Aluehallintovirasto teki tarkastuksen Tampereen Sulkavuoren työmaalle tammikuussa. Aville ei selvinnyt, onko hengitysilma joka puolella Sulkavuoren luolastoa riittävän hyvä.
Valvova viranomainen kehottaa työnantajaa selvittämään aiempaa tarkemmin Tampereen seudun keskuspuhdistamon rakennustyömaan mahdollisia terveysvaaroja.
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) edellyttää työmaan pääurakoitsijaa huolehtimaan, että työterveyshuolto tekee Sulkavuoressa kirjallisen työpaikkaselvityksen.
Sulkavuoren pääurakoitsija on TYL Sulkavuori. Sen muodostavat Kreate oy ja Aki Hyrkkönen oy.
Avi teki tarkastuksen työmaalle 23. tammikuuta. Se kertoo tarkastuksessa tehdyistä havainnoista asiakirjassa, joka on päivätty viime viikon keskiviikolle.
Avi vaatii, että työpaikkaselvitys on tehtävä maaliskuun loppuun mennessä.
Selvityksessä pitää muun muassa arvioida työympäristön haitat ja terveysvaarat sekä niiden merkitys työntekijän terveydelle ja työkyvylle.
Avi voi antaa tämäntyyppisen kehotuksen sellaisesta asiasta, jonka tarkastaja on havainnut lainsäädännön vastaiseksi ja josta aiheutuva vaara tai haitta on vähäistä suurempi.
Sulkavuoren keskuspuhdistamoon päätyvät jatkossa kuuden kunnan jätevedet Pirkanmaan alueelta. Kyse on noin 400 miljoonan euron hankkeesta.
Pääurakoitsija: Töiden keskeyttämiselle ei perusteita
Pääurakoitsija TYL Sulkavuori sanoo tehneensä kaikkensa turvallisen työnteon varmistamiseksi työmaalla.
Kreaten työmaapäällikkö Karo-Pekka Lehmusto kertoo sähköpostitse, että selvitysten perusteella he eivät ole löytäneet perusteita töiden keskeyttämiselle.
Lehmusto sanoo Kreaten suhtautuvan vakavasti työturvallisuuteen kaikissa projekteissaan.
Avi: Terveysvaikutuksista ei tarpeeksi tietoa
Avi katsoo tarkastuskertomuksessa, että riittävää tietoa työmaan olosuhteista ja niiden terveydellisestä merkityksestä työntekijöille ei vielä ole, koska työpaikkaselvitystä ei ole tehty.
Avin mukaan työmaalla oli todettu maanalaisissa tunneleissa merkittäviä sisäilmaongelmia, joista oli jo aiheutunut työntekijöille terveyshaittaa.
– Tutkimusten mukaan tunneleissa oli todettu korkeita mikrobipitoisuuksia sekä selvästi nähtävää home- ja mikrobikasvustoa orgaanisten materiaalien pinnoilla, tarkastuskertomuksessa sanotaan.
Avin tarkastuksella jäi epäselväksi, onko luolaston kaikissa osissa riittävästi kelvollista hengitysilmaa.
Avin mukaan pääurakoitsija ei ollut selvittänyt ja arvioinut riittävästi työolosuhteiden vaaroja. Tunneleiden sisäilmassa oli edelleen sellaisia ongelmia, jotka voivat aiheuttaa työntekijöille terveyshaittaa.
Maskisuositus jäi epäselväksi
Tarkastushetkellä työmaalla oli voimassa ohje käyttää FFP3-maskia maanalaisissa tiloissa.
Ohje oli enemmän suositus kuin määräys.
– Tarkastuksella jäi epäselväksi muun muassa maskin tarkoituksenmukaisuus ja onko kyseinen maski vaatimukset täyttävä, tarkastuskertomuksessa sanotaan.
Avin mukaan homehtunutta rakennusmateriaalia, kuten puutavaraa ja pakkausjätettä, oli jo viety pois työmaalta paljon, mutta ei kokonaan. Tyhjennys oli edelleen käynnissä.
Työnantaja oli parantanut ilmanvaihtoa ja lisännyt lämmitystä. Homehtuneita pintoja oli avin saaman tiedon mukaan pesty ja käsitelty estoaineilla.
Katso videolta, miltä työmaalla näytti tammikuun lopulla: