Hem Underhållning Bråk om George Orwell-biografi: Förstör hans rykte

Bråk om George Orwell-biografi: Förstör hans rykte

förbi admin
0 kommentar

Anna Funders biografi ”Wifedom” handlar om äktenskapet mellan den brittiske författaren George Orwell och hans första fru Eileen O’Shaughnessy.

Boken hyllades när den gavs ut tidigare i år, men efter att flera påståenden i den blivit ifrågasatta har förlaget Viking bestämt att delar av boken ska skrivas om, rapporterar The Guardian.

Det handlar bland annat om en skildring av en kärleksnatt mellan Orwell och den då 27 år gamla Celia Kirwan.

Beslutet fattades efter att bland andra två barn till två av Orwells närmaste vänner kontaktat förlaget och framfört kritik mot bokens faktafel och ton.

– Funder målar upp Eileen som en mobbad kvinna som lider i händerna på en misogyn man, säger Quentin Kopp, son till en av Orwells vänner, till The Guardian.

Han menar att Funder analyserar det 80 år gamla äktenskapet med en ”modern feministisk blick” och att boken förstör Orwells rykte.

Även Celia Kirwans dotter har ifrågasatt påståenden i boken, bland annat att hennes mamma skulle ha haft en sexuell relation med Orwell.

Anna Funder själv försvarar sin bok och säger att Orwell var ”sadistisk och misogyn, men en stor författare, delvis på grund av sina misstag”. Hon medger dock att vissa fel förekommer och att hon gått med på att plocka bort de delar som beskriver Celia Kirwan som en kärlekspartner till Orwell.

Läs mer om böcker.

Du kanske också gillar