Ulkoministerin mukaan Suomen aseostojen keskeisenä periaatteena on ollut Suomen puolustuskyvyn turvaaminen.
Ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) mukaan viime päivien räjähdeiskut Libanonissa eivät vaikuta Suomen aseostoihin Israelista.
– Kyse on siitä, että me täytämme meidän oman turvallisuuden kannalta keskeisimmät suorituskykytavoitteet tehokkaimmalla tavalla. Tämä on Suomen tapa.
– Totta kait, meillä on meidän liittolaismaiden kanssa näkemyksiä siitä, mistä aseita ostetaan, mutta tähän viimeaikaiset iskut eivät ole vaikuttaneet millään tavalla, Valtonen sanoi tiedotustilaisuudessa Wienissä.
Valtonen osallistui Etyjin pysyvän neuvoston kokouksessa Wienissä, jossa käytiin läpi Suomen ensi vuonna alkavaa puheenjohtajakautta.
Hakulaitteita ja radiopuhelimia on räjähtänyt viime päivinä Libanonissa. Äärijärjestö Hizbollahin käyttämien laitteiden räjähdysten seurauksena ainakin 37 ihmistä on kuollut ja tuhansia on loukkaantunut. Israelin on epäilty olleen iskujen takana.
– Mitä tulee meidän asevientiin, niin yhtä lailla meillä on linja. Siinä aivan keskeisenä asiana on se, että Suomi ei toimita aseita maahan, jossa voidaan epäillä, että niitä käytetään ihmisoikeusrikkomuksiin.
Hizbollah-johtaja Sayyed Hassan Nasrallahin mukaan viime päivien tapahtumia voi kutsua sodanjulistukseksi.
”Siviiliuhreja on vältettävä”
Ulkoministeriön linjan mukaan siviiliuhreja olisi vältettävä loppuun asti kaikissa konflikteissa ja sodankäynnissä.
– Näissä iskuissa, joita viime päivinä on toimitettu, on syntynyt myös siviiliuhreja. Se on enemmänkin kuin valitettavaa ja lakien vastaista.
Valtonen viittaa kansainväliseen oikeuteen. Hän toivoo, että osapuolet rauhoittuisivat ja malttaisivat mielensä jatkotoimien osalta.
– Ei ole kenenkään etu, että konflikti ja sota alueella laajenee.
Keskeistä ulkoministerin mukaan on se, että Gazan alueelle saataisiin tulitauko aikaiseksi ja panttivangit vapaaksi. Moni asia Lähi-idässä kytkeytyy ministerin mukaan toisiinsa ja erityisesti Gazan tilanteeseen.
Suomesta Etyjin puheenjohtaja
Suomi nousee vuodenvaihteessa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin puheenjohtajaksi. Kyse on toisesta kerrasta, kun Suomi saa järjestön puheenjohtajuuden.
– Valmistaudumme puheenjohtajuuteen hyvin toisenlaisissa merkeissä kuin vuonna 2008. Mutta myös hyvin erilaisissa merkeissä kuin kolme vuotta sitten, kun Suomi valittiin puheenjohtajaksi vuodelle 2025.
Suurin syy muutokseen on Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Suomi haluaa painottaa Helsingin päätösasiakirjan periaatteita vuodelta 1975.
– Tähän sisältyy muun muassa valtion suvereniteetti, mukaan lukien oikeus päättää järjestöistä, joihin maat kuuluvat.
Muita keskeisiä periaatteita Suomen puheenjohtajakaudella ovat rajojen loukkaamattomuus, alueen koskemattomuus sekä ihmisoikeuksien kunnioittaminen.