Loppukesästä kymmenet suomalaiset koirat sairastuivat. Koirat saivat vakavia oireita ja osa jouduttiin lopettamaan.
Tapauksia yhdisti se, että koirat olivat syöneet Hau Hau Champion -merkkisiä puruluita.
Myöhemmin puruluiden valmistuttaja Prima Pet Premium Oy lupasi julkisesti, että se korvaa sairastuneiden lemmikkien eläinlääkärikuluja. Prima Pet lupasi myös maksaa korvauksia lopetetuista koirista.
Prima Pet Premium on korostanut toimivansa vastuullisesti.
Ylen hankkimien tietojen mukaan lemmikkien kulujen korvaaminen ei ole kuitenkaan kaikilta osin sujunut hyvin.
Prima Pet Premium ei ole kertonut julkisesti, mitkä ovat sen tarkat kriteerit korvauksille. Ylen selvityksen perusteella ehdot vaikuttavat tiukoilta: Eläinlääkärin lausunnossa pitää lukea tietyt asiat. Korvauksia saa vain, jos on ostanut tiettyjä tuote-eriä. Prima Pet korvaa kuluja muutaman sadan euron edestä ja päälle kuolleen koiran arvon, mutta ei täysimääräisenä.
Osa sairastuneiden koirien omistajista on jäänyt ilman korvauksia. Prima Petin viestinnän perusteella monille on jäänyt käsitys, että yhtiö maksaa korvauksia lähes kaikille sairastuneiden koirien omistajille.
Toisaalta Prima Pet Premiumin asiakaspalvelu on saanut osakseen uhkailua. Ylen tiedossa on yksi tapaus, jossa yhtiö on harkinnut rikosilmoitusta yhtä koiranomistajaa kohtaan.
Prima Pet Premium kieltäytyi Ylen haastattelusta. Yhtiön mukaan se on saanut reilut 600 korvaushakemusta, joista se on hyväksynyt noin 300.
Itsenäisyyspäivän alla julkaisemassaan tiedotteessa Prima Pet kirjoitti: ”Jokainen tapaus on erilainen, eikä korvauspäätösten vertaileminen antaisi oikeaa käsitystä korvausperusteista. Tästä syystä emme käy korvauksista julkista keskustelua.”
Tämän jutun tiedot perustuvat koiranomistajien haastatteluihin sekä heiltä saatuihin asiakirjoihin: eläinlääkäreiden kirjauksiin ja kuitteihin sekä asiakkaiden sähköpostikirjeenvaihtoon Prima Pet Premiumin kanssa.
Tarkkaa syytä koirien sairastumiselle ei ole löydetty. Hau Hau -tuotteita tutki sekä Ruokavirasto että Prima Pet Premium itse.
Prima Pet on korostanut, että sen maksamat korvaukset ovat yhtiölle täysin vapaaehtoisia.
Kilpailu- ja kuluttajaviraston erityisasiantuntija Kati Korppoo vahvistaa, että Prima Petillä ei tällöin ole lakisääteistä velvollisuutta korvata koirien hoitoon liittyviä kuluja.
Ei korvata: väärät sanat eläinlääkärin lausunnossa
Saara Uljaksen Susu-koira sai rajuja oireita elokuussa.
Susu oli omistajansa mukaan syönyt Hau Haun kevytrullia, jotka olivat peräisin tuote-erästä, joka vedettiin pois markkinoilta ensimmäiseksi.
Uljas kertoo kuinka koira haukkui paniikissa, huusi tauotta ja kulki ympäri asuntoa.
Susun sairastelu vaati kaksi käyntiä eläinlääkärin päivystyksessä. Lisäksi sille tehtiin laajoja tutkimuksia. Rahaa kului 1 700 euroa. Syytä oireille ei löytynyt.
Uljaksella on kaikkiaan neljä koiraa. Kaksi niistä ei syönyt kevytrullia eikä saanut oireita. Kolmas koira söi rullia mutta sai Susua lievempiä oireita, eikä sitä tarvinnut viedä eläinlääkäriin.
Uljas haki Prima Petiltä korvausta eläinlääkärikäynneistä. Kuukausien odottelun jälkeen tuli kieltävä vastaus. Korvauksia ei myönnetty.
Perusteluksi Prima Pet kertoi, että eläinlääkärin potilasasiakirjat eivät tue tyypillisiä neurologisia oireita.
– Olin ihan pöyristynyt. Onhan se totta, että jos tuotteista ei mitään vikaa löytynyt, ei ole pakko korvata. Mutta lähinnä tuo vaikuttaa kilvenkiillotukselta. Yritetään minimoida mainehaittaa, Uljas sanoo.
Eläinlääkärireissujen aikaan Uljas ei tiennyt koko puruluujupakasta, eikä näin osannut epäillä niitä syyksi lemmikin oireisiin.
– Eläinlääkärin asiakirjoja ei kirjoitettu siitä näkökulmasta, että niillä haettaisiin korvauksia. Ainoa ajatus oli se, että miten koiraa voi hoitaa.
Nyt Susu-koira voi omistajansa mukaan hyvin. Hän on edelleen sitä mieltä, että oireet johtuivat kevytrullista.
