Hem Underhållning Birgitta Rubin: Här är de sex bästa utställningarna just nu

Birgitta Rubin: Här är de sex bästa utställningarna just nu

förbi admin
0 kommentar

Lap-See Lams ”Phantom Banquet Ghost” i matsalen på Thielska Galleriet.

Foto: Urban Jörén

”Ett hem”

Thielska galleriet, visas t o m 21/8

Thielska galleriet är ett av Stockholms finaste museer, men var från början en bostad för Ernest och Signe Maria Thiel. Det är utgångspunkten för utställningen ”Ett hem”, där några av Sveriges mest intressanta konstnärer fått flytta in nya konstverk i familjen Thiels trivsamma hemmiljö. Mest handlar det om minnen av och saknad efter barndomsmiljöer, som gått förlorade i allt från krig och katastrofer till försäljningar. En intervention med både känsla och respekt för historien.

Helmi Sjöstrand, ”Strandlandskap” , 1888.

Helmi Sjöstrand, ”Strandlandskap” , 1888.

Foto: Kjell Söderlund

”Ljus över hav och land”

Waldemarsudde, visas t o m 26/3 2023

Önningeby på Åland var från 1886 till 1914 en kreativ och social samlingspunkt för en grupp finländska och svenska konstnärer, varav ovanligt många kvinnor. Just denna kvinnodominans gör Önningebykolonin unik i historien. Men hittills har den varit rätt okänd i Sverige, vilket Waldemarsudde vill ändra på med sin nya sommarutställning. Här vimlar det av atmosfäriskt friluftsmåleri, känsliga porträtt och kulturhistoriskt intressanta genremotiv med lokalbefolkningen som modeller.

Tuija Lindström (och Jesper Örtman): ”Med guide på stranden”, 2000.

Tuija Lindström (och Jesper Örtman): ”Med guide på stranden”, 2000.

Foto: Tuija Lindström

”Tuija Lindström. Valokuva – det egna språket”

Kulturhuset Stadsteatern, visas t o m 28/8

Fotografen Tuija Lindström (1950-2017) fick stor uppmärksamhet för sitt personliga och banbrytande bildspråk, inledningsvis i opposition mot den dokumentära traditionen. Som den första kvinnliga fotoprofessorn fick hon också en avgörande betydelse för en hel generation fotobaserade konstnärer, huvudsakligen kvinnor. Nu har Kulturhuset ställt samman en omfattande retrospektiv med Tuija Lindströms mest kända fotoserier och även en rad filmer. Omistligt för alla fotointresserade.

Jeppe Hein, ”Jag talar”, 2022.

Jeppe Hein, ”Jag talar”, 2022.

Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet

”Jeppe Hein. Vem är du egentligen?”

Moderna museet, visas t o m 28/8

Den danske konstnären Jeppe Hein har bakom sig en period av utbrändhet, vilket påverkat hans konst i en mer existentiell och sökande riktning. Nu bjuder han in både vuxna och barn till aktivt medskapande i utställningen ”Vem är du egentligen?”. Inuti och utanför Moderna museet finns ett antal ”stationer”, däribland en fontänskulptur, med värdar som lockar till interaktion. Det handlar om allt från lek och sensoriska upplevelser till filosofisk eftertanke.

Ulf Wahlberg, ”Bilkyrkogård”, 1967.

Ulf Wahlberg, ”Bilkyrkogård”, 1967.

Foto: Göran Sehlstedt

”Vårsalongen 100 år”

Liljevalchs, visas t o m 21/8

Förra året fyllde Vårsalongen på Liljevalchs 100 år men fick flyttas fram på grund av pandemin. Nu har jubileumsutställningen öppnat – och förutom att befästa detta som en folkfest så är det uppenbart att här har många av Sveriges mest kända konstnärer medverkat tidigt. Genom salarna sträcker sig en lång parad med konstverk av namnkunniga konstnärer – från Sigrid Hjertén och Gösta Adrian-Nilsson till Dick Bengtsson och Lena Cronqvist, Lars Lerin och Frida Fjellman.

Afrang Nordlöf Malikian uppklädd för sin performance

Afrang Nordlöf Malikian uppklädd för sin performance

Foto: Birgitta Rubin

”Avgångsutställning 2022. Masters of fine arts”

Konstakademien, visas t o m 11/6

Sköna maj är tiden för examensutställningar – alltid intressanta som tendensyttringar. Den bästa är för det mesta Kungliga konsthögskolans avgångsutställning, där masterstudenterna naturligt nog är mest slipade. Även själva hängningen av utställningen på Konstakademien ingår i den pedagogiska utbildningen. I år är det mycket måleri och installationer med punktbelysta skulpturer. På pressvisningen fick Afrang Malikian publiken att dansa till smakprov från en performance den 26 maj.

Du kanske också gillar