Hem Världen Tyskland:”Förberett snabbt svenskt medlemskap i Nato”

Tyskland:”Förberett snabbt svenskt medlemskap i Nato”

förbi admin
0 kommentar

Baerbocks uttalande kom inför söndagens fortsatta sammanträde med Natoländernas utrikesministrar i Berlin.

Budskapet är alltså att Tyskland har förberett allt för att processen att ta in Finland och Sverige ska gå så fort som möjligt, om länderna bestämmer sig för att ansöka om medlemskap.

Baerbock understryker också behovet av säkerhetsgarantier under den tiden, och säger att utrikesministrarna kommit överens om att det inte får finnas ”gråzoner”.

– Om de beslutar sig för att gå med kan de göra det snabbt… Vi måste se till att vi ger dem säkerhetsgarantier, det får inte bli någon övergångsperiod, en ”gråzon”, där deras status är osäker, säger hon enligt Reuters.

Tyska utrikesministern Annalena Baerbock.

Foto: Marcus Brandt/AFP

Hon syftade på att ratificeringen kan ta uppemot ett år, och att de nordiska länderna under den tiden inte kommer att vara skyddade av Natos paragraf 5, som slår fast att en attack på en allierad är en attack på alla.

Samtalen mellan Sverige och Turkiet – som gått ut med att landet inte ser positivt på att Sverige går med – är också ”på rätt spår” enligt den kroatiske utrikesministern Grlic Radman.

– Vi hoppas på ett bra utfall i dag, för att visa solidaritet och tala med en röst, sade han till reportrar.

Under söndagen väntas Socialdemokraterna fatta beslut i Natofrågan, vid ett möte med partistyrelsen. Efteråt hålls en pressträff, klockan 18.00.

Enligt uppgifter till SvD kommer sedan en ansökan lämnas över till Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel på tisdag, om allt går enligt plan.

Detta förutsätter dock att Finland är klar med sin process. Finland ska debattera Natofrågan i sin riksdag på måndag.

Sverige och Finland har varit tydliga med att att processen ska ske gemensamt.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto har tidigare uppgett för Aftonbladet att landet troligen kommer att lämna in sin Natoansökan på onsdag, skriver TT.

Du kanske också gillar