lauantai, 23 marraskuun

Terveysyritysten tutkimusten hinnoissa on valtavia eroja. Vertailimme terveysyritysten laboratoriotestien ja kuvantamistutkimusten hintoja.

Esimerkissä vertailimme neljän eri näytekokonaisuuden tai kuvantamisen hintoja kuudessa Pohjois-Suomen alueella toimivassa yrityksessä. Pääosa yrityksistä toimii koko Suomen alueella ja niiden hinnoittelu voi poiketa Pohjois-Suomen esimerkistämme.

Yksityistä terveydenhuoltoa käyttävällä kuluttajalla on laboratoriotesteissä tarkan euron paikka, sillä itse maksavan asiakkaan ei tarvitse käyttää laboratoriolähetettä siinä firmassa, josta lähete on saatu.

Säästöjä voi saada hyödyntämällä julkisomisteisia laboratorioita, jotka ottavat vastaan yksityislääkärin lähetteellä tulevia potilaita. Pohjois-Suomessa säästöjä voi saada hyödyntämällä Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin ja Kainuun alueiden omistamaa Nordlabia.

Alla olevasta grafiikasta voit vertailla neljän eri palvelun hintoja. Magneettikuvauksessa ja ultraäänitutkimuksessa on vaihtelua toimipisteiden hinnoissa.

Yli sadan euron säästö

Suuria eroja esiintyy esimerkiksi näytekokonaisuudessa, joka sisältää perusverenkuvan, kaliumin ja kreatiniinin sekä lipidien eli rasvojen mittauksen. Näillä yleisillä mittauksilla suljetaan pois sairauksia.

Halvimmillaan nämä testit saa Pohjois-Suomessa yhteensä 46 eurolla Nordlabista, kun taas kalleimmillaan ne maksavat yli 200 euroa Mehiläisessä ja Pihlajalinnassa.

Julkisomisteinen Nordlab tekee testejä sekä julkisen terveydenhuollon potilaille että itse maksaville potilaille. Yksityiseltä puolelta lähetteen saanut potilas voikin säästää jopa yli sata euroa sillä, että hän menee julkisomisteisen yrityksen laboratorioon.

Palvelujohtaja Maria Kunnarin mukaan itse maksavien potilaiden osalta hinnoilla katetaan testeistä syntyvät kustannukset.

– Henkilöstökulut ovat se suurin näytteenoton menoerä, lisäksi ovat tiloista tulevat kulut ja vähemmissä määrin välineistä tulevat kulut, Kunnari sanoo.

Nordlabin testeihin ei tosin kävellä suoraan, vaan itse maksava potilas tarvitsee aina lähetteen yksityisestä terveydenhuollosta. Yksityisellä puolella tutkimuksiin pääsee halutessaan suoraan.

Muualla Suomessakin on vastaavia järjestelyjä kuin Nordlab. Suomen suurin terveydenhuollon laboratorioyritys on Fimlab, jonka pääomistajia ovat useat hyvinvointialueet, muun muassa Pirkanmaan hyvinvointialue. Toisin kuin Nordlab, Fimlab tarjoaa myös joitain laboratoriopalveluita ilman lähetettä.

Yksityisen puolellakin suuret erot

Yksityisestä terveysyhtiöstä kyseiset testit saa halvimmillaan Terveystalosta (129 euroa), jossa ne myydään pakettina, johon kuuluu myös natriumin mittaus.

Vastaavaa pakettia ei ole kaikissa yrityksissä. Erikseen ostettuna halvimmillaan testit maksavat Synlabissa noin 138 euroa. Kalleimmaksi vertaillut testit tulevat Pihlajalinnassa, jossa ne maksavat 227 euroa.

Pihlajalinnan lääketieteellinen johtaja Sari Riihijärvi selittää yritysten välisiä hintaeroja sillä, että osa niistä tarjoaa vain laboratoriopalveluita, kun taas esimerkiksi Pihlajalinnassa tutkimukset ovat vain yksi osa tarjottavia palveluita.

– Harvoin potilas tulee hakemaan meiltä yksittäistä testiä, vaan hän hakee apua johonkin terveysvaivaansa, johon pyrimme tuottamaan vaikuttavasti avun, Riihijärvi sanoo.

Riihijärven mukaan laboratoriokustannukset muodostuvat muun muassa henkilöstökustannuksista ja laboratoriolaitteista sekä näytteen analysoinnista, joka tehdään Pihlajalinnan kumppanilaboratoriossa.

Riihijärvi laskee kustannuksiin myös monia muita seikkoja, kuten laatusertifikaatit, lupiin liittyvät maksut ja omavalvonnan.

Terveysyritykset markkinoivat paketteja

Sen lisäksi, että terveysyritykset markkinoivat kokonaisvaltaista palvelua, ne myös myös myyvät useiden testien laboratoriopaketteja. Usein ne tulevat suhteellisesti halvemmaksi kuin erikseen ostetut testit.

”Miehen terveyspaketti” maksaa Pihlajalinnassa 212,70 ja siihen sisältyy 14 eri näytettä.

Synlabissa puolestaan 194 euroa maksava Liikkujan paketti sisältää perusverenkuvan, kaliumin, kreatiniinin ja rasvojen tutkimukset sekä niiden lisäksi noin kymmenen muuta tutkimusta.

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Tiina Nylander kertoo, että usein ihmiset ottavat testipaketteja ikään kuin terveystarkastusmielessä.

Hän työskentelee Oulun Diakonissalaitoksessa (ODL), ja hoitaa liikkumiseen liittyviä vammoja ja sairauksia.

ODL:ssä itsessään ei oteta laboratorionäytteitä, mutta potilaan tutkimiseen liittyen määrätään verikokeisiin.

– Niistä on maallikon aika vaikea tietää, mikä on kullekin hyödyllinen. Usein käy niin, että osa (testeistä) voi olla ihan tarpeellisia ja osa niin sanotusti turhia.

Nylander kehottaakin vertailemaan hintoja. Toisaalta paketit voivat tulla ajoittain halvemmaksi kuin testit yksittäin ostettuna.

Liialla testaamisella voi myös olla haittansa, jos murehtiminen heikentää hyvinvointia.

– Kyllähän siitä aina huoli herää, jos jokin arvo ei ole normaaleissa rajoissa, mutta ei ole tarkoituskaan, että niitä itse tarvitsisi osata tulkita.

Jaa.
Exit mobile version