Hem Världen Turkietkännaren om Putins och Erdogans möte: Ryssland sägs vilja ha turkiska drönare

Turkietkännaren om Putins och Erdogans möte: Ryssland sägs vilja ha turkiska drönare

förbi admin
0 kommentar

Det är första gången en ledare för ett Natoland besöker Ryssland sedan landet inledde invasionen av Ukraina i slutet av februari. Paul T. Levin tror att anledningen till att Putin och Erdogan träffas nu är det nyligen påskrivna spannmålsavtalet, där Turkiet agerat medlare mellan Ryssland och Ukraina.

– Man säger att man ska prata vidare om detta. Det finns också andra frågor som Erdogan vill ta upp, bland annat handlar det om att Turkiet vill göra ytterligare en militäroperation i norra Syrien och för det behöver man Rysslands godkännande, säger han.

Energifrågan kan också diskuteras

Trots att det är svårt att sia om vad Putin och Erdogan kommer att prata om tror Paul T. Levin att energifrågan eventuellt kan komma att diskuteras. Turkiet är beroende av rysk naturgas och tidigare i år ska det ha skett i stopp i leveransen.

– Turkiet får ungefär hälften av sin naturgas från Ryssland och det skapade stora problem i Turkiet som befinner sig i en djup ekonomisk kris. Det är ett annat ämne som man kan tänka sig att de kommer att prata om.

Yttelrigare ett ämne som kan komma att tas upp, som han beskriver som ett ”wild card”, är att Ryssland enligt uppgift kommer att efterfråga turkiska drönare.

– Det vore ganska spektakulärt om det skulle komma ut, säger han.

Starka band trots Erdogans fördömande

President Erdogan har fördömt Rysslands invasion av Ukraina , ändå har länderna relativt starka band till varandra. Enligt Paul T. Levin har de en komplicerad relation.

– Turkiet försöker gå en balansgång som är svår och som man faktiskt manövrerat ganska skickligt.

Samtidigt som Turkiet som Natoland har fördömt invasionen och försett Ukraina med vapen har man inte accepterat de europeiska och amerikanska sanktionerna. Turkiet tillåter exempelvis flygtrafik från Ryssland och ryska oligarker får parkera sina lyxyacher i turkiska hamnar.

– Med det här har Turkiet försökt att positionera sig som en tredje part som kan vara medlare. Med spannmålsavtalet har de ändå visat att de har någonting att bidra med, men det är inte en lätt balansgång, säger Paul T. Levin.

Hör mer från Turkietkännaren i klippet ovan.

Du kanske också gillar