Kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pitää tärkeää puhetta, puheen on todennäköisesti kirjoittanut 39-vuotias mies, joka ei koskaan ole kovin kaukana presidentistä.
Kun Trump allekirjoittaa tv-kameroiden edessä uuden kiistanalaisen presidentillisen määräyksen, senkin pääarkkitehti on usein sama mies.
Stephen Miller on virallisesti Valkoisen talon varakansliapäällikkö. Kuivasta tittelistä huolimatta, useiden amerikkalaismedioiden lähteiden mukaan tuskin kenelläkään Trumpia itseään lukuun ottamatta on Valkoisessa talossa yhtä paljon valtaa kuin Millerille. Ei varsinaisella kansliapäälliköllä, ei edes varapresidentillä.
Miller vastaa Trumpin sisäpoliittisista linjauksista. Hän on myös kotimaan turvallisuudesta vastaava neuvonantaja.
Kun Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Mike Waltz toukokuun alussa sai potkut, moni spekuloi Millerin nousevan siihen virkaan.
Trump kommentoi spekulointia näin:
Miller on Trumpin aggressiivisen siirtolaispolitiikan pääarkkitehti. Hänen sanotaan myös pitkälti ideoineen valtavan hyökkäyksen, jolla Trump haastaa presidentin vallan rajoja.
– Minä kutsun Stepheniä ”Trumpin aivoiksi”, Kevin McCarthy, kongressin edustajainhuoneen entinen republikaanien puhemies sanoi New York Timesissa tammikuussa.
Radikaali jo koulussa
Trump itse on populisti, jonka ajattelussa ei välttämättä ole kovin vahvaa ideologista pohjaa.
Sen sijaan hänen luottomiehensä Miller on kannattanut jo hyvin nuoresta radikaalia linjaa, joka nykyisin muodostaa trumpismin ytimen.
Miller kasvoi varakkaassa juutalaisperheessä Kalifornian Santa Monicassa. Jo kouluikäisenä hän kiinnostui Yhdysvaltain laitaoikeiston suuren mielipidevaikuttajan, Rush Limbaughin kirjoista.
Miller imi niistä ajatuksia monikulttuurisen yhteiskunnan ja feminismin vaaroista. Myös syyskuun 2001 terrori-iskujen sanotaan radikalisoineen tuolloin kouluikäistä Milleriä.
Koulun jälkeen Miller opiskeli Duken yliopistossa, Pohjois-Carolinassa politiikan tutkimusta. Yliopistossa hän jatkoi jo koululaisena aloittamaansa konservatiivista aktivismiaan. Eri lähteiden mukaan hän tutustui silloin läheisesti myös Richard Spenceriin, joka on nykyisin Yhdysvaltain tunnetuimpia uusnatseja ja valkoisen ylivallan kannattajia.
Opiskelujen jälkeen Miller pääsi alabamalaissenaattori Jeff Sessionsin tiimiin. Sessionsista tuli myöhemmin Trumpin ensimmäinen oikeusministeri.
Washingtonissa monet vierastivat Milleriä, nuorta innokasta avustajaa pidettiin ärsyttävänä ja rasistina.
2015 Millerin viesti löysi vastaanottavan kuuntelijan. Miller nousi varhain Donald Trumpin kampanjatiimiin, työskenteli puheenkirjoittajana ja toimi tiiviisti Trumpin silloisen päästrategin Steve Bannonin kanssa.
Trumpin ensimmäisellä kaudella Miller oli keskeisesti ideoimassa hallinnon kiistellyimpiä hankkeita, kuten laittomien siirtolaisten lasten erottamista vanhemmistaan.
Monet Trumpin vaikutusvaltaiset tukijatkin pitivät noita hankkeita liian äärimmäisinä ja rasistisina.
Trump kuitenkin arvosti Milleriä. Miller tuki Trumpia myös yrityksissä kumota vuoden 2020 vaalitulos. Ilmeisesti nimenomaan Miller kirjoitti pääosin Trumpin puheen, joka edelsi loppiaisen 2021 kongressin valtausta.
Neljän vuoden valmistautuminen
Trumpin ensimmäisellä presidenttikaudella Miller turhautui kansalaisoikeusjärjestöjen oikeusjuttuihin, jotka estivät monien Trumpin ja Millerin ajamien kovimpien siirtolaisvastaisten toimien toimeenpanoa.
Miller perusti niiden vastapainoksi America First Legal nimisen organisaation. Se hyökkäsi oikeusjutuilla demokraattipresidentti Joe Bidenin hallinnon toimia vastaan. Samalla se otti silmätikukseen Disneyn ja Niken kaltaisia suuryrityksiä, joiden se väitti sortavan valkoisia miehiä.
Miller sai tehtäväkseen rekrytoida Trumpin toista kautta varten lakimiehiä, jotka eivät kyseenalaistaisi Trumpin ja Millerin visioiden laillisuutta, vaan olisivat ehdottoman lojaaleja Trumpille.
