Hem Underhållning “Böcker man pratar vidare om”

“Böcker man pratar vidare om”

förbi admin
0 kommentarDen interaktiva och lekfulla utställningen “Allting hänger ihop” med material från Anna Höglunds böcker blir sommarens stora utställning på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby. Här ses Anneli Karlsson och Anna Höglund.

Foto: Ossian Mathiasson

Anna Höglund är författare, illustratör och konstnär. Hon har både skrivit flera egna böcker och samarbetat med författare som Ulf Stark, Barbro Lindgren, Eva Susso, Gunnar Lundkvist och Ulf Nilsson. Anna Höglund räknas som en av Sveriges främsta illustratörer och hon skapar sina bildvärldar analogt. Hon klipper och klistrar, blandar material och ristar i koppar.

I morgon är det premiär för hennes interaktiva och lekfulla utställning på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby. Förlagschefen Erik Titusson är invigningstalare och Anna Höglund medverkar.

– Vi producerar vanligtvis våra utställningar men vi har i år valt att köpa in en vandringsutställning som Tomelilla konsthall har gjort. Det är originalillustrationer och miljöer som presenteras från nio böcker och boksamarbeten. Utställningen var större än vad vi vanligtvis har här i prästgården så vi har omformat, byggt nya delar och flyttat delar till både trädgårdshuset och prästgårdsparken. Huvuddelen är här inne i prästgården, säger Anneli Karlsson.

“Böcker man pratar vidare om”

Utställningen kommer visas under perioden 7 maj-18 september och Anneli Karlsson fastnade för utställningens bredd.

– Utställningen är så bred och talar till så många människor. En fin utställning som vi kan visa för en bred målgrupp då de yngsta och de äldsta kan ta del av den. Den innehåller jättemånga originalillustrationer från de nio böckerna plus att vi har satsat på interaktiva delar. 

Hur tror ni att det kommer gå?

– Jag hoppas att folk kommer tycka att den är bra och att vi kan få många att se den. Den har en bra bredd, man kan göra den bra i våra lokaler och det finns många originalillustrationer som folk vill se. Vi jobbar mycket med att utställningen ska fortsätta utomhus och fortsätta till lek. Annas böcker är sådana som man pratar vidare om, lever sitt eget liv efteråt och sätter igång något.

Anna Höglund är förväntansfull inför premiären av utställningen som består av hennes alster.

– Jag har aldrig varit i Vimmerby tidigare så det känns jätteroligt. Jag tycker att det ser fint ut och jag är särskilt förtjust i Minas koja i trädgården, säger Anna Höglund. 

Du kanske också gillar