Nettiterapia voi vähentää potilaiden lieviä ja keskivaikeita masennusoireita yhtä tehokkaasti kuin kasvokkain tapahtuva psykoterapia.
Tuoreen tutkimuksen mukaan nettiterapia vähentää masennusoireita yhtä vaikuttavasti kuin kasvokkainen psykoterapia.
Helsingin ja Tampereen yliopiston tutkijat vertasivat nettiterapian tehoa perinteiseen kasvokkain käytyyn psykoterapiaan tilastotieteellisten ja koneoppimismenetelmien avulla. Tutkimus osoitti, että nettiterapia on yhtä vaikuttavaa kuin perinteinen kasvokkain tapahtuva psykoterapia, kun hoidettavana on lievä tai keskivaikea masennus.
Tutkimuksen kohteena oli HUSin tuottama nettiterapia ja 5 850 HUSin masennushoitoihin osallistunutta potilasta. Tutkimusartikkeli on julkaistu lääketieteen The Lancet Psychiatry -aikakauslehdessä.
Perinteistä terapiaa saaneet potilaat ja nettiterapiaa saaneet potilaat kaltaistettiin tutkimuksessa koneoppimisen keinoin. Mallintamalla pystyttiin vertailemaan hoitotuloksia keskenään ilman, että potilaiden erilainen valikoituminen eri hoitomuotoihin vaikutti lopputulokseen.
Nettiterapian vaikuttavuus on yllättänyt monet varmasti monet sitä kehittäneetkin tahot, arvioi akatemiatutkija Tom Rosenström Helsingin yliopistosta.
– Perinteistä terapeutin ja potilaan välistä vuorovaikutussuhdetta on tutkittu paljon. On varmasti ollut yllättävää, että vuorovaikutus voi ottaa näin erilaisia muotoja ja silti toimia.
Hoitojen vaikuttavuutta verrattiin tutkimuksessa potilaiden itsearviointien kautta. Perinteistä terapiaa saaneiden potilaiden ja nettiterapiaa saaneiden potilaiden itsearviointeja verrattiin ennen hoitoa ja hoidon jälkeen.
Hoitovaihtoehto muiden joukossa
Toimivalla masennuksen hoidolla on suuri kansanterveydellinen ja -taloudellinen merkitys. Jos masennus pitkittyy, se voi uhata työ- tai opiskelukykyä. Oikea-aikaisen hoidon avulla masennuksen ennuste on yleensä hyvä.
Rosenströmin mukaan arviolta noin 20 prosenttia masennusta sairastavista saa riittävään masennushoitoa Suomessa. Nettiterapian hyviä puolia on se, että hoito on potilaalle nopeasti saatavilla riippumatta asuinpaikasta.
– Näyttää epätodennäköiseltä, että perinteistä psykoterapiaa voisi tuottaa riittävästi tarpeeseen nähden.
Suomessa nettiterapiaa tuottaa HUS, ja hoitoon pääsee lähetteellä kaikkialta Suomesta. Potilaalle terapia on ilmainen, kotikunta maksaa terapiasta hieman yli 600 euroa.
Nettiterapiassa potilas ja terapeutti eivät tapaa kasvokkain, vaan yhteyttä pidetään viesteillä. Terapeutit ovat eri mielenterveyden häiriöihin erikoistuneita sairaanhoitajia ja psykologeja.
Nettiterapiassa potilas käy terapeutin ohjauksessa läpi samanlaisia sisältöjä kuin perinteisessä terapiassa, mutta osin videoiden ja harjoitustehtävien avulla. Osa terapeutin tehtävistä on automatisoitu, mikä tekee hoidosta perinteistä terapiaa edullisempaa.
Nettiterapia on yksi monista lyhytterapiamuodoista. Terapia vaatii jonkin verran aikaa, aloitekykyä ja jaksamista tehtävien tekemiseen ja oman ajattelun haastamiseen. Nettiterapia kestää 2–4 kuukautta ja se perustuu kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan. Suositusikäraja terapialle on 16 vuotta.
– Nettiterapia ei sovi kaikille, eivätkä kaikki saa riittävää apua nettiterapiasta, ja siksi on tärkeää säilyttää hoitovaihtoehtojen kirjo, muistuttaa Rosenström.