New York Timesin mukaan Miller on valmistautunut Trumpin toiseen kauteen intensiivisesti neljän vuoden ajan.
Hän on rakentanut huolellisesti vaikutusverkostoja Yhdysvaltain kongressin republikaaneihin.
Samat veteraanipoliitikot, jotka takavuosina pitivät ärhäkkää avustajaa rasittavana rasistina, tajusivat, että nyt Miller oli nousemassa Trumpin kenties tärkeimmäksi avustajaksi ja todelliseksi vallankäyttäjäksi.
Tänä keväänä juuri Miller on käynyt usein painostamassa republikaaneja presidentin vaatimusten taakse.
Se mitä Trumpin toisen kauden alussa on tapahtunut, ei ole mitään villiä improvisointia, vaan tarkan suunnitelman tulos.
Median ja vastustajien tukkiminen hirmuisella vyörytyksellä
Trumpin toinen presidenttikausi on alkanut hurjalla tahdilla. Kiistanalaisia presidentin asetuksia on tullut usein monta päivässä.
Trumpin hallinnosta on tulvinut yhtä aikaa lukuisia, laillisuudeltaan kyseenalaisilla toimia, eri sektoreilla, kauppapolitiikasta siirtolaisten karkottamiseen. Tulvalla pyritään hukuttamaan vastustajat vyöryn alle.
Samalla Trumpin shokeeraaviksi tarkoitetut lausunnot täyttävät uutiset.
Se on täysin tietoinen, jo etukäteen kerrottu taktiikka.
Millerin käsityksen mukaan demokraattien ja kansalaisjärjestöjen kyky taistella Trumpin hallintoa vastaan esimerkiksi oikeusistuimissa heikkenee yhtäaikaisen vyöryn alla. Samalla median ja äänestäjien huomio jakaantuu eri suuntiin.
Miller kirjoitti avustajineen salassa valmiiksi lukuisia Trumpin heti ensimmäisinä virkapäivinään allekirjoittamia presidentin määräyksiä. Tarkoitus oli ohittaa perinteinen virkamiesvalmistelu, jossa olisi puututtu määräysten moniin laittomilta vaikuttaviin muotoiluihin.
Trumpin uuden kauden hyökkäyksissä näkyy voimakkaasti Millerin kädenjälki.
Aggressiivinen siirtolaisten karkotusohjelma on nimenomaan Millerin johtama hanke. Lehtitietojen mukaan Miller huusi ja uhkaili siirtolaisia jahtaavan ICE-viraston johtoa viime viikolla kokouksessa, jossa hallinto vaati virastoa jatkossa pidättämään 3 000 laitonta siirtolaista päivässä.
Vähemmistöjen oikeuksia, monimuotoisuutta ja yhdenvertaisuutta edistäneiden käytäntöjen raivokas vastustaminen ovat juuri niitä asioita, joita Miller on vuosia ajanut.
Stephen Miller puuttui keskusteluun Trumpin lehdistötilaisuudessa El Salvadorin presidentin kanssa.
Millerin johdolla hallinto on pyrkinyt kovalla kädellä painostamaan myös yksityisiä yrityksiä.
Hän tapasi jo viime vuoden lopussa muun muassa Facebookin omistavan Marc Zuckerbergin ja teki tälle selväksi, että somejätin on taivuttava Trumpin hallinnon vaatimuksiin. Zuckerberg myötäili Millerin vaatimuksia.
Hyökkäys oikeuslaitosta vastaan
Miller ei ole juristi, mutta se ei ole estänyt häntä esittämästä hyvin radikaaleja tulkintoja perustuslaista tai oikeuslaitoksesta.
Kun erilaiset liittovaltion tuomioistuimet ovat estäneet tai jäädyttäneet Trumpin hallinnon siirtolaisia koskevia määräyksiä lain ja perustuslain vastaisina, Miller on syyttänyt tuomareita äärimarxilaisiksi vallankumoukselliseksi.
Häntä ei ole häirinnyt se, että monet näistä tuomareista ovat konservatiiveja ja jopa Trumpin itsensä nimittämiä.
Miller on sanonut, että hallinto haluaa tavalla tai toisella kumota habeas corpus -periaatteen siirtolaisilta. Periaate tarkoittaa oikeutta haastaa viranomaisten tekemän pidätyksen laillisuus oikeudessa.
Miller on noussut kongressin häiriköivästä avustajasta Trumpin ykköskuiskaajaksi. Hän on suoraan Trumpin kanssa tekemisissä lähes päivittäin.
Samalla hän on päässyt toteuttamaan vuosia valmistelemiaan suunnitelmia, joiden tavoite on muuttaa Yhdysvaltain valtajärjestelmä täysin.
Videoiden editointi: Alina Räisänen