– Meidän elämässämme ei ole mikään muu muuttunut paitsi se, että niitä luita ei ole enää syöty.
Saara Uljas kertoo videolla, millaisia rajuja oireita hänen koiransa sai syötyään Hau Hau Champions -tuotteita.
Myös Outi Tirkkonen jäi ilman korvauksia Mauno-koiran eläinlääkärikäynneistä. Maunon eläinlääkärireissuihin kului kaikkiaan 2 550 euroa.
Mauno oli syönyt Hau Haun ankkapäällysteisiä pururullia. Kun omistaja eräänä päivänä palasi töistä kotiin, koira oli sekava ja horjui. Tirkkonen kertoo, kuinka koiran silmät heiluivat sivusuunnassa edestakaisin. Lopulta se oksensi.
Tirkkonen epäilee, että hylkäys johtui eläinlääkärin sanavalinnoista.
– Tuntuu, että jos lääkäri on osannut kirjoittaa asiakirjoihin oikeat sanat, sitten se menee läpi.
Mauno-koiran oireet menivät lopulta ohi.
Suomen Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Mikko Turku kertoo, että se miten potilasasiakirjat kirjoitetaan, vaihtelee paitsi eläinlääkärikohtaisesti, mutta myös tilanteen mukaan.
– Jos eläimellä on hyvinkin voimakkaat oireet ja on tärkeää saada se akuutti tilanne ratkaistua, silloin välttämättä ei tutkita kaikkia perusjuttuja eikä välttämättä kirjata niitä niin tarkasti, Turku sanoo
Turku sanoo, että mikäli eläinlääkärin asiakirjoista puuttuu jotakin tietoa, sitä voi kysyä ja tarkentaa kyseiseltä eläinlääkäriltä jälkikäteen.
Turun mielestä on hyvä, että eläinlääkärin dokumentteja käytetään korvauspäätösten perusteena.
– Eläinlääkäri nähdään siinä ulkopuolisena asiantuntijana, joka arvioi, että mikä se tilanne on ollut, Turku sanoo.
Ei korvata: väärä tuote
Kalle Finnbergin novascotiannoutaja Viski piti lopettaa sen jälkeen, kun se omistajansa mukaan oli syönyt Hau Haun purutikkuja.
Kyseinen tuote ei ollut yhtiön pois myynnistä vetämien ja laboratoriotutkimuksiin lähettämien tuotteiden joukossa.
Finnbergin mukaan Prima Petin toimitusjohtaja kertoi hänelle puhelimessa, että kyseisissä purutikuissa käytettiin samaa naudannahkaa kuin oireita aiheuttaneissa kevytrullissa.
Kuukausien viestittelyn ja odottelun jälkeen yhtiö totesi, ettei Finnbergille makseta korvauksia. Perustelu oli monelle vastaavaan tilanteeseen joutuneelle tuttu: ”Reklamoimanne tuote ei kuulu korvattavien tuotteiden piiriin”.
Finnberg olisi halunnut vielä puhua toimitusjohtajan kanssa, mutta tämä ei vastannut puheluihin tai yhteydenottopyyntöihin.
– Raha ei ole oikeastaan tärkeintä, ei puhuta isoista summista. Korvaukset eivät tuo koiraa takaisin. Minulle jäi epäilys, että tapausten kasvaessa yritys tajusi, kuinka kalliiksi nämä voivat tulla heille ja käänsivät kelkkansa meidän ja kuinka monen muun osalta, Finnberg sanoo.
Yli 4 000 euron kuluja, vain osa korvattaisiin
Kari Heikkilän koira jouduttiin lopettamaan elokuussa rajujen oireiden vuoksi.
Heikkilä haki Prima Petiltä korvauksia koiran eläinlääkärikuluista, muista kuluista, kuten ajetuista kilometreistä kotipaikkakunnalta eläinlääkäriin, puheluista eläinlääkäriasemalle, ja menetetyn koiran arvosta. Heikkilän mukaan kokonaisuudessaan kaikki kulut sekä koiran arvo ovat yhteensä 4 200 euroa.
Prima Pet on tarjoutunut korvaamaan Heikkilälle 820 euron suuruiset eläinlääkärikulut, kuolleesta koirasta 2 000 euroa sekä muista kuluista 300 euroa.
Heikkilä kertoo olevansa tyytymätön Prima Petin tarjoaman sopimuksen ehtoihin ja korvaukseen ja hylänneensä sen.
Heikkilä kutsuu hänelle tarjottua sopimusta ”salassapito ja kiristyssopimukseksi”. Yle kertoi aiemmin, että Prima Pet on vaatinut, etteivät asiakkaat kerro sopimusten sisällöstä ulkopuolisille.
– Vaikka luista paljastuisi myöhemmin mitä, sinulla ei ole sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen oikeutta vaatia heiltä mitään, Heikkilä sanoo.
Onko sinulla meille juttuvinkki? Voit lähestyä toimitusta luottamuksella
Halutessasi voit olla yhteydessä myös sähköpostilla osoitteeseen [email protected]. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.