Sverige rivstartar halvåret som ordförandeland i EU:s ministerråd 20 mil norr om polcirkeln. Det är tradition att medlemmarna i kommissionen bjuds in till en plats som värdlandet gärna vill visa upp. I början av januari ska EU-topparna därför övernatta på ishotellet i Jukkasjärvi, byggt av fruset vatten från Torne älv, och få lära sig mer om rymdforskning och den gröna omställningen i norr.

Ordförandeskapet innebär inte bara en möjlighet att visa sig duktig vid förhandlingsbordet. Det är också ett tillfälle att visa upp landet för de toppolitiker, tjänstemän och utländska journalister som reser hit i stor skara.

Men efter att besöket i Kiruna är avklarat får EU:s toppolitiker nöja sig med att hålla till på en plats som inte nämns i någon reseguide – något som får Sveriges ordförandeskap att sticka ut. Länderna som hållit i ordförandeklubban före oss har slagit upp portarna till sina slott och palats. Exempelvis bjöd Tjeckien in EU:s stats- och regeringschefer till den pampiga Pragborgen. Frankrike höll överläggningar på slottet i Versailles – en symbol för lyx och överdåd. Och lilla Slovenien bjöd in ledarna till slottet i Brdo, med anor från 1500-talet.



Foto: TT

Sverige har valt en billigare och mindre iögonfallande mötesplats. Det tiotal informella ministermöten som väntar kommer att hållas i en kongresshall ute vid Arlanda flygplats – även kallad ”hangaren”.

Det handlar om ett 40 000 kvadratmeter stort kongresscentrum, Scandinavian XPO, som ligger så nära landningsbanan att man kan höra dånet från flygplanens motorer när de lyfter. Utifrån påminner byggnaden om en jättelik container. DN har trots flera förfrågningar hos Scandinavian XPO:s ledning inte fått besöka lokalerna i förväg, men så här presenteras anläggningen på hemsidan: ”Tre stora mässhallar, flera hotell, smarta lastzoner, generösa parkeringar”.

Fördelarna med att låta EU:s ministrar husera ute vid Arlanda istället för inne i centrala Stockholm beskrivs som flera. I bakgrundssamtal lyfts frågor om de höga kraven på säkerhetsarrangemang. Att eskortera ministrarna den korta sträckan från flygterminalen till kongresshallen kräver betydligt mindre resurser än att spärra av E4:an in mot stan. Dessutom är nog många stockholmare tacksamma över att slippa det trafikkaos som det inneburit.

Men framför allt är det en parameter som spelat in enligt DN:s källor: Det är betydligt billigare än att arrangera mötena i motsvarande lokaler inne i stan.

21,7 miljoner kronor landar hyran för kongresshallen på under det halvår som ordförandeskapet pågår, enligt Jens Granlund som är generalsekreterare för sekretariatet för EU-möten i Sverige i regeringskansliet.

Scandinavian XPO rymmer tre stora evenemangs- och mässhallar samt konferenslokaler.



Foto: Alexander Mahmoud

Men valet av plats har också vållat diskussion. DN har talat med flera som varit inblandande i nuvarande och tidigare ordförandeskap och som ser det som en missad chans att visa upp Sverige. Dessutom kan det uppfattas som en inbjudan med armbågen.

– Jag tycker det är jättesynd. Det återspeglar den snåla svenska attityden där man räknar varje krona. Man har inte förstått nyttan av att ministrarna kommer till Sverige och får en fördjupad bild av svensk kultur, lösningar och innovationer. Och svenskarna märker knappt att de är här, säger en källa.

I Bryssel dras Sverige med en stämpel om att vara unionens snåljåp – något vi vårdat väl. Förutom att Sverige är medlem av den så kallade frugala fyran, kvartetten av länder som är kritiska till att öka unionens utgifter och föredrar att ge ut lån istället för bidrag. I linje med det lade Sverige nyligen ner sin röst i omröstningen om EU:s budget. Alla andra EU-länder förutom Ungern röstade ja. Mest minnesvärt är kanske hur Magdalena Andersson (S) under åren som chef för finansdepartementet skröt om att hon var EU:s snålaste finansminister.

Hur skulle det då se ut om sparsamma Sverige bjöd in EU:s ministrar till svenskflaggad flärd och överdåd?

Per Wirtén är författare och frilansskribent.



Foto: Privat

Per Wirtén, skribent och författare till en bok om Sveriges förhållande till EU, tycker att valet av mötesplats speglar något väldigt svenskt.

– Att hålla mötena ute vid Arlanda visar ju vilken roll Sverige vill ha i EU – att vi vill befinna oss i periferin, säger han.

– Man har lagt mötena i Stockholms län men så långt ifrån de svenska regeringskvarteren man bara kan komma.

Kongresshallen ute vid Arlanda kommer dock att inredas med ett ”svenskt tema”. Utställningar och ljusinstallationer ska väcka besökarnas nyfikenhet på Sverige.

– Det kan handla om att visa upp svensk innovation, hållbarhet och design, säger Jens Granlund, generalsekreterare för ordförandeskapet.

Scandiavian XPO lyfter i sin marknadsföring fram att lokalerna erbjuder anläggningen ”representerar allt vackert som vårt land har att erbjuda, som norrsken och skogsmarker”.

Men det är föga imponerande, tycker en källa som jobbat med ordförandeskapet.

– Om man ändå ska flyga hit ministrarna kan man ju passa på att visa upp Sverige. Man kan väl lika gärna ha hyrt en hangar vid flygplatsen i Bryssel som man inreder med lite svenskt tingeltangel.

Dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C) samlade EU-kollegorna i Umeå 2009.



Foto: Pontus Lundahl/TT

Det här är tredje gången Sverige är ordförande i ministerrådet och en hel del har förändrats sedan sist. Förra gången, 2009, skickades energiministrarna till Åre, jordbruksministrarna till Växjö och konkurrenskraftministrarna till Umeå. Under ordförandeskapet 2001 bjöd dåvarande jordbruksminister Margareta Winberg (S) sina ministerkollegor till Östersund och Anna Lindh (S) tog emot de andra utrikesministrarna hemma i Nyköping. Den tyske utrikesministern promenerade då fritt runt på gatorna – något som varit otänkbart i dag. Terrordåd, politikermord och krig har gjort att säkerhetskraven kring toppmötena skärpts.

Samtidigt har värdlandets roll nedgraderats. Till skillnad från tidigare, då statsministern själv höll i ordförandeklubban, har rådet nu fått en permanent ordförande. Sedan 2019 är det belgaren Charles Michel. De allra flesta möten hålls i Bryssel och det gäller särskilt högnivåmöten.

Men det hindrade inte de tidigare ordförandeländerna att bjuda in till sina slott.

Läs mer:

Detta vill Sverige göra med EU

5 knäckfrågor när Sverige blir ordförande i EU