Meyer Turku allekirjoitti Royal Caribbean Groupin kanssa sopimuksen neljännestä Icon-luokan aluksesta ja optiosopimuksen viidennestä ja kuudennesta.
Heinimaija Hirvonen,
Eino Kossila
Meyer Turun telakka ja Royal Caribbean Cruises -varustamo ovat allekirjoittaneet sopimuksen neljännestä Icon-luokan risteilyaluksesta. Sopimus sisältää myös optiot viidennen ja kuudennen Icon-luokan laivan rakentamisesta. Nyt tilattu neljäs alus luovutetaan vuonna 2027.
Tällä hetkellä Meyer Turku rakentaa toista ja kolmatta Icon-luokan jättiristeilijää. Ne luovutetaan Royal Caribbeanille vuosina 2025 ja 2026.
Nyt vahvistetun tilauksen työllisyysvaikutuksen lasketaan olevan 13 000 henkilötyövuotta.
– Tämä on hieno uutinen Suomelle, kommentoi pääministeri Petteri Orpo (kok.), telakkayhtiön tiedotteessa.
Telakalla liikkui villejä huhuja
Meyer Turun pääluottamusmies Matti Ervastin mukaan pitkään odotetun risteilijätilauksen varmistuminen otettiin henkilöstön keskuudessa riemulla vastaan.
– Yhdeltä kaverilta kysyin, joko on Mersun autolainasta hakemus pankille laitettu, niin hän heitti, että se oli pikavalinta ykkösessä, Ervasti naurahtaa.
Hänen mukaansa Saksan sisartelakan talousvaikeudet ovat huolestuttaneet telakan työntekijöitä kesän aikana.
– Loppukesästä työntekijöiden keskuudessa ruvettiin mietiskelemään, että vieläkö me olemme perheen omistuksessa vai valmistellaanko meitä myyntiä myyntiä varten. Kaikenlaisia villejä huhuja liikkui telakalla.
Viestintäpäällikkö Anna Hakalan mukaan uusi tilaus tuo Turun telakkayhtiön työntekijöille työrauhan.
– Henkilöstön kannalta tämä tarkoittaa sitä, että tulevaisuudennäkymät ovat pidempikestoiset ja telakalla voidaan keskittyä työntekoon ja liiketoiminnan kehittämiseen.
Hän ei halua ottaa kantaa siihen, mihin vuoteen asti tilaus turvaa työt Turun telakalla, mikäli myös optiolaivat toteutuvat.
– Optiolaivat ovat todellakin vasta optioita. Pidän niiden rakentamista kuitenkin todennäköisenä, koska ne on haluttu julkistaa.
Uusista laivoista odotetaan pitkästä aikaa positiivista tulosta
Turussa tehdyistä laivoista viimeisimmät on myyty tappiolla. Jättilaivat tekevät tappiota, sillä niiden rakentamissopimukset on neuvoteltu jo vuosia sitten. Sen jälkeen kustannukset ovat nousseet.
Meyer Turku on saanut neuvoteltua sopimuksiin korotuksia, mutta vain osittain. Vuonna 2023 yhtiö teki 106 miljoonan euron tappiot ja vuonna 2022 tappioita kertyi 19 miljoonaa euroa.
Vuoden 2023 aikana yhtiön käteisvarat hupenivat 170 miljoonasta eurosta 41 miljoonaan. Toisaalta yhtiöllä on saatavia kymmenien miljoonien edestä.
Nyt allekirjoitettuun sopimukseen sovelletaan tavanomaisia ehtoja muun muassa laivan rahoitukseen liittyen. Tämä tarkoittaa, että tilaaja maksaa suurimman osan kauppahinnasta vasta laivan toimituksen yhteydessä.
Meyer Turku on itse aikaisemmin arvioinut, että seuraava risteilijä tekee jälleen tulosta, kun myyntihinta ja rakennuskustannukset ovat paremmin tiedossa. Viime vuoden tilinpäätöksessä telakkayhtiö arvioi tekevänsä positiivisen tuloksen tänä vuonna.
– Laivasarjoissa kannattavuus tyypillisesti kasvaa sarjan edetessä, kun rakentamisesta ja toteuttamista pystytään optimoimaan, Hakala perustelee.