Hem Underhållning Boråsbandet gör succé hos ungdomarna – med ”Epa-dunk”

Boråsbandet gör succé hos ungdomarna – med ”Epa-dunk”

förbi admin
0 kommentar

Musikgenren ”Epa-dunk” växer allt mer. Det är alltså musik med mycket hög bas och tydliga texter, oftast på svenska, som spelas av epa- samt a-traktorer. Boråsbandet Albatraoz har fått sitt genomslag tack vare just genren.

Nora Ekberg är sångare i Albatraoz.

I Dagens nyheters reportage om musikgenren ”Epa-dunk” lyfts Boråsbandet Albatraoz fram, som frontas av syskonen Aron och Nora Ekberg, vars artistnamn är AronChupa och Little Sis Nora.

Deras genombrott kom 2014 med hitlåten ”I’m an albatraoz” som i dag har 1,3 miljarder visningar på Youtube. Redan då började intresset för deras musik växa hos publiken som spelar ”epa-dunk”. Numera anpassar duon sina låtar och texter till publiken.

Under 2020 släpptes både ”Rave i mitt garage” och ”Raggarbil”. DN beskriver den sistnämnda låten som en slags valspråk för epadunken:

”Kommer vi så kommer vi, i vår fucking raggarbil / Dunka plåt och byta fil, i vår raggarbil.”

Nora Ekberg, sångare i Albatraoz, är positiv inför framgångarna hos epa-traktorerna trots att vissa kan se ner på genren.

– Det finns väl en pretentiös klick som inte tycker det, men de som lyssnar på epadunk kunde inte bry sig mindre. När jag var yngre och lyssnade på fjortisdunk tyckte jag att det var det fetaste som fanns, även om andra kanske såg det som lökigt, säger hon till DN.

Vad är Epadunk?

Epadunk är en benämning på musik som förknippas med epatraktorer. Vid sidan av artister som Lasse Stefanz och Eddie Meduza har elektronisk partymusik som Ringnes-Ronny, Albatraoz, Örnen och Dvnk1 blivit mer populär de senaste åren. Musiken kännetecknas av tung bas och medryckande melodier. Texterna handlar oftast om bilar, fest och sex.

En epatraktor, eller a-traktor, är en ombyggd personbil som köras i högst 30 km/h. Namnet är lånat från lågprisvaruhuset Epa (som slogs samman med Tempovaruhusen 1978), eftersom dessa traktorer tidigare associerades med enkel kvalitet. Sedan 2018 har antalet registrerade fordon fördubblats till 45 000.

Källa: Dagens Nyheter

Är du mellan 16-25? Nu kan du läsa Borås Tidning gratis

BT erbjuder nu alla ungdomar möjligheten att läsa nyheter gratis i sex månader. Det är ingen kostnad och efter testperioden så upphör ditt konto automatiskt.

Så här jobbar Borasdly med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Du kanske också gillar