Keskiviikkona moni vieraskielinen pääsi kertomaan huolensa Oulun turvallisuustilanteesta aihetta käsittelevässä keskustelutilaisuudessa.
Essi Puuri,
Roosa Sarajärvi
Oululaiset kaipaavat konkreettisia toimenpiteitä rasismin ja väkivallan kitkemiseksi.
Moni ilmaisi huolensa erityisesti lasten turvallisuudesta Oulun kaupungin järjestämässä keskustelutilaisuudessa tänään keskiviikkona. Vieraskielisille järjestettyyn tilaisuuteen osallistui noin 60 henkilöä.
Tapahtumaan osallistuneet nostivat esiin esimerkiksi toiveen siitä, että kouluissa olisi enemmän keskustelua rasismista ja väkivallasta. Tarpeelliseksi koettiin myös lisätä representaatiota erilaisista ihmisistä. Lisäksi kaivattiin tietoa siitä, mihin tahoihin voi olla yhteydessä, kun kohtaa rasismia.
Oulun kaupunki ja Oulun poliisi ovat tehneet pitkään yhteistyötä turvallisuuden parantamiseksi, sanoi Oulun poliisilaitoksen valvonta- ja hälytystoimintasektorin johtaja Arto Autio. Väkivallan ja rasismin ennaltaehkäisevässä työssä on kuitenkin vielä kehitettävää.
– Lähtökohtaisesti Oulu on turvallinen kaupunki. Suositussa kaupungissa tapahtuu kuitenkin valitettavasti myös ikäviä asioita, Autio totesi puheessaan.
Kaikki keskustelutilaisuuteen osallistuneet eivät kuitenkaan täysin nielleet väitettä kaupungin turvallisuudesta.
– Sanotaan että olemme turvallisessa kaupungissa, mutta samalla olemme kuitenkin yhdessä EU:n rasistisimmista maista. Meidän on puututtava asiaan ruohonjuuritasolta käsin, sanoo Oulussa viisi vuotta asunut opiskelija Clément Massé.
Viime vuonna julkaistun EU:n perusoikeusviraston tutkimuksesta käy ilmi, että Suomessa 54 prosenttia vastaajista oli kokenut rasismia vuoden sisään. Tilanne on kolmanneksi heikoin koko Euroopassa.
Keskustelun toivotaan jatkuvan
Kolme vuotta Oulussa asuneen Annabelle Chienin mielestä nyt olisi tärkeää käydä aitoa keskustelua niin, että myös ulkomaalaisia kuultaisiin eikä suljettaisi keskustelusta ulkopuolelle.
Oulun kaupungin maahanmuuttotyön koordinaattori Priyanka Sood oli tyytyväinen keskustelutilaisuuden antiin, mutta työtä on jatkettava.
– Keskustelun pitäisi olla jatkuvaa, ei vain kriisin jälkeen.
Sood kertoo, että seuraavaksi suunnitelmana on edistää yhteistyötä maahanmuuttajien yhdistyksen kanssa ja lisätä sen osallisuutta kaupungin toimintaan.
Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava on saanut kehuja ottaessaan näkyvästi kantaa puukotustapausten herättämään rasismikeskusteluun. Monelle tilaisuuteen osallistuneelle oli ennennäkemätöntä, että kaupunginjohtaja osallistuu keskusteluun maahanmuuttajien kanssa ja pitää puheenvuoron mielenosoituksessa.
Alatossavan mukaan on koko kaupungin kysymys, kokevatko oululaiset oman kaupunkinsa turvalliseksi paikaksi asua.
– Oulun pitäisi olla turvallinen kaupunki kaikille oululaisille, oli sitten asunut täällä koko ikänsä tai vuoden.