Hem Underhållning Bettingsajter erbjöd spel på döda Nobelpriskandidater

Bettingsajter erbjöd spel på döda Nobelpriskandidater

förbi admin
0 kommentar

På torsdag tillkännages vem som får årets Nobelpris i litteratur och på bettingsajterna råder just nu full aktivitet. På tisdagseftermiddagen hade den kanadensiska poeten Anne Carson och kontroversielle fransmannen Michel Houellebecq lägst odds hos spelsajten Betsson, med fem respektive sex gånger pengarna. Låga odds ger även Annie Ernaux, Ngugi wa Thiong’o och ”Tjänarinnans berättelse”-författaren Margaret Atwood, där den senare klättrat rejält på listan jämfört med tidigare år.

Samma namn i topp återkommer även hos konkurrenten Unibet, men här märks även en annan uppstickare: Salman Rushdie gav på tisdagen sju och en halv gånger insatsen.

I drygt tio år har spelbolagen erbjudit spel på Nobelpristagaren i litteratur. Varje år sätter spelbolagets oddssättare samman en lista på spelbara kandidater, som släpps en vecka innan tillkännagivandet. Arbetet med listan börjar omkring en månad innan den släpps och urvalet baseras bland annat på tidigare förhandstippade författare och övrig medierapportering, förklarar Henrik Holm, spelexpert på Unibet.Foto: Erik Ardelius

Två gånger har Unibet prickat rätt och haft lägst odds: Svetlana Aleksijevitj och Mo Yan, som tilldelades Nobelpriset 2015 respektive 2012.

Men i år tycks oddssättarna inte ha gjort sin research. Bland det 40-talet författarnamn som valts ut som spelbara förekom på tisdagseftermiddagen två döda författare: Javier Marías och Hilary Mantel, med 29 respektive 41 gånger pengarna på Unibets lista. Båda författarna skapade stora rubriker när de gick bort under september månad. Enligt stadgarna kan Nobelpriset inte delas ut postumt – pristagaren måste vara i livet när priset tillkännages.

När DN upplyser Unibet om saken så kommer det som en överraskning.

– Står det så i stadgarna? I så fall har vi gjort en miss, de ska inte finnas med på listan, säger Henrik Holm.

Hur god kännedom har era oddssättare egentligen om Nobelpriskandidater?

– Det är ingen hos oss som följer det här året runt utan de sätts in i det här någon månad innan det är dags. Jag skulle säga att de är precis lika insatta i det som de är i våra andra områden, som sport.

Javier Marías, en av Spaniens främsta författare, gick bort den 11 september, 70 år gammal.Foto: Alamy

Javier Marías och Hilary Mantel förekommer också som spelbara kandidater på Betssons lista. Även här är förklaringen att det rör sig om ett mänskligt misstag.

– Man bör se oss som en samlingsplats där man tar del av vad andra säger, snarare än att oddssättarna har läst alla böcker. De är inga litteraturexperter, säger Robin Olenius, pr-chef på Betsson.

De båda spelsajterna uppger att man nu kommer att plocka bort de två döda författarna från sina listor.

– Vi kommer att ta bort namnen genast och om det har varit spel på dem så kommer insatsen att betalas tillbaka, säger Henrik Holm.

En stund senare återkommer Henrik Holm och uppger för DN att det inte förekommit något spel på de två avlidna författarna.

Läs mer: Så går det till att utse Nobelpristagare i litteratur

Du kanske också gillar