Hem Underhållning BILDEXTRA: Lyckad dag i Lyrestad – loppis, konst och kobingo lockade

BILDEXTRA: Lyckad dag i Lyrestad – loppis, konst och kobingo lockade

förbi admin
0 kommentar

För den trädgårdsintresserad fanns ett stånd ssom sålde tomatplantor, perenner och lavendel.

Foto: Karin Viola Eriksson

Lyrestadsdagen blev en succé. Det stora utbudet av aktiviteter, marknader och konstutställningar blev både uppskattat och välbesökt.

Det är liv och rörelse i Lyrestad denna varma lördag i slutet av juli. Att hitta en parkeringsplats är en utmaning. Den årliga Lyrestadsdagen, som arrangeras av Lyrestads samhällsförening, har lockat många besökare från hela Norra Skaraborg. Dagen schema är fullspäckat med aktiviteter för stora som små. Allt från musikunderhållning och marknad till auktion och aktiviteter för barnen.

Smörgåsfika med kaffe i hamnmagasinet var populärt. Många sökte skugga och tog en sittpaus i sommarvärmen.

Foto: Karin Viola Eriksson

Högst bjudande

Auktionen är i full gång. Många väntar på att få buda på de uppradade artiklarna som de under förmiddagen har spanat in. Ett praktexemplar av en älghornstavla ropas in för en femtiolapp, någon fyndar en barnstol i trä för en tjuga och andra slåss över ett vackert par fönsterlampor på fot.

Första, andra, tredje och såld! Klubban slår och ännu ett föremål från auktionen har hittat ett nytt hem.

Foto: Karin Viola Eriksson

Fyndar

Loppisbord står uppdukade längs Centralgatan och Kanalvägen. Nyfikna besökare tittar på utbudet och stannar till för att utbyta ord med bekanta. På marknaden hittar man allt och lite till. Stånd som säljer bär, honung och köttkorvar varvas med försäljning av kläder, skor och leksaker. Hantverkskonst med smide och små figurer av ull står till försäljning. Den pratglada går till de kommunala partierna som står uppställda vid sina bord utmed gatan mellan hamnmagasinet och Daisys café. Stämningen är god och alla glädjs de över ännu en lyckad Lyrestadsdag.

Flera fynd fick följa med besökarna hem.

Foto: Karin Viola Eriksson

Konstnärligt

Konst och utställningar berikar arrangemanget. Museet i hamnmagasinet har öppet och bjuder på en tidsresa in ett svenskt hem från 1950-tal, en lanthandel med emaljskyltar och historia om jobbet som slussvakt på Göta Kanal. I samma byggnad ställer Lennart Isacsson ut sina tavlor till försäljning.

Konsten flödade på Lyrestadsdagarnas många utställningar.

Foto: Karin Viola Eriksson

– När jag gick i pension tog jag upp intresset för måleri, något jag inte ägnat mig åt sedan min skoltid. Min son skämtar om att jag jobbar heltid igen, fast nu med att måla. Jag har målat i tio års tid och tar inspiration från naturen omkring mig, säger Lennart Isacsson.

Lennart Isacsson visar upp en av sina egna favorittavlor.

Foto: Karin Viola Eriksson

Margrét Kållberg och Mikael Carlsson från Lyrestad är konstnärerna bakom Galleri Garage. Även de visar upp och säljer sin konst.

– Vi är ändå rätt så lika i vårt sätt att måla, du och jag Margrét. Nu håller vi på med ett nytt gemensamt projekt. Det är en fortsättning på konstverket ”Skomakardoktorn” , en gjuten figur som vi skapade trämallen för, säger Mikael Carlsson.

På Galleri Garage pågår projekt i alla möjliga former av material. Näst på tur är att göra den andra och tredje trämodellen som sedan ska bli en gjuten staty.

Foto: Karin Viola Eriksson

Tursam

Kon kommer, men först i eftermiddag. Sommardagen var varm, men det verkade inte ha stoppat någon annan av besökarna till Lyrestadsdagen.

Foto: Karin Viola Eriksson

Det spelas glatt på Lions godishjul och Lantbrukarnas riksförbund säljer lotter för sin kobingo.

– Första dragningen blir dessvärre utan ko, det är alldeles för varmt för henne med detta strålande solsken. Istället ser vi framemot hennes ankomst framåt eftermiddagen för dagens andra dragning, säger lottförsäljarna från Lantbrukarnas riksförbund.

Från scenen hörs ljuva toner av GCM, GW med vänner och Flippers.

Barnskratt hörs långväga. Det hoppas i hoppborgar, kastas pil och äts glass på hjulångaren Eric Nordevall.

Eric Nordevall, hjulångaren döpt efter kanalbyggnadsingenjören, hade öppet för visning. En kall glass med kanalutsikt på ett flytande stycke historia.

Foto: Karin Viola Eriksson

Sikta pilen, kasta, träff. En ballong smäller. Vinsten blir godis. För kastet stod Hampus Noreheim.

Foto: Karin Viola Eriksson

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Du kanske också gillar