheitä, Vainiola sanoo.
Tampereen Koskikeskuksessa seurataan keskuspäällikkö Reetta Thuren mukaan aktiivisesti, mitä kauppakeskuksissa tapahtuu. Koskikeskuksessa ei ole havaittu normaalista poikkeavaa toimintaa.
– Turvatoimemme ovat kattavat ja hyvällä tasolla.
Pohjanmaa
Kokkolassa kauppakeskus Chydeniassa on käyty keskustelua uhkatilanteista. Suunnitelmat uhkaavien tilanteiden varalle ovat olemassa.
Seinäjoen Ideaparkissa valmiustasoa ja turvallisuustasoa on kohotettu, mutta ei niin, että se näkyisi asiakkaille.
Vaasassa kauppakeskus Espenissä turvatoimia ei ole lisätty. Kauppakeskuksen mukaan järjestyksenvalvonta on jatkuvasti hyvällä tolalla. Kauppakeskus tarkkailee tilannetta jatkuvasti yhteistyössä Securitaksen kanssa.
Pohjois-Suomi
Ideapark Oulu on kauppakeskuksen johtaja Aliisa Alahäivälän mukaan suhteellisen rauhallinen, ja vakavilta uhkatilanteilta on vältytty.
– Viimeaikaisten tapahtumien johdosta halusimme joka tapauksessa varautua ja olemme lisänneet vartiointia, Alahäivälä sanoo.
Päijät-Häme
Lahtelaiset kauppakeskukset Karisma ja Trio eivät ole muuttaneet tai lisänneet turvatoimia Oulun tapausten jälkeen.
Keskusten johtajat sanovat, että nykyiset turvallisuussuunnitelmat ja ohjeet ovat toimivat. He ostavat vartiointipalvelut alan yrityksiltä.
Esimerkiksi kauppakeskus Karismassa käy vuosittain yli 3 miljoonaa asiakasta.
– Viime aikoina järjestyshäiriöt ovat jääneet töhrimiseen, kauppakeskusjohtaja Mari Rönkä kertoo.
Uusimaa
Vantaalla sijaitsevien Jumbon ja Flamingon kauppakeskusjohtaja Olli Lehtoaro sanoo, että Oulun puukotusten kaltaiset asiat otetaan vakavasti ja huomioidaan.
Kauppakeskuksissa on erikseen turvallisuusasiantuntija, jonka tehtävänä on huolehtia kauppakeskuksen turvallisuuskulttuurista.
– Pyrimme varautumaan ennakolta. Pidämme yhteyttä viranomaisiin, ja järjestämme harjoituksia heidän kanssaan. Meillä on toimintaohjeet erilaisiin uhkatilanteisiin, Lehtoaro sanoo.