Hem Underhållning Artisten Camilla Ringquist startar ”Franska Rummet” på Olympiateatern i Stockholm

Artisten Camilla Ringquist startar ”Franska Rummet” på Olympiateatern i Stockholm

förbi admin
0 kommentar
Sångerskan, kompositören, musikern och dramatikern Camilla Ringquist har i över tio år specialiserat sig på fransk chanson. I våras tilldelades hon ett stipendium från Helge Ax:son Johnsons stiftelse för att starta ”Franska Rummet” på Olympiateatern i Stockholm.

– Jag har framträtt med fransk chanson sedan 2013 med egna franskinspirerade föreställningar och har under åren byggt upp en intresserad och återkommande publik. Många upplever att det är som att komma till ett café i Paris – utan att lämna Vasastan. Jag sjunger på franska, vilket gör upplevelsen ännu starkare, berättar Camilla Ringquist som gjort mer än 60 föreställningar på teatern.

Efter en vistelse på Svenska Institutet i Paris debuterade Camilla 2010 som textförfattare till den musikaliska föreställningen

”La Brodeuse” (Sömmerskan) – en berättelse om konstnärer i Paris från 1800-talets ljuvliga La Belle Époque till Édith Piaf, Jacques Brel och Barbara. Lågan för det franska hade tänts! Därefter följde föreställningarna ”Mon Amour Bleu” – en hyllning till Édith Piaf,  ”Paris Midi, Paris Nuit”, ”Sous le ciel de Paris” och många fler.

Camilla har gett ut flera album med franska klassiker och även skrivit egna sånger på franska. Hon har framträtt på en rad scener i Sverige och har även flera gånger sjungit franskt i Paris.

– Jag kände att jag behövde en ny utmaning och har länge fascinerats av de franska ikonerna, men också av tiden kring förra sekelskiftet då hela världens konstnärer drog till Paris, fortsätter Camilla.

Detta har resulterat i ett mångårigt arbete med manus till flera musikdramatiska föreställningar, däribland ”Historien om Camille Claudel”, ”Jane Avril – dansös på Moulin Rouge” samt ”Piano Suite Curie”, tonsättningen av Marie Curies liv, som spelats i Sveriges Radio P2 och framfördes live på Olympiateatern i våras.

Ljudboken ”CURIE” gavs 2021 ut på Storytel och Nextory – skriven, tonsatt och uppläst av Camilla. Hon var även ciceron vid Kungliga Musikhögskolans årliga ”Preludium inför Nobel” som förra året lyfte fram den tvåfaldiga Nobelpristagaren Marie Curie, som är född i Polen men tillbringade hela sitt vuxna liv i Paris.

– Att starta ”Franska Rummet” – en serie franskinspirerade föreställningar under ett gemensamt ”epitet” – är något jag länge velat göra. Många som älskar fransk chanson har redan hittat till Olympiateatern och jag hoppas nu att ännu fler hittar hit! Intresset för fransk kultur är stort i Sverige och ett franskt rum kan innehålla många olika konstnärliga möten, berättar Camilla.

Franska Rummet har premiär på Olympiateatern i Stockholm den 24 september tillsammans med artisten, pianisten och sonen Elias Ringquist.

Tid och plats
Lördag 24 september kl. 19.00
Söndag 25 september kl. 16.00
Olympiateatern, Västmannagatan 56, T-Odenplan.Presskontakt
Marcus Årskog
070-758 57 78
[email protected]

Taggar:Du kanske också gillar