Ukrainan tulevaisuudesta ja mahdollisesta rauhasta neuvotellaan ympäri maailmaa hengästyttävällä tahdilla. Eri osapuolten välillä käydään neuvotteluita ja hätäkokouksia lähes päivittäin.
Tässä artikkelissa kokoamme yhteen Ukrainan kohtalonkysymysten viimeisimmät käänteet.
1. Trump ja Putin avaavat neuvottelut puhelimitse
Puheet rauhasta saivat tuulta alleen viime keskiviikkona, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti keskustelleensa puhelimessa Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa.
Puolitoistatuntisen puhelun aikana presidentit keskustelivat neuvotteluiden aloittamisesta sodan lopettamiseksi Ukrainassa sekä mahdollisesta tapaamisesta.
Keskustelun jälkeen Trump soitti myös Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille, joka kuvaili puhelua merkitykselliseksi. Ukrainassa kuitenkin nousi huoli siitä, että se jää neuvotteluista sivuun.
2. Puolustusministeriltä tyly viesti Ukrainalle
Samoihin aikoihin Ukrainan kohtalo oli esillä Nato-maiden ja Ukrainan puolustusministereiden kokouksessa Brysselissä. Siellä kohahdutti Yhdysvaltain uusi puolustusministeri Peter Hegseth, joka välitti kovan viestin Ukrainalle.
Hegsethin mukaan Ukrainan Nato-jäsenyys ei ole realistinen tavoite, ja Ukrainan on luovuttava tavoitteestaan saada kaikki sodassa menettämänsä alueet takaisin.
Trumpia Hegseth kuvaili planeetan parhaaksi neuvottelijaksi.
3. Varapresidentti Vance lyttää Euroopan Münchenissa
Seuraavaksi Ukraina-kysymykset olivat tapetilla kansainvälisessä turvallisuuskokouksessa Münchenissa.
Perjantaina 14. helmikuuta alkanut kokous lähti heti alkuun erikoisille raiteille, kun Yhdysvaltain varapresidentti J. D. Vance intoutui puheessaan kritisoimaan eurooppalaisia arvoja.
Vance muun muassa syytti Eurooppaa sananvapauden rajoittamisesta.
Puhe sai hämmentyneen vastaanoton. Moni yllättyi siitä, että Vance käytti puheenvuoronsa Ukrainan rauhansuunnitelman sijaan Euroopan arvosteluun.
4. Zelenskyi esitti Euroopalle yhteistä armeijaa
Münchenin turvallisuuskokouksen toisena päivänä ääneen pääsi myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.
Puheessaan Zelenskyi sanoi, että Eurooppa tarvitsee omat yhteiset asevoimat Venäjän uhkaa vastaan. Zelenskyi totesi Vancen tehneen puheellaan selväksi sen, että Euroopan ja Yhdysvaltojen suhde on päättymässä.
Yhdysvaltojen ja Venäjän neuvotteluista Zelenskyi totesi, ettei Ukraina tule hyväksymään sellaista rauhansopimusta, joka olisi tehty ilman Ukrainan osallisuutta.
4. Stubb peräänkuuluttaa ryhtiliikettä
Münchenin kokouksen toisen päivän iltana tiedotustilaisuuden piti myös Suomen tasavallan presidentti Alexander Stubb.
Tilaisuudessa Stubb toi esiin rauhanneuvotteluiden kolme vaihetta. Hän korosti, että Ukrainan ja Euroopan on oltava neuvottelupöydissä.
Stubb sanoo myös, että Euroopan on ryhdistäydyttävä.
– Vähemmän puhetta ja enemmän tekoja.
Aiemmin myös pääministeri Petteri Orpo (kok.) vaati, että Euroopan on päästävä neuvottelupöytään mukaan.
5. Hätäkokous Pariisissa
Münchenin jälkeen Ranskan presidentti Emmanuel Macron kutsui Euroopan johtajia hätäkokoukseen Pariisiin keskustelemaan Ukrainan ja Euroopan turvallisuudesta. Suomi ei saanut kutsua kokoukseen, vaan Pohjoismaita edusti pääministeri Mette Frederiksen.
Kokouksessa olivat paikalla muun muassa Britannian pääministeri Keir Starmer, EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, Naton pääsihteeri Mark Rutte ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz.
Taustalla oli eurooppalaisten järkytys Trumpin ja Putinin välisistä keskusteluista. Kokousta edeltäen Yhdysvaltain Ukrainan-erityislähettiläs Keith Kellogg sanoi Münchenissa, ettei Eurooppa olisi mukana rauhanneuvotteluissa.
Kokouksen anti jäi kuitenkin varsin laihaksi.
6. Suurvallat kohtaavat Saudi-Arabiassa
Yhdysvallat ja Venäjä jatkoivat kahdenkeskisiä rauhanneuvotteluitaan Saudi-Arabiassa tiistaina. Miltei viisituntisessa kokouksessa kohtasivat Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja Yhdysvaltain ulkoministeri Marco Rubio.
Kokouksessa sovittiin, että tulevissa Ukraina-neuvotteluissa keskitytään aluekysymyksiin ja turvatakuihin. Venäjä ja Yhdysvallat sopivat perustavansa neuvotteluryhmät rauhan saavuttamiseksi Ukrainassa. Eurooppa otetaan mukaan myöhemmin.
Ukrainaa ei kutsuttu tiistain neuvotteluihin mukaan, mutta presidentti Volodymyr Zelenskyi matkustaa Saudi-Arabiaan keskiviikoksi. Hän tapaa kuitenkin vain saudeja.
7. Trump vetää taas maton Ukrainan alta
Saudi-Arabiassa käytyjen neuvotteluiden jälkeen Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sekoitti pakkaa uudelleen tiistaina.
Hän ilmaisi pettymystään siihen, että Ukraina on valittanut jääneensä ulkopuolelle Yhdysvaltojen ja Venäjän välisesti keskustelusta.
Trump myös syytti Ukrainaa Venäjän aloittamasta hyökkäyssodasta.
Samalla Trump kertoi, että hänen ja Putinin välinen tapaaminen voisi toteutua vielä helmikuun aikana.
8. Pariisissa uusi yritys keskiviikkona
Eurooppa pui turvallisuuskysymyksiä jälleen, kun Ranska järjestää tänään keskiviikkona uuden turvallisuuskokouksen Pariisissa.
Reutersin tietojen mukaan kokoukseen on tällä kertaa kutsuttu ainakin Suomi, Norja, Ruotsi, Viro, Latvia, Liettua, Kanada, Kreikka, Romania, Belgia ja Tšekki.
Suomesta kokoukseen osallistuvat etäyhteyksin presidentti Alexander Stubb ja pääministeri Petteri Orpo (kok.).