Hem Underhållning Ukraina vann Eurovision – tittarna avgjorde

Ukraina vann Eurovision – tittarna avgjorde

förbi admin
0 kommentar

Storfavoriterna höll hela vägen. Ukrainas Kalush Orchestra vann årets Eurovision Song Contest – tack vare tittarnas röster. Finlands The Rasmus slutade på tjugoförsta plats.

Inför tävlingen låg Ukraina långt före alla andra på spelbolagens listor. När det gällde levde de upp till de högt ställda förväntningarna. När dammet har lagt sig och alla poäng är utdelade är det Kalush Orchestra med folkmusikhiphop-låten Stefania som står som segrare.

– Vi vill säga ett stort tack till alla som röstade på oss, som stöttade Ukraina i alla avseenden. Våra hjärtan är med er, vi uppskattar det verkligen. Tack! säger Oleh Psiuk till TT sent på lördagsnatten.

Ukrainas medverkan har förstås blivit intimt förknippad med Rysslands invasion, och många tittare lär ha röstat för att visa sitt stöd. Många har säkert också rörts av gruppens målmedvetenhet och historien om hur den vemodiga låten gått från att vara en hyllning till frontmannen och rapparen Oleh Psiuks mamma till att handla om alla mödrar till unga ukrainare som har dragit ut i kriget.

Medverkar för landets skull

Tidigare i veckan förklarade Oleh Psiuk för TT hur han medverkar för sitt hemlands skull. När tävlingen nu är över planerar han att återvända för att leda en grupp för hjälpinsatser.

– För Ukraina är varje seger viktig i dessa dagar. Om det skulle råka bli så att vi vinner så skulle det höja moralen för många ukrainare, sade han.

Han gjorde också tydligt att Ukraina inte är med för att roa sig.

– Det är väldigt svårt att njuta och ha det trevligt i den här situationen samtidigt som det pågår ett krig i vårt land och dess invånare utsätts för riktiga faror och hot varje dag, sade han.

Kämpar i kriget

Kalush Orchestra bildades förra året när en hiphop-trio bestående av Oleh Psiuk, multiinstrumentalisten Ihor Didentjuk och dansaren Vlad Kurotjka slog sig ihop med musikerna Tymofij Muzytjuk, Vitalij Duzjyk och Dzjonni Dyvnyj.

Vlad Kurotjka, eller Carpet Man som han kallas är kvar i Ukraina och kämpar i kriget. I Turin har han en ersättare.

Från början var det artisten Alina Pasj som vann Ukrainas uttagning, men hon drog sig ur efter att hon anklagats för att olovligen ha besökt Krim. I stället blev det Kalush Orchestra som fick försvara landets färger i Turin. De fick jobbet den 22 februari i år – bara två dagar innan kriget bröt ut.

Stöd för Ukraina

Tidigare i veckan gjorde Finlands The Rasmus en gatuspelning tillsammans med Kalush Orchestra på plats i Turin.

– Ukraina vinner säkert årets Eurovision, och det är ett bra sätt för Europas folk att visa sitt stöd för Ukraina genom att rösta på dem. Jag är inte säker på att de har den bästa låten men i det här världsläget skulle det kännas bra om Ukraina vann, sade The Rasmus sångare Lauri Ylönen i en intervju för HBL.

Ukraina har vunnit Eurovision två gånger tidigare, 2004 och 2016. Nu återstår att bestämma var nästa års tävling egentligen ska arrangeras. Det är högst osäkert om den kan äga rum i Ukraina. Tidigare i veckan erbjöd sig Stockholms borgerliga styre att ta hand om tävlingen och ett liknande bud har kommit från det spanska public service-bolaget RTVE.

Men när Oleh Psiuk får frågan om var Kalush Orchestra vill att nästa års Eurovision ska hållas svarar han:

– På vilken scen som helst i det självständiga Ukraina.

Storbritannien låg bäst till efter att alla jurygrupper hade rapporterat in sina poäng i Eurovisionfinalen. Sveriges Cornelia Jakobs låg hack i häl – och sedan var det dags för tittarna att fälla det slutliga avgörandet.

Azerbajdzjan, Rumänien och Georgien “tappade kontakten” och svenske EBU-bossen Martin Österdahl hoppade in och läste upp poängen i deras ställe. Samtidigt meddelade EBU att sex länders juryröster diskvalificerats på grund av att man hittat avvikande mönster i röstningen i semifinalen och finalen.

The Rasmus ser framåt

Finlands The Rasmus uppträdde som fjärde och placerade sig på en tjugoförsta plats.

– Det var en glädje och en stor ära för oss att gå vidare till finalen, så vi behöver verkligen inte vara besvikna på placeringen! Vi är lyckliga för vinnarens skull och eftersom vi fick uppleva hela den här fantastiska resan kan man säga att det gick bra. I år har vi ännu mycket annat fint på gång, som festivalsommaren i Finland, en Europaturné och en ny skiva och bok, säger The Rasmus i ett pressmeddelande.

Aksel Kankaanranta, som skulle ha tävlat för Finland 2020 då tävlingen ställdes in, presenterade den finländska juryns tolva som gick till Sverige.

Texten uppdateras.

1. Ukraina 631

2. Storbritannien 466

3. Spanien 456

4. Sverige 438

5. Serbien 312

6. Italien 268

7. Moldavien 253

8. Grekland 215

9. Portugal 207

10. Norge 182

11. Nederländerna 171

12. Polen 151

13. Estland 141

14. Litauen 128

15. Australien 125

16. Azerbajdzjan 106

17. Schweiz 78

18. Rumänien 65

19. Belgien 64

20. Armenien 61

21. Finland 38

22. Tjeckien 38

23. Island 20

24. Frankrike 17

25. Tyskland 6


Du kanske också gillar