Työntekijöiden alkoholin testausta ei ole säädetty laissa. Emeritusprofessori Seppo Koskisen mielestä testi loukkaa työntekijän yksityisyydensuojaa.
Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskisen mukaan työntekijän alkoholin käyttömääriä mittaava PEth-testi loukkaa työntekijän yksityisyydensuojaa. Testin avulla voidaan mitata henkilön alkoholinkäyttöä jopa kuukauden ajalta.
– Alkoholitestin suorittaminen on työntekijän yksityisyydensuojan loukkaamista. Lähtökohta on se, että kun työntekijän yksityisyydensuojaa loukataan, sen pitäisi olla lailla säädeltyä.
Työntekijöiden alkoholinkäyttöön liittyvä lainvalmistelu on jäänyt kesken, eikä siitä ole tällä hetkellä säädelty laissa. Lainsäädännön puuttumisen vuoksi Koskinen näkee, ettei myöskään perusteita työntekijän vapaa-aikaan ulottuvaan PEth-testaukseen ole olemassa.
– Vaikka lakia tästä ei olekaan, niin mielestäni toimitaan laittomasti.
Testi on käytössä muun muassa kuljetus- ja rakennusalalla sekä toimistotöissä.
Muun muassa rakennusalalla on jo vuosia ollut käytössä työntekijöiden puhallutustestit, joita on suoritettu, jos työntekijän on epäilty työskentelevän alkoholin vaikutuksen alaisena.
PEth-testi ei kuitenkaan mittaa promilleja, vaan kertoo alkoholin käytöstä usean viikon ajalta. Koskinen näkeekin ongelmallisena, että testi mahdollistaa työntekijän vapaa-aikaan ulottuvan alkoholinkäytön perusteettoman testauksen.
Promilleja saa mitata työpaikalla
Työnantajalla on oikeus puuttua tilanteeseen, jos työntekijä esimerkiksi tuoksuu alkoholilta tai käyttäytyy siten, että työnantaja voi epäillä työntekijän olevan alkoholin vaikutuksen alaisena.
SAK:n asiantuntijalääkäri Riitta Työläjärvi kertoi aiemmin Ylelle, että PEth-testi voidaan tehdä terveystarkastuksessa ilman, että työntekijä tietää menevänsä alkoholin käyttöä kuvaavaan verikokeeseen.
Koholla ollut testitulos on Työläjärven mukaan voinut johtaa jopa työn keskeyttämiseen tai palkanmaksun lopettamiseen.
Emeritusprofessori Koskisen mukaan työntekijälle tulisi työterveyshuollon toimesta kuitenkin aina tiedottaa ennakkoon testauksesta, jotta henkilöllä säilyy halutessaan oikeus siitä kieltäytymiseen.
Ilman työntekijän suostumusta suoritettavassa alkoholin käytön testauksessa voi Koskisen mukaan tulla kyseeseen jopa henkilön perustuslaillisiin oikeuksiin kajoaminen.
Työntekijällä tulee lisäksi olla mahdollisuus tietää, kenelle tiedot työterveyshuollossa otetuista näytteistä päätyvät.
– Lain näkökulmasta työntekijällä on oikeus seuraamuksitta kieltäytyä testistä. Pitää muistaa, että testaamisen pitää perustuslain näkökulmasta nojata lakiin, ja nyt kun sitä ei ole, niin loukataan perusoikeuksia.