Kävimme katsomassa, miten tutkijat puhdistavat etanolilla ikivanhoja kaiverruksia kalliossa Pisalla Nilsiässä.
Neljän hengen ryhmä arkeologeja ja biologeja on kumartunut tutkimaan 430 vuotta vanhoja kallioon hakattuja merkkejä Pisan vaaran laella Nilsiässä.
Täyssinän rauhan rajamerkit ovat lähes kokonaan harmaan jäkälän peitossa. Paikoitellen uurteissa näkyy mustaa maalia tai pikeä. Merkkejä on maalattu paremmin näkyviin ilmeisesti 1950-luvulla.
Nyt tutkijat haluavat ensimmäistä kertaa kokeilla, miten merkkien puhdistaminen onnistuu etanolilla.
Pisan kallion rajamerkinnät ovat merkittäviä muinaisjäännöksiä. Tutkijat haluavat puhdistaa niitä mahdollisimman luonnonmukaisella menetelmällä ja vahingoittamatta muuta alueen kasvillisuutta. Siksi puhdistukseen valittiin etanoli, kertoo Kuopion luonnontieteellisen museon museoamanuenssi Kimmo Jääskeläinen.
– Alkoholi on luonnontuote, ei mikään myrkky, joka jättäisi luontoon mitään jälkiä.
Jääskeläinen tutki ennakkoon alueen kasvillisuutta, eikä löytänyt mitään uhanalaisia lajeja, joita puhdistus olisi voinut vahingoittaa.
Tiskiharja ja pieni pensseli ovat sopivat työvälineet
Tutkijat puhdistavat kiveen hakatut merkit varovasti ensiksi harjaamalla kevyesti kallion pintaa. Sen jälkeen uurteisiin suihkutetaan ja sivellään etanolia.
Etanolin vaikutusta jäkälään seurataan. Tutkijat näkevät ajan myötä, miten sieni ja levä reagoivat alkoholiin. Puhdistus täytyy toistaa useita kertoja jopa kymmen vuoden ajan ennen kuin saadaan varmuus siitä, miten etanoli vaikuttaa. Pisalla puhdistetaan seuraavan kerran syksyllä ja sen jälkeen kaksi kertaa vuodessa.
Rajamerkkejä Pisalla on kahdessa isossa kivessä.
Toisessa on Ruotsi-Suomen komission merkinnät: kolme kruunua, vuosiluku 1595 ja Ruotsin kuninkaan Sigismunduksen nimikirjaimet sekä rajakomission jäsenten nimikirjaimet Arvid Henrikinpoika Tavast ja Klaus Fleming.
Toisessa kivessä on puolestaan venäläisten ortodoksinen risti ja rajan kulkusuuntaa kuvaavia nuolia.
Metsähallitukselle Pisa on ainutlaatuinen kohde
Metsähallitus halusi puhdistaa Pisan rajakivet Täyssinän rauhan 430-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.
Kulttuuriperinnön erityisasiantuntija Tanja Tenhunen Metsähallituksen Luontopalveluista pitää rajakiviä tärkeänä osana alueen historiaa.
– Tämä on ensimmäinen ja ainoa Täyssinän rauhan rajakivi Suomessa, jota Metsähallitus puhdistaa. Työ tehdään yhdessä Kuopion kulttuurihistoriallisen ja luonnontieteellisen museon kanssa.
Metsähallitus on kokeillut etanolipuhdistusta aiemmin vain Hangon Hauensuolessa. Siellä se on todettu toimivaksi menetelmäksi.
Täyssinässä, nykyisen Venäjän alueella, solmittiin rauha 18. päivä toukokuuta vuonna 1595. Se lopetti 25 vuotta kestäneen sodan Ruotsin ja Venäjän välillä. Uusi raja kulki Narvanjoelta Varanginvuonoon Jäämerelle. Nilsiän Pisalta raja kulkee Kainuun kautta Iivaaraan Kuusamossa.
Pohjois-Savossa on Täyssinän rauhan rajakiviä Nilsiän lisäksi Tiilikkajärven kansallispuistossa ja Tuusniemen Ohtaansalmella.