Vaasan yliopiston professorin Tanja Sihvosen mukaan Tiktokia ei tulisi kieltää, sillä eihän muitakaan viestintäsovelluksia ole kielletty.
Puhe Tiktokin kieltämisestä on edennyt viime kuukausina kohti konkretiaa.
Yhdysvalloissa kongressi huhtikuussa päätti, että Tiktok on kiellettävä tai myytävä määräajassa. Myös suuri osa Suomen kansanedustajista olisi valmis kieltämään sovelluksen.
Lisää: Iso osa kansanedustajista kieltäisi Tiktokin – katso, miten oma edustajasi vastasi
Vaasan yliopistossa Tiktokia tutkiva Tanja Sihvonen tyrmää ajatuksen. Sihvosen mielestä sovelluksen poistaminen olisi epäeettistä.
Hänen mukaansa Tiktokin kieltämisestä ei pitäisi enää edes keskustella esimerkiksi siksi, että itse sovelluksesta on hyvin vähän tutkimusta etenkin Suomessa.
Ei siis edes tiedetä paljon siitä, mitä sovelluksessa tapahtuu.
– Olen ehdottomasti sitä mieltä, että sitä ei voi kieltää eikä sitä tulisi kieltää. Emmehän me kiellä mitään muitakaan viestintävälineitä. Se on yksi teknologinen sovellus, joka on saatavilla ja jota ihmiset käyttävät, koska kokevat saavansa siitä jotain, sanoo Sihvonen.
Miksi juuri Tiktokista puhutaan?
Vaasan yliopiston professori Tanja Sihvonen on tehnyt vuodesta 2022 lähtien tutkimusta nimellä Tiktok-journalismi Suomessa. Se päättyi viime keväänä.
Tiktok on Sihvosen mukaan varsin erilainen kuin muut sosiaalisen median alustat. Jokaisella alustalla on oma käyttäjäkuntansa, ja niiden sisällöt ovat hyvin omanlaisiaan.
Sihvonen ihmettelee, että esimerkiksi X:n kieltämistä ei ole kukaan ehdottanut, vaan epäilykset kohdistuvat juuri Tiktokiin.
– Olen itse ajatellut, että ehkä se liittyy sellaiseen vierauden pelkoon ja hallitsemattomuuden tunteeseen. Nuorethan ovat myös aina ”väärässä”, ja vanhempia tulisi kuunnella ja uskoa siihen, mitä he sanovat. Tähän keskusteluun liittyy siis monia erilaisia juonteita, Sihvonen jatkaa.
Tiktok-sovelluksen käyttäjiä on Suomessa 1,5 miljoonaa. Suomen digimarkkinointikeskus Oy:n mukaan yli puolet kuukausittaisista käyttäjistä on 18–24-vuotiaita. Lähes puolet 13–18-vuotiaista seuraa uutisia juuri Tiktokista.
Tiktokin toiminta on hyvin suojattu liiketoimintasalaisuus, ja algoritmit ohjaavat sisältöä hyvin vahvasti. Sihvonenkaan ei osaa sanoa tarkkoja yksiselitteisiä syitä sille, mitä sisältöjä käyttäjä näkee.
Lisää: Sukelsimme syvälle vaaralliseksi moitittuun Tiktokiin – jos luulet tietäväsi kuinka se toimii, voit olla väärässä
Tiktok tarjoaa sisältöä monipuolisesti
Tiktokia voidaan Sihvosen mukaan pitää uutislähteenä, vaikka se ei olekaan täysin luotettava. Toisaalta luotettavuus on vaikea käsite, Sihvonen muistuttaa.
Alustan vahvuus on tutkijan mukaan siinä, että se tarjoaa ihmisille monipuolisesti erilaisia sisältöjä ainakin isoista uutisaiheista. Se myös tavoittaa yleisöjä, jotka eivät käytä perinteistä mediaa.
Journalismin tekeminen Tiktokiin on myös melko helppoa ja halpaa verrattuna esimerkiksi suuriin tv-lähetyksiin.
– Voisiko se olla tulevaisuuden journalismia, jossa mahdollisuudet avautuvat yhä useammalle puhelimien avulla? Sihvonen pohtii.
– Tiktok nostaa eri tavalla esille esiintymisen merkityksen, jolloin ihminen ei voi vain perääntyä tekstin taakse.
Tutkimuksen idea kehittyi jo ennen sovelluksen suosiota
Sihvosen tutkimusidea kehittyi jo ennen kuin audiovisuaalisista sisällöistä ja Tiktokista tuli niin suuri ilmiö kuin se nyt on.
Lähtökohta oli, että nuoret kuluttavat journalismia ja uutissisältöjä entistä vähemmän sellaisilla tavoilla, joihin on totuttu.
Tarve tietää maailmasta ja seurata ajankohtaisia tapahtumia ei kuitenkaan ole kadonnut minnekään.
– Idea lähti siitä ajatuksesta, että paperilehtiä luetaan enää vähän, ja nuoret eivät katso tv-uutisia ainakaan niihin aikoihin kuin vanhemmat ikäpolvet. Sen sijaan nuoret viettävät paljon aikaa sosiaalisen median alustoilla, joissa journalismi elää omanlaistaan elämää, Sihvonen toteaa.