Hem Underhållning Bert-Åke Vargs begravning – kändisarna på plats

Bert-Åke Vargs begravning – kändisarna på plats

förbi admin
0 kommentar

Bert-Åke Varg har förts till sista vilan.

Under den kändistäta begravningsceremonin gav gästerna den folkkära skådespelaren en stående ovation som aldrig tycktes ta slut.

– Det var underbart att pappa fick en sista applåd, säger sonen Pontus Varg till Aftonbladet.

Den folkkäre skådespelaren Bert-Åke Varg har förts till sista vilan.

Under torsdagen ägde begravningsgudstjänsten rum i Oscarskyrkan på Östermalm i Stockholm, ett stenkast från hans hem på Karlaplan.

Den specialbeställda kistan var blå och dekorerad med en kompassros och på sidan hängde rep.

Kyrkan var i det närmaste full av nära och kära som ville ta ett sista farväl och bland begravningsgästerna märktes bland andra Bosse Parnevik, Inger Nilsson, Ted Åström och Göran Gillinger som spelade mot Bert-Åke Varg i ”Rederiet”.

Kollegor från bland annat ”Rederiet” med Göran Gillinger längst till höger.
Kollegor från bland annat ”Rederiet” med Göran Gillinger längst till höger.

Inger Nilsson.
Inger Nilsson.

Bert-Åke Vargs kista.
Bert-Åke Vargs kista.

Stefan Sauk.
Stefan Sauk.

En lång karriär

Det var i SVT:s långkörare som Bert-Åke Varg gestaltade den omtycka karaktären, maskinisten Gustav Sjögren. Han har även älskade alter egon som Pentti Varg, Ugglan Helge och pyjamasbananen B2 på sitt cv.

Något han också är vida känd för är rollen som teaterdirektören Firmin i långköraren ”Fantomen på Operan” på Oscarsteatern. Därför inleddes begravningsgudstjänsten med musikalens ouvertyr av Andrew Lloyd Webber. ”Afton på Solvik” framfördes också vilket var en låt som Bert-Åke Varg traditionsenligt spelade upp varje midsommarafton.

Efter avskedstagandet vid kistan sjöng Lars Cleveman ”Till havs” vilken kan ses som en blinkning till ”Rederiet” men framför allt till Bert-Åke Vargs stora kärlek till havet. Under sin livstid ägde han flera båtar och två av dem var till och med döpta till ”Freja” och ”Freja II”. Begravningsceremonin avslutades med att artisten Eddie Oliva framförde ”Vara vänner”.

Bert-Åke Vargs barn Pontus, Petronella och Patrik.
Bert-Åke Vargs barn Pontus, Petronella och Patrik.

Ted Åström.
Ted Åström.

Stående ovation i kyrkan

Innan dess uppmanades alla gäster att ge en stående ovation till Bert-Åke Varg som aldrig tycktes ta slut – och han fick därmed sin sista varma applåd.

– Det var underbart att pappa fick en sista applåd. Han hade gillat hela den här ceremonin. Det här var helt i hans stil. Det är fantastiskt när det får applådera i kyrkan, säger sonen Pontus Varg till Aftonbladet och fortsätter:

– Det var en fin ceremoni och mycket fina människor. Det är ju som det är, för familjen är det ändå skönt att begravningen är över så får man sörja på ett mer riktigt sätt.

Skålade i champagne på minnesstunden

Efter begravningsgudstjänsten ägde en minnesstund rum i ett anslutande församlingshem. Tanken var att den skulle ske i kretsen av den närmaste familjen, men det slutade med att närmare hundra människor samlades och skålade i champagne för Bert-Åke Varg.

Det var under nyårsafton som Bert-Åke Varg gick bort. Han sjönk ihop i en taxi klädd i smoking och lackskor på väg till en konsert på Grand Hôtel. Trots flertalet upplivningsförsök gick hans liv inte att rädda.

Bert-Åke Varg hade kämpat länge med en vacklande hälsa och hade problem med hjärtat och gick även på dialys flera gånger i veckan.

– Den sista tiden sa Bert-Åke varje kväll innan han somnade: ”Min älskade, min älskade. Jag älskar dig över allt annat.” Han kanske inte räknade med att vakna igen, sa Julianna Varg i samband med hans bortgång.

Förutom hustrun Julianna Varg efterlämnar han barnen Petronella, Patrik och Pontus samt barnbarn.

Bert-Åke Varg blev 90 år.

Du kanske också gillar